Férfi kardozóink kijutottak a tokiói olimpiára

Férfi kardcsapatunk vasárnap a luxembourgi olimpiai kvalifikációs világkupán elért negyedik helyével bebiztosította a tokiói részvételét, női kardcsapatunk pedig az athéni világkupán megszerzett bronzérmével – az utolsó pontszertő verseny előtt – megerősítette a kvótát érő pozícióját.

2020. 03. 08. 16:45
DECSI Tams; SZILGYI ron
Budapest, 2019. december 21. Decsi Tams, a KVSE (b) s Szilgyi ron, a Vasas versenyzje a frfi kard egyni versenynek dntjben a Gerevich Aladr Nemzeti Sportcsarnokban 2019. december 21-n. A ktszeres olimpiai bajnok Szilgyi ron megvdte cmt. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxembourgban még szombaton nyerte meg a férfikardozók egyéni világkupa-versenyét, és vasárnap is jó napunk volt. A kvalifikációs rangsorban második helyen álló, gyakorlatilag már eddig is olimpiai résztvevőnek tekinthető együttesünk (Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) a 16 között 45-38-ra verte az ukránokat, majd 45-40-re az Egyesült Államok csapatát. S mivel az oroszok és a franciák sem jutottak be az elődöntőbe, matematikailag is biztossá vált, hogy az utolsó pontszerző vk-verseny – a két hét múlva Budapesten esedékes viadal – már tét nélküli lesz csapatunk számára a kvalifikációban, mert kijutott az olimpiára. Szilágyiék Luxembourgban az elődöntőben 45-42-re kikaptak az olaszoktól, majd a bronzmeccset is elveszítették, 45-44-re a németek ellen, és egy ilyen eredmény bizony bosszantó tud lenni. Ám a mieinknek jelen esetben a kvóta birtokában mégsem kell a kardjukba dőlni.

Az athéni női kard világkupán csapatunk (Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár Katinka) a 16 között 45-27-tel elgázolta a németeket, majd 45-42-re legyőzte az esélyesebb dél-koreaiakat is, ezzel bejutott a legjobb négybe, és itt hajszálra volt a még nagyobb szenzációtól: mindössze egy tussal, 45-44-re kapott ki az oroszoktól. A harmadik helyért aztán 45-36-ra legyőzte a lengyeleket, és a bronzérmével megerősítette a kvótás pozícióját. A nagy rivális ukránok ugyanis a nyolc közé sem kerültek be. Bár a nyolcaddöntőben az utolsó asszó előtt 40-31-re vezettek a lengyelek ellen, ekkor a világranglista-vezető, olimpiai aranyérmes, négyszeres egyéni világbajnok Harlan összeomlott, 14-3-ra kikapott, így a lengyelek kerekedtek felül 45-43-ra. Nagy köszönet nekik! Ebben a szakágban is már csak egy kvalifikációs verseny van hátra, ezt két hét múlva Belgiumban rendezik.

A budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix-n – amit a koronavírus magyarországi megjelenése miatt zárt kapuk mögött rendeztek a Ludovika Arénában – a férfiaknál nyolc indulónk volt ott a 64-es főtáblán: Siklósi Gergelynek és Rédli Andrásnak kiemeltként nem kellett vívnia a selejtezőben, ahonnan Andrásfi Tibor, Somfai Péter, Berta Dániel, Peterdi András, Bányai Botond és Osman-Touson Maruán is csatlakozott hozzájuk. Vasárnap legtovább Berta és Peterdi jutott, mindketten a legjobb nyolcig, és Berta egy tusra volt a dobogótól, 15-14-re kapott ki az olimpiai és világbajnok francia Boreltől. Siklósi, Rédli, Andrásfi, Somfai, Bányai és Osman-Touson már a 64 között búcsúzott.

A nőknél a selejtezők után négy indulónk vívhatott a főtáblán, de a 32 közé Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter és Szász-Kovács Emese sem jutott be. Utóbbi, Rio de Janeiro olimpiai bajnoka, aki ikergyermekei születése után most tért vissza 15-8-ra kapott ki a 2018-as egyéni világbajnok olasz Navarriától, de nem volt elkeseredve. „Ha valaki azt mondja, amikor megszülettek az ikreim, hogy hét hónap múlva vívni fogok és 64 közé is bejutok, akkor azt nem hiszem el neki. Már látszik, hogy jó az irány, amerre haladunk, sok korábbi érzés előjött, még olyan is, ami edzésen nem, de vannak nagy hibák is, amiket ki kell javítani” – nyilatkozta olimpiai bajnokunk.

A tokiói ötkarikás játékokra női párbajtőrcsapatunk már nem juthat ki, az egyéni világranglistán sem áll tőlünk senki kvótás helyen, de az áprilisi, európai zónakvalifikációs versenyen, Madridban még osztanak egy kvótát. Erre a viadalra mehet majd egy magyar vívó, és erre a kiutazó helyre az egyik pályázó Szász-Kovács Emese.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.