Hatalmas küzdés, sok hiba, egygólos vereség a franciák ellen

A kétszeres világbajnok, a legutóbbi olimpia ezüstérmese, Franciaország várt a női kézilabda-válogatottra a tokiói olimpia első csoportmérkőzésén. A magyar csapat fantasztikusan küzdött, többször is utolérte az ellenfelét, Bíró Blanka mindent védett, amit védhetett, de túl sok volt a hiba. A francia válogatott 30-29-re győzött.

Magyar Nemzet
2021. 07. 25. 16:05
null
Lukács Viktóriára eddig meccsen lehetett számítani Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vészfékkel kezdett a magyar csapat, pillanatok alatt elhúzott 4-0-ra a francia válogatott az olimpia első magyar érdekeltségű csoportmérkőzésén. Felsejlett, hogy már az elején eldől a meccs. 0-4 állt az eredményjelzőn, de főleg a Szöllősi-Zácsik Szandra helyére becserélt bátor játékának (két gól és egy gólpassz volt ekkor a mérlege) köszönhetően a 9. percben sikerült utolérni a franciákat.

Háfra bátran vállalkozott
Fotó: Mirkó István

Mintha újabb meccs kezdődött volna hasonló forgatókönyvvel: 4-4 után megint ellépett a francia válogatott, ekkor Lukács Viktória rázta meg magát, a győri szélső góljaival lett 10-10. Majd két bosszantó gól után megint sikerült az egyenlítés, olyannyira, hogy emberelőnyben támadhattunk a vezetésért, de ekkor megint jött egy hideg zuhany, két labdaeladás és két francia gól formájában. A győriek világklasszisa, Estelle Nze Minko lopott labdát jókor jó helyen.

Hogy még rosszabb szájízzel menjenek szünetre a lányok, arról Zaadi gondoskodott: a francia irányító időn túli hetesből növelte háromra a francia előnyt.

A második félidőre Elek Gábor szövetségi kapitány kapust cserélt, nem mintha Bíró Blankán múlott volna az első harminc perc hibasorozata. Janurik Kinga két védéssel kezdett. Támadásban viszont az ötletes megoldások keveredtek bántó hibákkal. Több mint tíz eladott labdával bosszantotta a csapat a kapitányt. A franciák sokkal stabilabban játszottak. Nálunk Kovacsics Anikó és Szöllősi-Zácsik Szandra is elmaradt a legjobb formájától.

Kovacsics Anikó nagyon akart, de több hiba is csúszott a játékába
Fotó: Mirkó István

Vámos Petra játéka üde színfolt volt, sajnos a védekezési hiányosságok miatt nem sikerült a felzárkózás. Állandósult a három-négy gólos hátrány. Niakaté állt be a franciáknál, Zaadi szinte hibátlanul lőtt. Bő tíz perccel a vége előtt sikerült felkapaszkodni két gólra, Krumbholz francia kapitány időkéréssel akart lelket lehelni a csapatába. Elek Gábor visszaküldte a kapuba Bíró Blankát, hátha ő még tartogat egy-két bravúrt a hajrára. Megint kinyílt az olló, visszaállt a négygólos távolság, de a Schatzl helyére visszaállt Márton Gréta villanásával nem hagyta magát leszakítani a magyar válogatott. Bíró beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de minden hibát ő sem tudott kompenzálni. Másfél perccel a vége előtt egy gólra sikerült megközelíteni a franciákat. Emberelőnyben játszva eljutottak egy hétméteresig a franciák, és ezt kisebb szerencsével értékesítették is. Elek Gábor lehozta a kapust, hét az öt ellen támadtunk, Szöllősi-Zácsik gólt szerzett, de még volt egy támadásuk a franciáknak, és ők rutinosan ölték az időt, nem akartak semmit sem csinálni, és ez elég volt ahhoz, hogy megőrizzék a minimális előnyüket. 30-29 lett a vége. Ha kicsit kevesebbet hibázik a magyar válogatott, könnyedén meglehetett volna a bravúrpont. Kár, hogy nem sikerült.

A magyar válogatott legközelebb kedden, magyar idő szerint 4 órakor Brazília ellen folytatja a szereplését az olimpián.

Női kézilabda-torna, B-csoport: Franciaország–Magyarország 30-29 (15-12). A csoport másik mérkőzésein: Orosz csapat–Brazília 24-24, Svédország–Spanyolország 31-24.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.