Csak bemelegítésnek felelt meg az Uruguay elleni gólzápor

A részben félprofi keretű Uruguay nem volt egy súlycsoportban a magyar válogatottal. Nem mintha másra számítottunk volna, a dél-amerikaiak elleni magabiztos, egy-egy apró hullámvölggyel tarkított győzelem után holnap jöhet az első komoly kihívás az egyiptom világbajnokságon: Németország ellen a csoportelsőség lesz a tét.

2021. 01. 17. 22:01
Men Handball World Championship 2021
Bóka Bendegúz feltalálta magát az uruguayiak ellen Fotó: Anne-Christine Poujoulat Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás István aggódik, félti a játékosait. A egyiptomi világbajnokságon a Zöld-foki Köztársaság elleni pénteki lapzártánk után véget ért mérkőzés előtt a szövetségi kapitány az észszerűséget szem előtt tartva nem játszatta Máthé Dominikot, ifj. Rosta Miklóst és Borbély Ádámot. – Tizenkét játékosunknak van antitest a szervezetésben. Nem tudhattuk, nincs-e vírushordozó az ellenfélnél – indokolt a kapitány a vártnál nehezebben megszülető magyar győzelem (34-27) után.

Gulyásnak igaza lett. Másnap derült ki, hogy két újabb zöld-foki-szigeteki játékos fertőződött meg, ezért veszélybe került a csapat további szereplése a vb-n. Az esettel kapcsolatban csapatvezető bizonyítékot kért a nemzetközi szövetségtől (IHF) arra vonatkozóan, hogy az érintettek korábban valóban átestek a fertőzésen, ezért megkérte az IHF-et, hogy végezzen antitesttesztet azokon a kézilabdázókon. Arról nincsenek információink, hogy ez vajon megtörtént-e, mindenesetre a Zöld-foki Köztársaság csapata tegnap nem állt ki a németek elleni találkozóra, mert csak kilenc bevethető játékosa maradt. Jelenleg az valószínű, hogy az afrikai vb-újonc egy meccs után hazamegy Egyiptomból.

A magyar válogatott tovább tervez, tegnap az Uruguay elleni második csoportmérkőzésen melegített be a holnapi, németek elleni csoportrangadóra. Mivel a németek 43-14-re nyertek a dél-amerikaiak ellen, ahogy az első meccsen, tegnap is egyetlen kérdés vetődött fel előzetesen a mérkőzéssel kapcsolatban: a gólkülönbség.

Sipos Adrián (2) keményen védekezett
Fotó: Anne-Christine Poujoulat / EPA

Az IHF elnökéről, Egyiptom híres sportvezetőjéről, Haszan Musztafáról elnevezett kézilabdacsarnokban Balogh Zsoltot, Topic Petart, Nagy Bencét és Mikler Rolandot nem nevezte a kapitány a mérkőzésre. Pályára lépett az újdonsült apuka, Bodó Richárd, aki az első meccs idején még Szegeden tartózkodott. Jól kezdett a szegedi balátlövő, de ez valamennyi belső poszton játszó emberünkre érvényes volt: mellett is vállalt egy-két befejezést, és Bóka Bendegúz, a balatonfüredi szélső sem hibázott, is végre kapott használható labdát. Kissé furcsa, de a legjobb emberünk Székely Márton volt: a veszprémi kapus szinte mindent védett. A tizedik gólunk a tizenötödik percben született meg.

Bánhidi Bencéhez nem mindig jutott el a labda
Fotó: Anne-Christine Poujoulat / EPA

Gulyás István a nagy előny birtokában bátran variálta a felállást, talán ez kisebb törést okozott a csapatjátékban, de a magabiztos előny egy pillanatig sem forgott veszélyben. Bánhidit a szegedi klubtársa, ifjabb Rosta Miklós váltotta, Lékai helyett a csurgói irányító, Hanusz Egon szállt be, 11-2 után kicsit leült a csapat támadójátéka, 13-7-re alakult az állás. A kisebb hullámvölgy végén nyolcgólos előnnyel mentek szünetre a csapatok.

A második félidőre Borbély Ádám és a Rodríguez Pedro is megkapta a lehetőséget. Máthé Dominik lövőkedve egyre csak erősödött, a különbség pedig annak ellenére nőtt, hogy az első harminc percben tapasztalt egy-két megingás a második játékrészben is jelentkezett. Tíz perccel a vége előtt lett meg a húszgólos különbség. A vége 44-18 lett. A magabiztos győzelem ráhangolódásnak jó volt, de a németek elleni csoportrangadón ennél több kell.

Férfikézilabda-világbajnokság, A csoport: Magyarország–Uruguay 44-18. A Németország–Zöld-foki Köztársaság mérkőzést nem rendezték meg, a győzelemért járó 2 pontot 10-0-s gólkülönbséggel a németek javára írták. A csoport állása: 1. Németország 4 pont (50-14), 2. Magyarország 4 pont (78-45 ), 3. Zöld-foki Köztársaság 0, 4. Uruguay 0. A magyar válogatott az utolsó csoportmérkőzését kedden Németország (tv: M4 Sport, 20.30) ellen játssza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.