Az olimpiai bajnok kicsit „lazábbra veszi”

Szilágyi Áron kedden éjjel Facebook-oldalán élő videobejelentkezésben osztotta meg gondolatait arról, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a tokiói ötkarikás játékokat.

2020. 03. 25. 9:39
Fencing - Men's Sabre Individual Semifinals
2016 Rio Olympics - Fencing - Semifinal - Men's Sabre Individual Semifinals - Carioca Arena 3 - Rio de Janeiro, Brazil - 10/08/2016. Aron Szilagyi (HUN) of Hungary celebrates winning the match. REUTERS/Issei Kato FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. - RTSMIC9 Fotó: © Issei Kato / Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszeres olimpiai bajnok kardvívónk válaszolt a neki feltett kérdésekre is, ezekből is válogattunk.

– Nagyon turbulens időket élünk, az elmúlt egy-két hónapban senki nem tudott elmenekülni a koronavírus-járvány okozta helyzet elől. Ez olyan probléma, ami mindenkit érint, most nincsenek kiváltságosak, akik el tudnak menekülni lakatlan szigetekre. Mindannyian benne vagyunk, legyünk asztalosok, pékek, politikusok, ügyvédek, sportolók, művészek, bárkik. S együtt is kell megküzdenünk ezzel a problémával. Bocsánat, ezzel kellett volna kezdenem, én is szeretném kifejezni a hálámat azoknak az orvosoknak, mentősöknek, ápolóknak és mindenkinek, akik az egészségügyben azért tevékenykednek ma a frontvonalban, hogy életeket mentsenek – kezdte majd kitért az olimpia elhalasztására.

– Mi, sportolók látjuk, hogy a sport az elmúlt egy-két hétben luxussá vált, és a társadalomnak most arra van szüksége, hogy a sportesemények elhalasztásra kerüljenek, ezzel is minimalizáljuk a kockázatát a járvány terjedésének. Ehhez természetesen hozzátartozott az is, hogy az olimpia elhalasztásának gondolatával is foglalkozni kell. Ezt meg is tette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, és ki is jött a döntés, hogy 2020-ben nem rendezik meg a játékokat, 2021-re halasztják. A konkrét időpont nincs meg, Thomas Bach NOB-elnök bejelentése alapján csak azt tudjuk, hogy a legkésőbbi időpont 2021 nyara. De ez persze még változhat, ki tudja, mit hoz a jövő, főleg manapság...

Szilágyi Áron elmondta, hogy a döntés nem érte váratlanul.

– Az elmúlt egy hétben már lehetett előbb pletykákat, aztán félhivatalos információkat is hallani, hogy a NOB és a tokiói rendezőbizottság gondolkozik a halasztásról, mint opcióról. Hallottunk olyan híreket, hogy csak őszre csúsztatják, de olyat is, hogy két évet is halaszthatják. Én úgy látom, hogy egy köztes, kompromisszumos megoldás született. A NOB nem tudott a szó tökéletes értelmében jó döntést hozni, hiszen valakinek az érdekei mindenképpen sérülnek. A NOB-nak nemcsak a sportolók érdekeit kellett figyelembe vennie, hanem a hozzá kötődő szervezetek érdekeit, úgy mint a nemzetközi sportszövetségekét, a nemzeti olimpiai bizottságokét, a tévéközvetítések jogát megvásárló entitások, a szponzorok, a rendező ország és rendező város érdekeit is. Nagyon sok érdek ütközött tehát, ezért olyan kompromisszumra volt szükség, amely mindenkinek kicsit fájdalmas, de talán még lenyelhető.

A Vasas 30 éves versenyzője, aki már megszerezte a tokiói kvótát, ezután a személyes érintettségéről beszélt.

– Az elmúlt négy évben azért küzdöttem, hogy Tokióban 2020-ben versenyezhessek, erre építettem a felkészülésemet, erről szólt az életem. Ugyanakkor az elmúlt hetekben azzal a tudattal néztem a híreket, hogy én is azt gondoltam, a halasztásnak van realitása. Elkezdtem barátkozni azzal a gondolattal, hogy ha nem idén, hanem jövőre rendezik meg a tokiói játékokat, akkor ott kell majd a legjobb formában lennem. S ezzel a gondolattal nagyjából megbarátkoztam. Akadnak nálam sokkal nehezebb helyzetben levők, gondoljunk azokra, akik már a pályafutásuk végén vannak, és azt tervezték, hogy az idei olimpia után befejezik az aktív sportot. S említhetem azokat is, akiknek még nincsen kvótájuk, és ezáltal bizonytalanná vált a helyzetük, hiszen nem tudjuk, a kvalifikáció hogyan és mikor folytatódik. De azt sem, hogy lesznek-e még a szezonban egyáltalán nemzetközi versenyek, miként alakul majd a sportolók felkészülése, mi lesz a doppingellenőrzésekkel. Nagyon sok kérdés merül fel, amelyekre még nem tudjuk a válaszokat.

