Csaknem kiütéssel nyitották meg az olaszok az Európa-bajnokságot

Péntek este a Törökország–Olaszország mérkőzéssel megkezdődött az eredetileg 2020 nyarára kiírt Európa-bajnokság. Ez a futballünnep még a járvány árnyékában zajlik, hiszen például a római Olimpiai Stadionban is csak negyedház előtt zajlott le a megnyitóünnepség és a meccs, amelyen az olaszok 3-0-ra nyertek.

2021. 06. 11. 23:15
Törökország, Olaszország, olaszok
Török bánat, olasz ünnep Fotó: Filippo MONTEFORTE/AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év csúszással, de megkezdődött a labdarúgó Európa-bajnokság. Az első meccset a törökök és az olaszok játszották Rómában, és az itáliai lapok jóval többet láttak ebben az estében, mint egy egyszerű futballmérkőzést. A hagyományos rózsaszín helyett az ünnepi alkalomból kivételesen kék papírra nyomott La Gazzetta dello Sport főszerkesztője, Luigi Garlando például például azt írta a vezércikkében, hogy képletesen a pályára lépnek a török és az olasz játékosok mellett a maguk harcát kórházi maszkban megvívó orvosok, a bergamói koporsószállítmányok kamionsofőrjei, az erkélyekről buzdító együttérzők, az egyedül maradt rokonok, akik szerettük maradványait egy kicsiny zsákban kapták meg, anélkül, hogy búcsút mondhattak volna neki.

Fantasztikus látványt nyújtott az Olimpiai Stadion
Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

Európa a koronavírus árnyékában, a járványból lábadozva rendezi meg ezt az Eb-t, és már annak is örülhetünk, hogy megrendezheti. A tizenegy helyszín közül kizárólag Budapesten lehet telt ház, másutt jelentősen korlátozzák a nézőszámot. A római Stadio Olimpicóban például mindössze negyedházat hagytak jóvá, a 69 831 néző befogadására alkalmas stadion kapacitását ez alkalomból 15 948 fősre csökkentették. A létesítmény körül a biztonsági zónák kapuinál ellenőrző pontokat állítottak fel (oltási igazolással vagy friss negatív teszttel, korábbi fertőzöttek esetében bizonyított gyógyulással engedélyezték a belépést), 48 hőkamerát és 151 rendes kamerát helyeztek üzembe a rend felügyeletére. Idősávos beléptető rendszerrel igyekeztek elejét venni a tolongásnak, megtiltották az alkoholfogyasztást, és mindenkit figyelmeztettek a kellő távolságtartásra.

Így tehát csaknem tizenhatezren láthatták a rövid, ám látványos megnyitóünnepséget és gyönyörködhettek Andrea Bocelli előadásában, aki Puccini Turandot című operájából a Nessun dormát énekelte el. Nem véletlenül: az angol BBC-nél az 1990-es olaszországi világbajnokság mérkőzéseinek a közvetítése előtt a főcímben ez a dal szerepelt, és az áriát a slágerlisták élére repítette.

Ezután következett a mérkőzés, amelyen a huszonhét meccses veretlenségi sorozattal büszkélkedő olaszok Törökországgal játszottak. Az első félidőben meddő volt a fölényük, ám a második félidőben már sikerült megtörniük a törököket. A Juventus védője, Demiral segített nekik egy öngóllal, majd következett a bombaformában futballozó Immobile, végül ­Insigne állította be a végeredményt. Olaszország tehát magabiztosan kezdett, a török válogatott viszont csalódást okozott a bátortalan játékával.

Danny Makkelie játékvezető sem volt a helyzet magaslatán, egy nagy bakival hívta fel magára a figyelmet.

Török bánat, olasz ünnep
Fotó: Filippo MONTEFORTE/AFP)

A csoport:

Törökország–Olaszország 0-3 (0-0)

Gólszerző: Demiral (öngól, 53.), Immobile (66.), Insigne (79.)

Kövesse nálunk a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

Szombati program:

A csoport: Wales–Svájc 15.00

B csoport: Dánia–Finnország 18.00, Belgium–Oroszország 21.00

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.