Három hét, két magyarral és két nagy visszatérővel

Rajtol az év első háromhetes körversenye, a Giro d’Italia. A viadal történetében először két magyar versenyzőnek is szoríthatunk, két kerékpáros pedig augusztus óta először lesz ismét a mezőnyben.

2021. 05. 08. 10:12
Rajtol a Giro d’Italia
Evenepoel nagy elvárások nélkül érkezik Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton a torinói 8,6 km-es időfutammal elrajtol az év első nagy körversenye, a Giro d’Italia. Az olaszországi viadal május 30-ig tart, huszonegy szakaszon összesen 3479,9 km vár a mezőnyre.

Az olaszok joggal reménykedhetnek, hogy az első szakasz végén hazai versenyzőre kerül az összetettet vezető kerékpárosnak járó rózsaszín trikó. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) tavaly mindhárom egyenkénti indításos etapot megnyerte, ahogy a szintén Olaszországban rendezett világbajnokságot is. Idén csak két időfutamot rendeznek, a másodikat a zárónapon, Milánóban, lesz viszont nyolc hegyi befutós szakasz, az első majd kedden a negyedik etap, ami akár feküdhet is Valter Attilának.

Címvédés biztosan nem lesz, a tavalyi meglepetésgyőztes Tao ­Geoghegan Hart idén a Tour de France-ra készül. Az Ineos így sem marad összetett esélyes nélkül, a francia körversenyen 2019-ben diadalmaskodott Egan Bernal lesz a brit csapat vezére. Szintén megnyerheti a rózsaszín trikót a 2018-as Vuelta-győztes, Simon Yates (Team BikeExchange), aki abban az évben sokáig a Girót is vezette, tavaly pedig koronavírus-fertőzés miatt kellett feladnia az olasz körversenyt, és a 2020-ban gyomorrontás miatt pórul járó Alekszandr Vlaszov (Astana–Premier Tech) sem annyira titkos favorit már.

Simon Yates a rózsaszín trikó egyik nagy esélyese Fotó: EPA/Luca Bettini

csapattársa, a korábbi Tour-dobogós Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) a hátfájdalmai miatt nem vállalta az indulást, áprilisi csuklótörése ellenére viszont ott lesz a mezőnyben az olaszok legendája, Vincenzo Nibali (Trek–Segafredo). Az idei indulók közül Nibali az egyetlen, aki már nyert Girót (2013-ban és 2016-ban), de az idei végső siker elérhetetlen célnak tűnik számára, az olaszok bánatára pedig ezzel valószínűleg minden más hazai versenyző is így van.

A tavalyi meglepetésemberek közül ketten is visszatérnek a Giróra: az ausztrál Jai Hindley (Team DSM) a legutóbbi kiírásban csak az utolsó szakaszon vesztette el a rózsaszín trikót, idén viszont eddig nem mutatott csúcsformát. Vele ellentétben az esélyesek szűk körébe sorolható a portugál João Almeida (Deceu­ninck–Quick Step), aki tavaly két héten keresztül viselte a rózsaszín trikót.

Evenepoel nagy elvárások nélkül érkezik Fotó: AFP

Papíron a Quick Step kapitánya, a gyakorlatban várhatóan inkább Almeida segítője lesz a belga szupertehetség, Remco Evenepoel. A huszonegy éves kerekes tavaly sikert sikerre halmozott, ám egy augusztusi bukásban súlyosan megsérült, azóta a szombaton induló Giro d’Italia lesz az első versenye. A nagy visszatérők közé tartozik Dylan Groenewegen (Jumbo–Visma) is. A holland sprinter tavaly a lengyel körversenyen okozott súlyos bukást, azóta az esetért járó kilenc hónapos eltiltását töltötte. Ha azonnal jó formát mutat, Groenewegen a sík szakaszokon harcban lehet a győzelemért, ebben a tekintetben fő vetélytársai közé sorolható Caleb Ewan (Lotto Soudal), Peter Sagan (Bora–hansgrohe) és a hazaiak két sprintere, Elia Viviani (Cofidis) és Giacomo Nizzolo (Qhubeka).

A háromhetes körversenyek történetében először két magyar kerékpárosnak is szoríthatunk: a tavaly összetettben 27. helyen zárt Valter Attila és az első háromhetesén induló Dina Márton (Eolo–Kometa) is ott lesz a mezőnyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.