Fucsovics Márton maratoni csatában, szetthátrányból fordítva győzött

Fucsovics Márton öt játszmában legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot a US Open második fordulójában. Következő ellenfele az amerikai Frances Tiafoe lesz a New York-i Grand Slam-versenyen.

Magyar Nemzet
2020. 09. 04. 1:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balázs Attila és Babos Tímea korai búcsúja után egyesben már csak képviselte a magyar színeket a US Openen. A világranglista 66. helyén álló nyíregyházi teniszező az első fordulóban nagyon magabiztosan győzte le a bolíviai Hugo Dellient, és a második körben a 20. helyen rangsorolt bolgár Grigor Dimitrovval játszott a New York-i Grand Slam-tornán. Egy héttel azok után, hogy Fucsovics nyert a New York-i ATP 1000-es versenyen a 2017-ben ATP-vb-t nyert bolgár ellen, újra találkozott a tavalyi US Open-negyeddöntőssel.

Fucsovics nagy csatára késztette a világranglista 20. helyezettjét Fotó: EPA/JASON SZENES

Az első és a második szett izgalmasan alakult, mindkétszer rövidítés döntött. Előbb a bolgár volt pontosabb a végjátékban, majd Fucsovics jött vissza brékhátrányból, és mentette tie breakre a szettet, amelyet aztán meg is nyert. Két óra játék után 1:1-re álltak a felek. A folytatásban nagyon feljavult Dimitrov, könnyedén, főképp energiatakarékosan, gyorsan hozta 6:3-ra harmadik játszmát. Nehezen indult a negyedik szett: Fucsovics elveszítette a saját adogatójátékát, így a bolgárnak nem volt más dolga, mint a megszerzett előnnyel elevickélni a szett végéig. Magyar ellenfele ebben megakadályozhatta volna, ha jobban sáfárkodik a bréklabdákkal, de csak ritkán tudta kihasználni az adandó lehetőségeket. 3:2-nél megtört a jég, Fucsovics utolérte Dimitrovot, de a bolgár rögtön elvette a magyar játékos adogatását. 4:3-nál újra felcsillant a remény, ekkor több bréklabdához jutott Fucsovics, és ezekből egyet ki is használt. Majd a saját sikeres szervajátéka után Dimitrov a szettben maradásért adogatott. Nem tudta megoldani a feladatot, vagy mondhatnánk azt is, hogy feljavult Fucsovics fogadójátéka, a lényeg, hogy a magyar játékos kiegyenlített. Négy óra tizenöt percnyi játék után következett a döntő szett.

Fucsovics Márton új erőre kapott a játszma elején, feljavult a szervajátéka, majd elvette Dimitrov adogatását, 3:1-nél szerválhatott a még biztosabb előnyért, majd 4:1-nél is több bréklabdához jutott, és végül értékesítette a lehetőségét. Tíz perc híján öt órája zajlott a meccs, amikor Fucsovics a győzelemért szerválhatott, és nem remegett meg a keze. Nem volt magas színvonalú a mérkőzés, de ennek semmi jelentősége.

Fucsovics Márton zsinórban két meccset nyert a US Open főtábláján, a harmadik fordulóban az amerikai Tiafoe lesz az ellenfele.

A női párosoknál győzelemmel mutatkozott be az első helyen kiemelt Babos, Mladenovic kettős.

US Open, férfi egyes, 2. forduló: Fucsovics Márton–Dimitrov (bolgár) 6:7, 7:6, 3:6, 6:4, 6:1. Női páros, első forduló: Babos, Mladenovic (magyar, francia 1.)–Olmos, Christian (mexikói, amerikai) 6:2, 6:2.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.