Keresés
Magyar Nemzet
2020. október 29., csütörtök, Nárcisz napja
HÍR TV – Heti terror:Megváltozik a franciák hozzáállása az iszlámhoz
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/sport/balczoek-kigolyozott-vilagbajnok-tarsanak-alom-maradt-az-olimpia-8690325/

Balczóék kigolyózott világbajnok társának álom maradt az olimpia

SzPress Sporthírszolgálat
Idén ötven éve, hogy Kelemen Péter egyéniben és csapatban is aranyérmet nyert a warendorfi öttusa világbajnokságon. Két évvel később tökéletesen megfelelt a válogatás elveinek, a szövetségi kapitány azonban ennek ellenére sem állította be a müncheni olimpiára készülő hármasba. Más forgatókönyv szerint ugyanez történt Kelemennel a montreali nyári játékok előtt. A Békéscsabán élő sportember nemrégiben Tatán tett látogatást, ahová korábban csak edzeni járt.

A kiegyensúlyozottság és a megbízhatóság jellemezte Kelemen Péter sportpályafutását, aki az első volt a magyar öttusázók között, akinek előbb a juniorok, majd a felnőttek mezőnyében is sikerült egyéni világbajnoki címet kiérdemelnie. Valójában egy tusában sem volt a szám nagyágyúja, viszont magas szintű átlagteljesítménnyel mind az ötben a legjobbak közé tartozott, ez a képessége segítette 1970-ben világbajnoki címhez is.

A mai napig fájlalja, hogy bár kétszer is volt rá esélye, olimpiára egyszer sem jutott ki – egyszer sem vitték ki. Ő ennél is keményebben fogalmaz, bosszúsan mondja ki: kétszer egymás után kigolyózták a nyári játékokra készülő csapatból.

– Már régen elástam a harci bárdot, de 1972-ben forrt a vérem, amikor dr. Nagy Imre szövetségi kapitány fittyet hányva a csapat-összeállítás írásban lefektetett elveire kigolyózott a csapatból, pedig minden feltételnek tökéletesen megfeleltem – elevenített fel a müncheni előzményeket az SzPress Sporthírszolgálatnak nyilatkozva.

Két olimpiáról maradt le világbajnok létére

A tényszerűség végett jegyezzük meg, Münchenben az egyéniben aranyérmes Balczó András mellett Villányi Zsigmond és Bakó Pál alkotta a magyar csapatot. Előbbi egyéniben a 12., utóbbi a 15. hely végzett, a magyar hármas pedig a Szovjetunió mögött több mint 600 pontos hátránnyal ezüstérmet szerzett.

– Négy évvel később más volt a helyzet, bár a mellőzésem forgatókönyvét akkor is Nagy írta, aki már 1975-ben kijelentette, hogy az a hármas készülhet fel Montrealba, amelyik egy évvel korábban a világbajnokságon indul, és ott átviszi a lécet. Kancsal, Maracskó és Sasics elhozta az aranyakat Mexikóvárosból, ugyanők az olimpián harmadikok lettek az angolok és a csehszlovákok mögött. Hiába edzettem olykor majdnem kétszer annyit, mint a többiek, akik szintén nem kímélték magukat, és kezdtem jól az 1976-os évadot, a kapitány kötötte az ebet a karóhoz, a győztes csapaton nem változtatott – tért rá az 1976-os eseményekre Kelemen Péter, aki a moszkvai felkészülésnek már nem futott neki.

Pályafutása csúcsának így megmaradt az 1970-es warendorfi világbajnokság, ahol egyéniben és csapatban is aranyérmes lett.

– Minden klappolt, semmi sem akadályozott a csúcs elérésében – folytatta. – Zavartalan volt a felkészülésem, fülig szerelmes voltam és ezért boldog, akadályt nem ismerő ember, Balczó András és Bakó Pál személyében pedig ragyogó versenyzőtársakra találtam. Ez volt a siker képlete, semmi más. A pályán valójában soha nem vallottam kudarcot, amit az adottságaim nem adtak meg nekem, azt kemény munkával pótoltam ki.

Az idősebb versenyzők többségéhez hasonlóan Kelemen Péternek sem tetszik a mai öttusa.

– Aggódom a felpörgetett, az eladhatóság érdekében a tévé elvárásaihoz passzított öttusa jövőjéért, aminek igencsak a fejére nőtt a Laser Run. Kétségtelen, hogy a lézerlövészetes futás népszerűsége látványosan növekedik, de nyomába se ér a klasszikus öttusa szépségének, amelynek mi, magyarok sokáig a zászlóvivői voltunk. Sajnos, ma már távolról sem – hangsúlyozta a Békéscsabán élő Kelemen Péter, aki a visszavonulása után edzőként Dél-Koreában is szerencsét próbált, de sportvezetőként és lőtérvezetőként is elismerésre méltóan tevékenykedett. Nem vágyik vissza Budapestre, annak viszont örülne, ha gyakrabban találkozhatna a fiaival, akik közül az idősebb angoltanárként Pekingben, a fiatalabb közgazdászként Zürichben keresi a kenyerét.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Új intézkedések

Összeállt minden idők legnagyobb hazai otthonteremtési programja
Novák Katalin tetőtér-beépítésre szóló bejelentésével ismertté váltak minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának elemei.

Különleges feladatok

Németh Szilárd: A Magyar Honvédségre a bajban is lehet számítani
– Magyarország a koronavírus-járvány elleni küzdelem első szakaszát megnyerte – mondta az államtitkár.

Kiemelt

Belefért Ibra kihagyott büntetője, botlott a Spurs
A Villarreal az utolsó tíz percben fordított, így maradt százszázalékos az El-ben.

Poszt-trauma

Aligha-politikusok
Csak blődségeket tartalmaz a törpepárt, később visszavont 11 pontja.

Poszt-trauma

Elhunyt kollégájukra hivatkozva lázít a kormány ellen a Pedagógusok Szakszervezete
Emberségből ma megbuktak.

Poszt-trauma

Trump vs. Biden magyar szemmel
Tetszik, nem tetszik, most egy történelmi időszakot élünk.

Poszt-trauma

Dobrev kimutatta a foga fehérjét
Szavaival Dobrev végérvényesen kiállította a szegénységi bizonyítványt saját magáról.

Aktuális

Folyamatosan zsugorodnak az új-dél-walesi koalapopulációk
Az élőhelyeik elvesztése és a bozóttüzek okozta stressz miatt óriási terhelés nehezedik az erszényesek immunrendszerére.

Fricz Tamás blogja

Az ATV és a függetlenség
Ma már egy nyeretlen kétéves sem dől be annak az ostobaságnak, hogy a balliberalizmus maga a megtestesült független-objektivitás.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!