Dončić bevette Mexikót

Nem kevesebb, mint 20 064 nézője volt péntek hajnalban a mexikóvárosi Arena Ciudad de México sportcsarnokban a Dallas Mavericks-Detroit Pistons NBA-mérkőzésnek. Az óriási érdeklődés elsősorban Luka Dončićnak, a texasiak 20 éves szlovén csodagyerekének szólt, aki jó eséllyel pályázik az MVP-titulusra a földkerekség legszínvonalasabb kosárlabda-ligájában. A ljubljanai srác nem okozott csalódást, 41 pontot, 12 lepattanót és 11 gólpasszt termelt – ezt tripla-duplának hívják –, és nemcsak 122-111-es győzelemre vezette a határ északi oldaláról érkezett dallasiakat, hanem meghódította a mexikói szurkolók szívét is.

Ch. Gáll András
2019. 12. 13. 8:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történt, hogy a feldobás előtt a két csapatkapitány, Dončić és Blake Griffin kezébe adták a mikrofont. A szlovén srác tökéletes spanyol nyelven szólt a szurkolókhoz: „Muchas gracias por el recibimiento, espero que disfruten el juego.” „¡Viva México, güey!„. Magyarul: „Köszönjük a fogadtatást, remélem, élvezni fogják a meccset. Éljen Mexikó, hajrá!”

A közönség már ekkor elájult a gyönyörtől, hát még attól, ami ez után következett. (Dončićról tudni kell, hogy már 13 éves korában leigazolta a Real Madrid, hat évig a spanyol fővárosban élt, és tinédzserként vezéregyénisége volt a legpatinásabb európai kosárcsapatnak.)

Felütésként ugyan egymás után hagyta ki a büntetőket a 202 centis irányító – pár perc alatt hatból négyet elrontott –, de aztán beindult a Luka-show. Háta mögött adott pattintott gólpasszt Dwight Powellnek, bebombázott egy hátralépős triplát (step back three), majd hatalmasat zsákolt. Legalább három alley-oop zsákolást készített elő a 221 centis lett óriásnak, Kristaps Porzingisnak, aki 20 pontig jutott, és futószalagon adta a gólpasszokat a nagy Steph Curry (a Golden State jelenleg kéztörésből lábadozó szupersztárja) kisöccsének, Seth Currynek, aki 30 pontig jutott (szezoncsúcs), benne hat triplával.

Mondjuk, annyi hármast Dončić is dobott, hogy végül 41 pontnál állt meg, és amikor egy perccel a vége előtt lecserélte Rick Carlisle, a Mavericks edzője, vastaps kísérte a kispadra a szlovén zsenit. (Akinek nemzetközi karrierje annak idején Budapesten kezdődött el egy serdülő tornán.)

A 41 pont rekord a Mexikóvárosban játszott NBA-meccsek történetében, plusz Dončićnak ez volt az idényben a nyolcadik tripla-duplája. Dwane Casey, a Pistons edzője csak ennyit mondott a Mavericks sztárjáról: „Ízekre szedett bennünket.” Dončić vezérletével most 17 győzelemnél és 7 vereségnél tart a Mavericks, harmadik a nyugati főcsoportban, és a bajnoki cím esélyesei között emlegetik. A szlovén fiú pedig 30 pontos átlagával harmadik a listán James Harden (Houston) és Jannisz Antetokounmpo (Milwaukee) mögött, a legjobb előkészítők között pedig csak LeBron James adott több gólpasszt az ő 9,2-es átlagánál.

Az összecsapást sugárzó Fox Sports amerikai tévécsatorna megadta a módját a közvetítésnek, remek ötperces útifilmmel mutatták be a húszmilliós mexikói főváros pazar műemlékeit és kulináris finomságait, diszkrét módon a szépségekre fókuszálva és nem az elviselhetetlen szmogra és a nyomorra. Amúgy a találkozót akkora érdeklődés előzte meg, hogy a feketepiacon 12 000 pesóért keltek el jegyek, azaz darabonként 200 000 forintért...

Ez volt 1992 óta a 29. NBA-mérkőzés Mexikóban, a legtöbb az Egyesült Államokon és Kanadán kívül. Egyidejűleg Adam Silver, az NBA igazgatója bejelentette, hogy Capitanes néven jövőre csatlakozik az első mexikói klub az NBA fiókligájához, a G League-hez.

A Mavericks mexikóvárosi látogatásának érdekessége, hogy kereken fél évezreddel azok után történt, hogy 1519 őszén Hernán Cortés és spanyol konkvisztádorai bevették az azték birodalom fővárosát, Tenochtitlánt. A mostani hódítás jóval békésebb volt, és egy szlovén srác volt a vezére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.