Akadémiai reform: jöjjön Óbudára!

Budapesten a III. kerület TVE sporttelepén épülhet fel a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) ultramodern vívóakadémiája. A projektből, melyet a FIE végrehajtó bizottságában ülő kétszeres olimpiai bajnok Szabó Bence vezényel le, a magyar vívás is sokat profitálhat.

2020. 06. 24. 11:37
Szabó Bence
Szabó Bence szerint a jelenlegi magyar infrastruktúra felett eljárt az idő Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Vívószövetség milliárdos elnöke, az orosz Aliser Uszmanov nagy hangsúlyt fektet a sportágban lemaradott országok felzárkóztatására, ebben kulcsszerepe van az edzőképzésnek, ami a FIE legfőbb döntéshozó testületében, a végrehajtó bizottságban Szabó Bence területe.

– A FIE-nek Afrikában két edzőképző akadémiája működik, az egyik az angol nyelvterületen, a Dél-afrikai Köztársaságban, a másik a francián, Algériában. Ázsiában most van folyamatban, hogy Vietnam is bekerüljön ebbe a körbe, és gyakorlatilag már csak a formaságok elintézése van hátra. Ezeket is csak a koronavírus-járvány hátráltatta. A szerepvállalásomnak köszönhetően a kormány és a helyi városvezetés is a projekt mellé állt, és az ország legszebb tengerparti üdülőközpontjában, a másfél millió lakosú Da Nangban már el is készült a létesítmény. A városban megvan az az egyetemi háttér, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a FIE kiállítsa a képzésben részt vevők diplomáját. A kontinensen a kisebb országoknak óriási probléma, hogy nincsenek szakképzett edzőik, és ők nem engedhetik meg maguknak azt, amit Kína, Japán vagy a Koreai Köztársaság, hogy Európából hozassanak szakembereket. Ezen segít a FIE az ösztöndíjrendszerben működő edzőképzéssel, vagyis minden költséget áll. Egyébként, amint ezt a projektet előkészítettem, jelentkeztek a thaiföldiek és az üzbégek, hogy őket is érdekelné a dolog – mondta el a Magyar Nemzetnek Szabó Bence.

Itthon gyaníthatóan még a vívótársadalom tagjai között is sokan vannak, akik nem tudják, hogy a FIE egyetlen európai vívóképző akadémiája jelenleg is Budapesten működik, és kontinensünk megannyi országából érkeznek hozzánk edzőnövendékek. A tanulmányi hátteret a Testnevelési Egyetem biztosítja, ahol a pályázatok útján kiválasztottak angol nyelven tanulnak, míg a gyakorlati oktatásban Angyalföldön, a Láng Sportcsarnokban részesülnek. Szabó Bence szerint a szakmai színvonallal, így az itt oktató magyar edzők tudásával nincs is gond, magas a nívó, az infrastruktúra felett azonban már eljárt az idő.

Szabó Bence szerint a jelenlegi magyar infrastruktúra felett eljárt az idő
Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Sok negatív visszajelzés érkezett a teremlehetőséggel és a szállással, de még az étkezéssel kapcsolatban is, és nem lenne jó, ha emiatt elveszítenénk az akadémiai státusunkat. Aliser Uszmavov egyébként korábban már tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, és felajánlott egymillió eurót egy új létesítményre. Itthon Schmitt Pál is teljes mellszélességgel az ügy mellé állt. A tervezett csillebérci fejlesztés, amelynek keretében a megálmodott vívóakadémia egy úszócentrum és egy öttusaközpont mellett kapott volna helyet, végül kútba esett, de a terveink megvannak, és most újból belevágunk a megvalósításába. Ha minden jól alakul, a FIE vívóakadémiája Óbudán, a III. kerületi TVE sporttelepén épül meg egy teljesen új építésű high-tech teremmel, ahol többek között videóelemző-rendszer is segíti majd a munkát – árulta el Szabó Bence, aki a projekt költségeit valamivel több mint egymilliárd forintra teszi.

A III. kerületi TVE elnöke, Scheer Sándor – a Market Építő Zrt. alapító vezérigazgatója – mellett a helyi önkormányzat is partner a tervek megvalósításában, és a felek a napokban egyeztettek Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral is.

– A FIE edzőképző akadémiájával együtt beindítanánk egy hazai utánpótlásnevelő-műhelyt, amit még Kulcsár Győző álmodott meg, és a magyar vívás abból is profitálna, hogy az ultramodern termet a válogatott is használhatná. A fenntartása pedig nem jelentene problémát, hiszen edzőtáborok lebonyolítására is alkalmas lenne – jegyezte meg Szabó Bence. Aki egy másik „projektbe” is belevág: a Magyar Vívószövetség júliusi tisztújító közgyűlésén harcba száll az elnöki posztért a regnáló Csampa Zsolt ellen. De ez már egy másik történet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.