Bombameglepetés a nyitányon: a DVTK nyert a Fradi otthonában

Szokatlanul korán ébredt téli álmából a magyar labdarúgó-bajnokság. Hét végén teljes fordulót rendeznek, szerda este pedig a második fordulóból elhalasztott meccset pótolták. Az új év első NB I-es meccsén: FTC–DVTK 0-1.

2021. 01. 20. 22:07
null
Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt a megszokottnál később kezdődött, a 2021-re halasztott labdarúgó Európa-bajnokság és a magyar válogatott sikeres kvalifikációja miatt viszont hamarabb zárul az NB I 2020/21-es idénye. Ennek pedig nem lehetett más következménye, mint a rövid téli szünet: december 23-án még négy csapat pályára lépett, négy héttel később, január 20-án pedig két együttes számára már kezdődött is a tavaszi idény.

A bajnoki címvédő Ferencváros és vendége, a Diósgyőr nagyon eltérő előjelekkel várhatta a folytatást. A Fradi őszi tizennégy meccséből mindössze kétszer vesztett pontot, és kiemelkedik a bajnoki mezőnyből. A miskolci klub viszont az utolsó helyen telelt, és a téli felkészülés közepén váltott újra vezetőedzőt. Geri Gergelynek három vesztes mérkőzés jutott a DVTK kispadján, a Groupama Arénában már a horvát Zoran Zekić irányította a piros-fehéreket.

A Diósgyőr kezdőjében a télen érkezők közül az új vezetőedző négy honfitársa is helyet kapott: Alen Grgić, Vinko Soldo, Goran Milović és Diego Živulić, előbbi három egyaránt a védősorban. A Fradi viszont állandóságot mutatott, egyetlen téli igazolás sem kezdett, ellentétben Tokmac Nguennel, akinek a lehetséges távozását rebesgették.

Egyáltalán nem lepett meg senkit, hogy a Ferencváros kezdte aktívabban a találkozót, a zöld-fehérek agresszivitására pedig jellemző volt, ahogy Marcel Heister becsúszó szerelésénél a közelben álló vezetőedzője, Szergej Rebrov is veszélybe kerülhetett volna, ha nem él együtt a játékkal. A DVTK elsősorban kontrákból próbált veszélyt teremteni, kevés sikerrel, Dibusz Dénesnek egyetlen védést sem kellett bemutatnia az első játékrészben.

A túloldalon az első nagy helyzet Myrto Uzuni előtt adódott, az FTC albán támadójának közeli fejesét azonban védte Antal Botond. A félidő felénél Tokmac először kiszorított szögből próbálta meglepni a vendégek kapusát, majd egy percen belül újra próbálkozott. Antalnak csak a második, megpattanó lövésnél kellett hárítania. A norvég támadó kísérletezett legtöbbet az FTC-ből, de a DVTK hátsó alakzatán egyáltalán nem látszott az összeszokottság hiánya. A 0-0-s félidei állással egyértelműen a vendégek lehettek elégedettebbek, hiszen ősszel, 31 kapott góllal, a diósgyőri volt az NB I leggyengébb védelme.

Hiába volt meddő a ferencvárosi fölény, a vezetőedző, Szergej Rebrov sokáig nem érezte szükségét, hogy cseréljen. Aïssa Laïdouni bravúros mozdulattal próbálta bevenni a kaput, de valódi helyzetből nagyon kevés akadt. Sőt, pontrúgásokból a DVTK veszélyeztetett: Goran Milović fejesénél még védett Dibusz, a 85. percben viszont a korábbi újpesti Asmir Suljić közelről a kapuba lőtt. Antalnak egy bravúrt még be kellett mutatnia, hogy a miskolci előny megmaradjon, a Fradiban bemutatkozó Gera Dániel pedig kapu mellé tekert. Ennél váratlanabb eredménnyel nem is kezdődhetett volna a futballtavasz: az utolsó DVTK 1-0-s győzelemmel elvette a listavezető Ferencváros veretlenségét!

A Fradi előnye még így is kilenc pont a tabella élén, míg a Diósgyőr két pontra megközelítette az utolsó előtti Budafokot. Hét végén teljes fordulóval folytatódik a bajnokság. A Ferencváros szombaton a Puskás Akadémia otthonában javíthat, a DVTK vasárnapra Paksra látogat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.