 

Az élő videobejelentkezésében Szilágyi Áron is jó néhány kérdést kapott, ezekből válogattunk.

– A halasztás mennyire befolyásolja a ráhangolódásodat az olimpiára?

– Alapvetően nagyon. Egyelőre nem tudunk tervezni, hiszen nem látjuk a versenynaptárt, sem az ideit, sem a jövő évit Azt sem tudjuk, hogy mikor folytathatjuk az edzéseket. Ám bárhogy is alakul a mostani szezon, jön majd a következő, ami nekünk az ősszel indul. Ekkor mindent újra kell majd kezdenünk, az alapozással, az ellenfelek elemzésével, a versenyzéssel.

– Jelenleg hogyan tudsz edzeni?

– Az időm legnagyobb részét itthon töltöm, ugyanakkor a klubom, a Vasas biztosítja a Pasaréti úti vívótermet, ahol egyedül vagy az erőnléti edzőmmel tudok dolgozni. A recepción felvesszük a kulcsot, nem érintkezünk senkivel, bemegyünk az üres terembe, edzünk, majd leadjuk a kulcsot. Nagyon furcsa volt a múlt héten így edzeni, a felkészülésnek nem így kellene kinézni... Újra fogjuk gondolni, hogy ennek így van-e értelme, tekintettel arra, hogy az olimpiát elcsúsztatták.

– Hogyan találsz motivációt a mindennapokban?

– Ezzel a következő hetekben kell megküzdenem. Egyelőre vitt az a tudat, hogy lesz olimpia, és erre készülök. A halasztás nyilvánvalóan a motivációt is módosítja. A célom viszont továbbra is töretlenül az, hogy versenyezzek Tokióban, és ott érmet szerezzek. Nemcsak egyéniben, hanem csapatban is. Örömmel jelenthetem, hogy a csapattársaim is hasonló állásponton vannak. Az is motivál, hogy részese legyek annak az összefogásnak, amivel le tudjuk győzni ezt a járványt. S örülök, hogy a feleségemmel, Bettivel több időt tölthetek együtt, ő is itthon van, home office-ban dolgozik.

– Ha döntési helyzetben lettél volna, mire szavaztál volna? Maradjon az olimpia az eredeti időpontban, vagy halasszák el?

– Szinte óráról órára változott a véleményem. Egy hónappal ezelőtt meggyőződésem volt, nem történhet meg, hogy egy olimpiát elhalasztanak, hiszen csak világháborúk okán maradtak el. Aztán ahogy változott a világjárvány miatt kialakult helyzet, egyre reálisabbá vált a halasztás. Az meglepett, hogy ilyen gyorsan bejelentették, de maga a tény nem ért váratlanul. Én hogyan szavaztam volna? Nagyon nehéz kérdés... Elsősorban a sportolói szempontokat veszem figyelembe, hiszen én is az vagyok. Azt gondolom, hogy felelősségteljes döntés született. Ha ez az ára annak, hogy a NOB biztosítani tudja a sportolóknak és a szurkolóknak az egészségét, hogy tényleg ne legyen kockázata a játékoknak, akkor ezt az árat hajlandóak vagyunk megfizetni.

– A felkészülésed változik, és ehhez egy sportolónak az életritmusa, az étkezése is hozzátartozik. Most más lesz a menü?

– Be kell vallanom, hogy a mai vacsorám egy hamburger volt, amit a feleségem rendelt meg, és nagyon jól tette. Annyit fűzött hozzá, hogy ezt most megérdemeljük. Szerintem most kicsit lazábbra fogom venni itthon gyeplőt... De amint látni fogjuk, hogy mikor folytatódnak a versenyek, újra teljes lendülettel vetem bele magam a felkészülésbe, és minden téren visszatérek a régi kerékvágásba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.