Eltörpülő probléma az erőnlét

Rohamos tempóban terjed a koronavírus az Egyesült Államokban is, ahol emiatt – a világ többi részéhez hasonlóan – megbénult a sportélet.

2020. 03. 25. 11:06
MLS: Portland Timbers at Sporting Kansas City
SOCCER-USA/ Fotó: USA TODAY USPW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rohamos tempóban terjed a koronavírus az Egyesült Államokban is, ahol emiatt – a világ többi részéhez hasonlóan – megbénult a sportélet. Sallói Dániel az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben futballozik, a Kansas City egyik legnépszerűbb játékosa.

– A híreket olvasva mi is eljátszottunk a gondolattal az öltözőben, mi lenne, ha minket is érintene a járvány, ám amikor meghallottuk, hogy az NBA leállt, tudtuk, eljött ez a pillanat is – mondta lapunknak a 23 éves labdarúgó. – Az NBA-nek és az NFL-nek az országban óriási a tekintélye, a többi liga rendszerint követi a példájukat. A következő csütörtökön meglepve láttuk, hogy az edzőnk, Vermes Péter az edzés közben telefonál, mert ez nem vall rá. A hét végén Atlantában lett volna meccsünk, ám Vermes Péter közölte, a forduló elmarad, ugyanakkor edzünk tovább. Mire hazaértem, már jött az üzenet, hogy hétfőig nem lesz edzés sem, majd nem sokkal később kiderült, határozatlan ideig nem edzünk, és május végéig, június elejéig a bajnokság is leáll. Tényleg óráról órára változott a helyzet.

Keddig egyetlen játékosról sem derült ki, hogy fertőzött lenne, de egyiküket sem tesztelték a koronavírusra, mondván, erre csak a tünetek megjelenésének aze esetén van lehetőség. Azon az említett március 12-én, csütörtökön az edzést követően a csapat orvosa elmondta az öltözőben, hogy mikor gyanakodhatnak a fertőzésre.

– Ez nagyon hasznos volt. Én nem vettem komolyan ezt az egészet, gondoltam, ha el is kapom a vírust, legfeljebb köhögök néhány napig, és kész. Úgy láttam, a többség is így volt ezzel, ám amikor az orvosunk elmondta, mennyire könnyen tovább tudjuk adni a fertőzést, felkaptuk a fejünket. Ezért nagyon komolyan vesszük a járványt, tudom a többiekről is, hogy inkább rendelik az ételt, mint bevásárolnak, mindenki szigorúan tartja a karantént. A doktor kérésének eleget téve vitaminokkal is erősítjük a szervezetünket és kerüljük a közvetlen kapcsolatot mindenkivel.

Akad kivétel. Sallói Dániel nővére is Kansasben él, ő is egyedül, ezért időnként összejönnek egy-egy napra, így oldják a magányt. Hétfőn a csapattársakhoz hasonlóan az ifjú játékos is elment az edzőközpontba, de senki sem szállt ki a kocsijából, a személyzet bepakolta a csomagtartókba a súlyzókat és az egyéb sportszereket, a futballisták pedig a kormány mögül integettek egymásnak.

– A karantén első napján még készítettünk egy közös videót magyar csapattársammal, Baráth Botonddal, de azóta nem találkoztunk személyesen. Kapunk egyénre szóló, tényleg igen kreatív edzésprogramot, ezt a lakásban is meg tudom csinálni. Mindennap futok is, de most az a hír járja, hogy hamarosan teljes kijárási tilalom lesz a városban, csak boltba, bankba és kórházba lehet elmenni a lakásból. Ha így lesz, azaz nem futhatok, akkor nem tudom, hogyan tartom fitten magamat. Persze ez csak az én gondom, meg természetesen a társaimé. Panaszkodhatnánk, hogy a mi szakmánkban nincsen home office, de ez a probléma eltörpül ahhoz képest, hogy az egész országban naponta százezrek veszítik el a munkájukat. Sokan dolgoztak garantált szerződés nélkül, akiket manapság kirúgnak, és hiába ígérik nekik, hogy ha a járvány lecsengése után újra elindul az élet, akkor visszaveszik őket, ezek csupán szavak, és nekik addig is meg kellene élniük valamiből. Ráadásul mi a bajnokság felfüggesztése ellenére is időben és maradéktalanul megkapjuk a fizetésünket. Eddig a pillanatig nem kaptunk hírt ennek az ellenkezőjéről, szóval az, hogy mennyire maradunk fizikálisan készek a folytatásra, jó esetben két hónap múlva, az jelentéktelen kérdés ebben a helyzetben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.