Federer megnyugodhat, Nadal nem fogja megelőzni őt Melbourne-ben

Kétszettes hátrányból felállva győzte le Sztefanosz Cicipasz az addig még játszmát sem vesztett Rafael Nadalt az Australian Open negyeddöntőjében. Danyiil Medvegyev nyerte az orosz rangadót Andrej Rubljov ellen. A nőknél kiesett a világelső Ashley Barty, a cseh Karolína Muchová szett- és brékhátrányból fordítva győzött ellene. Búcsúzott a torna meglepetésembere, Jessica Pegula.

Magyar Nemzet
2021. 02. 17. 14:03
Tennis Australian Open 2021
Cicipasz kétszettes hátrányról állt fel Nadal ellen Fotó: Dave Hunt Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy sima és egy végletekig kiélezett izgalmas meccsel fejeződtek be a férfi negyeddöntők az Australian Openen. Az orosz házirangadón Danyiil Medvegyev nem sok esélyt hagyott honfitársának, Andrej Rubljovnak, a magyar idő szerint ma hajnalban véget ért mérkőzésen Medvegyev egy szoros szett után, könnyedén nyerte a második és a harmadik játszmát. A 7:5, 6:3, 6:2-es végeredmény egyoldalú mérkőzést feltételez, és tulajdonképpen az is volt. A regnáló ATP-kupa-győztes sorozatban a 11. mérkőzését nyert meg top 10-es játékos ellen, a következő fordulóban jóval nehezebb dolga lesz, mint Rubljov ellen.

Danyiil Medvegyev simén nyerte az orosz rangadót
Fotó: David Gray/AFP

Két szett után úgy tűnt, hogy a második helyen kiemelt Rafael Nadallal találkozik majd a döntőbe jutásért. A hússzoros Grand Slam-győztes mallorcai zseni a negyeddöntőig sorozatban 35 mérkőzést hozott le szettveszteség nélkül. Szegény Sztefanosz Cicipasz hiába vette elő a mindenki ellen hatékony egykezes fonákjait, ezzel sokáig semmire sem ment Nadallal szemben. A görög az első szettben egyszer, a másodikban kétszer veszítette el az adogatását, mindezt úgy, hogy nem játszott rosszul, de a háló túloldalon egy legendával találta magát szemben, aki nagyon stabilan, koncentráltan teniszezett. A második és a harmadik játszmában zsinórban öt adogató játékot nyert meg semmire de Cicipasz jelentősen feljavult. Rövidítésben dőlt el a harmadik felvonás: Nadal váratlanul elrontott két fej fölötti ütést, elbizonytalanodott, a görög 6:3-nál három szettlabdához jutott, a másodikat kihasználva szépített. A negyedik szett elején jutott először bréklabdához a görög, de nem tudta kihasználni a lehetőséget. A 4:4-nél viszont élt az eséllyel, először elvette Nadal fogadó játékát, majd hozta a sajátját. Döntő szettre került sor: 5:5-ig mindkét fél hozta a saját szerváját. Ekkor Nadal elbukta a saját adogató játékát. Cicipasz a meccsért adogathatott, és a harmadik meccslabdáját értékesítette. 0-2-ről felállva 4 óra 8 perc alatt győzött a 22 éves feltörekvő játékos, és ezzel ő szerepelhet az elődöntőben a – hozzá képest mindenképpen kipihent – Danyiil Medvegyevvel. Az Australian Openen biztosan nem előzi meg Nadal a hozzá hasonlóan szintén hússzoros Grand Slam-győztes Roger Federert.

Nadal nem bírt Cicipasszal
Fotó: David Gray/AFP

A nőknél váratlanul elbúcsúzott a világranglista vezetője, az ausztrál Ashley Barty. Szett- és brékelőnyről, 6:1, 2:0-ról kapott ki a cseh Karolína Muchová ellen. A 24 éves cseh a torna eddigi meglepetésemberét, az amerikai Jessica Pegulát három játszmában legyőző Jennifer Bradyvel találkozik az elődöntőben. A párosítás ismeretében kijelenthető: a felső ágról biztosan olyan játékos jut majd be a fináléba, aki korábban nem játszott GS-döntőt.

Karolina Muchova (jobbra) ejtette ki a világelső Ashleigh Bartyt
Fotó: William West/AFP

Australian Open, negyeddöntő. Férfiak: Medvegyev (orosz, 4.)–Rubljov (orosz, 7.) 7:5, 6:3, 6:2, Cicipasz (görög, 5.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 2:6, 7:6, 6:4, 7:5.

Nők: Muchová (cseh, 25.)–Barty (ausztrál, 1.) 1:6, 6:3, 6:2, Brady (amerikai, 22.)–Pegula (amerikai) 4:6, 6:2, 6:1.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.