Élesedik a szlovén testvérharc, jön a királyetap a Touron

Szerdán lesz az idei Tour de France legkeményebb szakasza, az úgynevezett királyetap. Kedden ezért a menők nem szaggatták az istrángot. A német Lennard Kämna élt a lehetőséggel, s pályafutása első szakaszsikerét aratta a Touron.

Novák
2020. 09. 15. 19:07
null
Lennard Kämna, a Bora-Hansgrohe német versenyzõje pályafutása első szakaszsikerét aratta a Tour de France-on Fotó: Stuart Franklin Forrás: MTI/AP/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Grenoble és Méribel Col de la Loze közötti 170 km kilométer annyira gyilkosnak ígérkezik szerdán, hogy az összetettben élen állók két napot is pihentek előtte. Egyet a szokásos hétfői szünnapon, egyet pedig a keddi 16. szakaszon.

A főmezőny – benne a sárga trikós szlovén Primož Rogličcsal, honfitársával, az összetettben második Tadej Pogačarral – kíméletes tempóban tekert, s higgadtan vette tudomásul, hogy egy durván húszfős csoport gyorsan a szökés útjára lépett. A szakaszsiker húsz kilométerrel a cél előtt, az utolsó előtti emelkedőn dőlt el, amikor a német Lennard Kämna faképnél hagyta a tavalyi Giro d’Italián győztes ecuadori Richard Carapazt, majd utána még növelni is tudta az előnyét.

Lennard Kämna, a Bora-Hansgrohe német versenyzője pályafutása első szakaszsikerét aratta a Tour de France-on
Fotó: Stuart Franklin/MTI/AP/Getty Images

A befutó előtti két kilométeren, megint hegymenetben, a legjobbak is megrázták magukat, Roglič tapadt Pogačarra, a címvédő kolumbiai Egan Bernal viszont, csakúgy, mint vasárnap, ismét leszakadt, s végleg kiesett az összetett győzelemért folyó versenyből. A két szlovén között 40 mp a különbség, őket a kolumbiai Rigoberto Uran követi 1:34 perc hátránnyal.

– Remélem, a szerdai királyetapon rendben lesznek a lábaim – bocsátotta előre Roglič.

– A keddi szakasz jó bemelegítés volt a holnapi nagy küzdelemre – bizakodik Pogačar.

Ma Pogačar és persze Uran biztosan támad – persze csak akkor, ha tud, és ha Roglič hagyja.

Íme, a szerdai szakasz profilja, benne a két kiemelt kategóriás heggyel. Látható, hogy a végén 2304 méterre kell felmászni.

Fotó: Letour.fr

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.