Beugró pilótaként indul a kommentátor a Brit Nagydíjon

Az első szabadedzést Max Verstappen (Red Bull), a másodikat Lance Stroll (Racing Point) nyerte a Formula–1-es Brit Nagydíjon, de a nap a Racing Point másik, beugró pilótájáról, Nico Hülkenbergről szólt. A 32 éves német a hét közepén még úgy készült, hogy a német RTL televíziós csatorna kommentátoraként dolgozik majd Silverstone-ban.

Magyar Nemzet
2020. 07. 31. 21:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula–1-es világbajnoksághoz kapcsolódva a koronavírus-járvány miatti nagy elővigyázatosságban eddig mintegy harmincezer tesztet végeztek, ebben benne van mindenki, aki beteszi a lábát a pályákra, és gyakorlatilag folyamatos a tesztelés. Mindössze három pozitív mintára bukkantak, de a harmadik erősen kihat a Brit Nagydíjra, ugyanis csütörtökön Sergio Pérez, a Racing Point mexikói pilótája akadt fenn a rostán. A silverstone-i istállónak nincs hivatalos tartalékpilótája, egy megállapodás értelmében a Mercedes „kispadjáról” választhatta volna az ugyancsak mexikói Esteban Gutierrezt vagy a belga Stoffel Vandoorne-t. Mindkettőjüknek van Formula–1-es múltja, s az első hírek Gutiérrez bevetéséről szóltak, ám az istálló végül a német Nico Hülkenberg mellett tette le a voksát.

Amint kiderült, hogy Pérezt be sem engedik a silverstone-i pályára, Otmar Szafnauer csapatfőnök rögtön felhívta Hülkenberget, aki elvállalta a feladatot, és csütörtökön este már landolt is a Brit Nagydíj helyszínén. Gondot okozhatott volna, hogy a 32 éves német 184 centi magas, de szerencsére a Racing Point másik versenyzője, Lance Stroll csak két centivel alacsonyabb nála, így az ő versenyoveralljából kapott egyet. Pérezé már szűk lett volna neki, ő csak 173 centi… Hülkenberg azért is kerülhetett képbe, mert 2011 és 2016 között öt évet lehúzott az istállónál, amely abban az időben még Force India néven versenyzett. A pilóta 2017 és 2019 között a Renault alkalmazásában állt, és tavaly az Abu-Dzabiban rendezett szezonzáró után köszönt el, erre az évre már nem jutott számára pilótaülés az F1-ben.

Nico Hülkenberg egy kínos rekordot tart a Formula–1-ben: ő az a pilóta, aki a legtöbb nagydíjon indult anélkül, hogy dobogóra állhatott volna. Egészen pontonsan 177-szer rajtolt el, de csak negyedik helyekig jutott. Ám pályafutása során a világbajnokságokon hatszor is az első tízben végzett, van egy pole pozíciója, kétszer pedig a versenyben az övé volt a leggyorsabb kör.

Hülkenberg szerdán még arra készült, hogy a német RTL televíziócsatorna kommentátoraként dolgozik majd Silverstone-ban, de az élet másképp hozta. Pénteken az első szabadedzésen a kilencedik, a másodikon a hetedik helyet szerezte meg, s mivel a Racing Point ebben az évben kimondottan erős – pénteken a második szabadedzést Lance Stroll nyerte meg a rózsaszínű autóval –, az sem kizárt, hogy Nico Hülkenberg vasárnap a futamon harcban lesz a dobogóért. Ha összejönne neki, az igazi tündérmese lenne.

A pénteki krónikából meg kell említeni, hogy a második legjobb köridőt – délután – Alexander Albon érte el, de a Red Bull thaiföldi pilótája egyáltalán nem lehet boldog, mert a későbbiek során nagyon összetörte az autóját, a szerelőire hosszú éjszaka vár. S a Ferrarinál is lesz munka bőven, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel végig technikai problémákkal küszködött, délután a 18. helyen végzett.

Brit Nagydíj

1. szabadedzés:

1. (holland, Red Bull) 1:27,422 perc

2. (brit, Mercedes) 1:27,896

3. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 1:28,004

4. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) 1:28,129

5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:28,221

6. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:28,519

2. szabadedzés:

1. Lance Stroll 1:27,274 perc

2. Alexander Albon 1:27,364

3. Valtteri Bottas 1:27,431

4. Charles Leclerc 1:27,570

5. Lewis Hamilton 1:27,581

6. Carlos Sainz (spanyol, McLaren) 1:27,820

Pérez otthon kaphatta el a koronavírust

Időközben az is kiderült, hogy Sergio Péreznek bőven volt alkalma elkapnia a koronavírust, mert a Magyar Nagydíj után két napra hazautazott Mexikóba, elmondása szerint azért, hogy meglátogassa a balesetet szenvedett édesanyját. Ám a hírek szerint egy étteremben is látták baráti társaságban, mindehhez pedig még tegyük hozzá, hogy pár nappal később felesége Olaszországban készült közös fotókat tett ki az Instagram-oldalára. S ugyan azután, hogy Pérez fennakadt a koronavírusteszten, Carola Martínez ezeket a képeket gyorsan törölte, de tudjuk, hogy az internet nem felejt…

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.