Elhunyt Michel Hidalgo

Az 1984-ben Európa-bajnokságot nyert francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát 87 éves korában érte a halál. Hidalgo játékosként támadó középpályás volt.

Forrás: MTI2020. 03. 26. 19:24
French soccer coach Michel Hidalgo dies at age 87
epa08324497 (FILE) - OM All Stars coach French Michel Hidalgo walks in the field, prior to a gala soccer game between 4-4-2 Team and OM All Stars at the Geneva Stadium, in Geneva, Switzerland, Monday, April 21, 2008. The former coach of the French national soccer team died at age 87 as his family informed 26 March. EPA/SALVATORE DI NOLFI Fotó: SALVATORE DI NOLFI Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt az 1984-ben Európa-bajnok francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Michel Hidalgo.

„Edzőként a csúcsra emelte Franciaországot” – írta a 87 évesen, csütörtökön meghalt szakvezetőről Michel Platini, aki a diadallal zárult kontinensviadalon kilenc találattal lett gólkirály. Hozzátette, megengedte nekik, hogy mindenki kibontakoztathassa egyéni képességét és tehetségét.

Hidalgo 1976 és 1984 között irányította a nemzeti együttest, amely története első nagy tornáját nyerte az 1984-es Eb-n. Előtte két évvel a vb-n elődöntőig jutottak a Kékek, akik csak tizenegyesekkel maradtak alul a nyugatnémetekkel szemben.

A szakember 75 mérkőzésen irányította a francia csapatot, amivel harmadik az örökrangsorban Raymond Domenech és a jelenlegi szövetségi kapitány, Didier Deschamps mögött.

Hidalgo játékosként támadó középpályás volt, 1952 és 1966 között a Le Havre, a Reims és az AS Monaco színeiben futballozott, volt francia bajnok és kupagyőztes is, az 1956-os BEK-döntőn gólt is szerzett, de csapata, a Reims 4-3-ra kikapott a Real Madridtól.

Miután távozott a szövetségi kapitányi posztról, a francia válogatott technikai igazgatójaként tevékenykedett tovább, majd 1986 és 1991 között az Olympique Marseille sportigazgatója volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.