Bátorfi Zoltán: Óriási nyugalmat ad a női pingpongcsapat olimpiai kvalifikációja

Forrás: MTI2020. 01. 24. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bátorfi Zoltán, a magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, azon túl, hogy a csapat csütörtökön kiharcolt olimpiai kvótája mindannyiuknak nagy boldogság, óriási nyugalmat is ad a következő fél évre, mert már nem kell izgulniuk, számolgatniuk.

A Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária összeállítású együttes a Gondomarban zajló kvalifikációs versenyen előbb szerdán 3-0-ra legyőzte a horvátokat, majd másnap este 3-1-re a csak honosított kínai játékosokkal felálló, házigazda portugálokat is, s ezzel – története során először – kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. Az idei olimpia napra pontosan hat hónap múlva kezdődik Tokióban.

– Sokáig ünnepeltünk tegnap este, még mindig nehezen hisszük el, hogy a mezőny egyik legnehezebb ellenfelével szemben sikerült a kvótaszerzés – mondta az MTI-nek pénteken Bátorfi Zoltán.

– Mivel a háromfős csapatkvalifikációval két egyéni indulási jog is jár, és ez a maximum, a tavaszi egyéni kvótaszerző versenyeket és az azokkal járó stresszt immár elfelejthetjük, ami óriási nyugodtságot ad. Szinte még fel sem fogom, mekkorát.

Hozzátette: ezzel együtt természetesen indulnak majd a World Tour-sorozat tornáin, amelyeken – a Pergel, Szudi Ádám duó révén – vegyes párosban még szerezhetnek egy indulási jogot. Mint mondta, arra kevés az esély, hogy a kvótát adó németországi, katari és japán versenyen a kettős direkt kvalifikációt szerezzen – ez csak a döntősöknek, illetve Japánban a győztesnek jár, feltéve, ha korábban még nem volt neki -, de a világranglistán nagyon jól áll a magyar vegyes páros, és azon lesznek, hogy ez a júniusi kvótaosztásnál is így legyen.

A szövetségi kapitány a majdani olimpiai összeállítással és a tokiói célokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, korai még ezekről beszélni. Ezzel együtt kijelenthető, hogy a csapatversenyben nagyon nehéz dolga lesz a magyaroknak, a 16-os mezőny ugyanis egyenes kieséses rendszerben küzd majd.

– Ráadásul a gyermeket váró Póta Georgina egyre hátrább fog csúszni a világranglistán, és ez a mi kiemelésünket is befolyásolja majd negatív irányba – tette hozzá a szakember.

A vasárnapig tartó portugáliai tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál gazdára, a nőknél eddig a magyarokon kívül a Koreai NDK, Szingapúr, Lengyelország és Tajvan jutott indulási joghoz.

A magyar férfiválogatott is versenyben van még Tokióért, a kvótáért pénteken (ma) 17 órától a harmadik helyen kiemelt svédeket kellene legyőznie. Amennyiben ez nem sikerül, a csapat a vigaszágra kerül, ahol viszont már három ellenfélnél kell jobbnak bizonyulnia az ötkarikás részvételi jogért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.