Egyre több kritika érkezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé

A bírálók szerint a NOB-nak már legalábbis fontolóra kellett volna vennie a nyári, tokiói ötkarikás játékok elhalasztását a koronavírus-járvány miatt.

Forrás: MTI2020. 03. 18. 11:59
IOC teleconferences on Olympic Games Tokyo 2020
epa08302181 Olympic Rings are pictured in front of The Olympic House, headquarters of the International Olympic Committee (IOC), in Lausanne, Switzerland, 17 March 2020. The IOC is holding a series of teleconferences to discuss the latest developments on COVID-19 coronavirus pandemic impact on the Olympic Games Tokyo 2020. From 17 March 2020 until further notice, Switzerland's authorities proclaiming the state of necessity to fight against the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus causing the Covid-19 disease. EPA/LAURENT GILLIERON Fotó: LAURENT GILLIERON Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen kritizálják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), amely – hivatalos kommunikációja szerint – továbbra sem vette fontolóra a nyári, tokiói ötkarikás játékok elhalasztását a koronavírus-járvány miatt.

A kanadai NOB-tag, Hayley Wickenheiser úgy fogalmazott, a jelenlegi állapotokat tekintve érzéketlen és felelőtlen döntés a NOB részéről, hogy változatlan meggyőződéssel kitart a játékok megrendezése mellett.

A jégkorongozóként öt téli, softball-játékosként pedig egy nyári olimpián részt vett Wickenheiser rávilágított, hogy a sportolók többsége nem edzhet, a szövetségek pedig nem tudnak utazási tervet készíteni a bizonytalan helyzet miatt.

A görögök olimpiai bajnok rúdugrója, Katerina Sztefanidi kijelentette: a NOB döntése veszélyezteti a sportolók egészségét, hiszen arra kényszeríti őket, hogy próbálják a megszokott edzésmunkát elvégezni, pedig erre aligha van lehetőségük.

„Nincs halasztás, nincs törlés, de ez kockázatot jelent ránk nézve. Mindannyian azt akarjuk, hogy rendezzék meg a tokiói olimpiát, de mi a B terv, ha ez mégsem lehetséges?” – tette fel a kérdést Sztefanidi.

Hétfőn a brit atlétaválogatott tagjai felszólították a NOB-ot, hogy halassza el a játékokat. Guy Learmonth 800-as futó szerint ősszel, de inkább jövőre, vagy 2022-ben kellene megtartani az olimpiát a japán fővárosban. A 4x400-as váltóval olimpiai bronzérmes Martyn Rooney szerint jelenleg vannak sokkal fontosabb dolgok is az olimpiánál, és ezt a sportolók is meg fogják érteni.

A NOB továbbra is elkötelezett amellett, hogy a terveknek megfelelően július 24. és augusztus 9. között rendezzék az ötkarikás játékokat. A szervezet szerdai nyilatkozata szerint a jelenlegi helyzet kivételes, amely kivételes megoldásokat igényel.

„Meg kell találni a megfelelő megoldásokat, amelyek valószínűleg nem minden sportoló számára lesznek ideálisak, de a NOB elkötelezett amellett, hogy a versenyzőket a lehető legkevesebb negatív hatás érje” – közölték.

A koronavírus eddig több mint 7500 áldozatot követelt, és mintegy 200 ezer embert fertőzött meg világszerte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.