Az ezüstérem közelebb vitt a tokiói részvételhez

Negyeddöntőben reménykedtek, ezüstéremmel jöhetnek haza – röviden így lehetne összefoglalni a 3×3-as női kosárlabda amszterdami világbajnokságon a magyar női válogatott utóbbi egy hetét.

2019. 06. 24. 12:12
null
Medgyessy Dóra csapatát csak a kínaiak tudták megállítani Fotó: SANDER KONING Forrás: Europress/AFP

Negyeddöntőben reménykedtek, ezüstéremmel jöhetnek haza – röviden így lehetne összefoglalni a 3×3-as női kosárlabda amszterdami világbajnokságon a magyar női válogatott utóbbi egy hetét.

Negyeddöntőben reménykedtek, ezüstéremmel jöhetnek haza – röviden így lehetne összefoglalni a 3×3-as női kosárlabda amszterdami világbajnokságon a magyar női válogatott utóbbi egy hetét. Bár néhány nappal korábban a csapat rangos tornát nyert meg Franciaországban, a világ legjobbjai között még meglehetősen kiszámíthatatlanok az erőviszonyok.

Mint kiderült, Károlyi Andrea szövetségi kapitány együttese mégis a kiszámíthatók közé tartozik, ami egyrészt jó hír, mert képes érvényesíteni a papírformát, amikor az mellette szól, sőt akkor is hozza a formáját, amikor az ellenfél elméletileg erősebb, másrészt viszont azt is jelenti, hogy a ma még lehetetlennek tűnő feladat valóban lehetetlen a számára.

Medgyessy Dóra csapatát csak a kínaiak tudták megállítani
Fotó: Europress/AFP

A csoportból a Cyesha Goree, Medgyessy Dóra, Theodorán Alexandra és Papp Klaudia alkotta csapat simán jutott tovább, csak attól a Kínától kapott ki, amely a már említett franciaországi tornán is legyőzte. Ezután következett a roppant erős spanyolok elleni negyeddöntő, amelyet drámai küzdelemben, hosszabbításban sikerült megnyerni Medgyessy szenzációs kosarával. Tegnap kora délután rendezték az elődöntőket, a magyar válogatott az Európa-bajnoki címvédő Franciaországgal mérkőzött meg, és végig vezetve, ezúttal is Medgyessy vezérletével 14-10-re győzve bejutott az esti fináléba.

A másik ágon Kína 15-14-re nyert, így egy héten belül harmadszor találkozott az ázsiai csapat a magyarral, és harmadszor is túl erősnek bizonyult. Az első hat kísérlet célt tévesztett, a hatalmas termetű Csang semlegesítése megoldhatatlannak tűnt, Kína ellépett 9-0-ra, és bár a magyar együttes nagyot küzdött, végül 19-13-ra kikapott és ezüstérmes lett. Ez azonban komoly, bravúros eredmény, ráadásul ezzel biztosan ott lesz a válogatott a jövő májusi olimpiai selejtezőben. Előtte azonban augusztusban még a debreceni Európa-bajnokságon is gyarapíthatja a pontjai számát a világranglistán.

A kosárlabda hagyományos, öt-öt elleni műfajában csütörtökön Európa-bajnokság kezdődik Lettország és Szerbia rendezésében, a magyar válogatott Nisben játssza a csoportmeccseit Szlovénia, Olaszország és Törökország ellen. A csapat pénteken és szombaton túlesett az utolsó két felkészülési mérkőzésén, az elsőn súlyos, 83-66-os, a másodikon viszont szoros, 53-51-es vereséget szenvedett Fehéroroszországtól Székesfehérvárott.

Székely Norbert szövetségi kapitány pénteken csalódottan nyilatkozott csapata teljesítményéről, szombaton este viszont már ezt mondta: – Jó lett volna megnyerni ezt a mérkőzést, de remélem, ebből is tanultunk, és az Eb-n a most látottakhoz hasonlóan egységesek leszünk. Ezt az egységet már láttuk többször a felkészülés során, ám csak egyes időszakokban, ezúttal viszont végig jól együttműködtek a lányok, talán a legjobb meccsünk volt a felkészülés alatt.

Bár már megérkezett az Egyesült Államokból, még nem lépett pályára Turner Yvonne, a honosított amerikai játékos, akitől a társak és a szakmai stáb tagjai is nagyon sokat várnak. Kulcskérdés, hogy csütörtökig néhány nap alatt mennyire lehet őt beilleszteni a csapatba, mert ugyan ismerős arcok közé került, hiszen mostanáig Sopronban kosárlabdázott, a válogatott játéka még ismeretlen a számára.

A szombati mérkőzést követően Székely Norbertnek újabb döntést kellett hoznia a keret szűkítéséről, és végül úgy határozott, hogy Simon Zsófia marad itthon. Ennek megfelelően ez a tizenkét játékos utazik el Nisbe az Európa-bajnokságra: Pusztai Petra, Kiss Virág, Dubei Debóra, Raksányi Krisztina, Studer Ágnes, Varga Zsófia, Horti Dóra, Lelik Réka, Turner Yvonne, Horváth Bernadett, Határ Bernadett, Zele Dorina.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.