Íme tizenkét híres labdarúgó, aki idén vonult vissza

A még aktív, veterán játékosok mellett összegyűjtöttük azokat a labdarúgókat is, akik 2020-ban tettek pontot profi pályafutásuk végére. Iker Casillason és Daniele De Rossin kívül is lesz kit hiányolnunk.

2020. 12. 31. 6:40
idén visszavonult
Liverpool, 2020. augusztus 4. Iker Casillas, a portugál FC Porto spanyol kapusa a Liverpool elleni labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntõ mérkõzés végén a liverpooli Anfield stadionban 2018. március 6-án. A 39 éves Iker Casillas, a Real Madrid labdarúgócsapatának korábbi legendás kapusa 2020. augusztus 4-én bejelentette visszavonulását. MTI/EPA/Peter Powell Fotó: Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

IKER CASILLAS

A csapatkapitány Iker Casillas (sárgában) társaival ünnepli Spanyolország győzelmét a 2012-es Európa-bajnokságon
Fotó: MTI/EPA/Srdjan Suki

A Real Madrid történetének egyik legnagyszerűbb kapusa, Iker Casillas tizenhét trófeát – köztük öt bajnoki címet és három Bajnokok Ligája-serleget – hódított el a királyi gárda színeiben, mindemellett kétszer lett Európa-bajnok és egyszer világbajnok a spanyol válogatott tagjaként. Két csúcsot is magáénak tudhat a BL-ben: a hálóőr lépett pályára a legtöbbször a sorozatban (177), illetve ő hozta le a legtöbb mérkőzést kapott gól nélkül. A nemzeti csapatban is rekorder a „clean sheetek” tekintetében.

Casillas 2019 májusában a Porto játékosaként szívrohamot kapott, majd idén augusztusban jelentette be, hogy 39 évesen visszavonul a labdarúgástól.

ANDRÉ SCHÜRRLE

André Schürrle, az angol Chelsea játékosa a Groupama Aréna ünnepélyes megnyitóján 2014 augusztusában
Fotó: MTI/Beliczay László

Júliusban bontott szerződést André Schürrlével a Borussia Dortmund, s a középpályás néhány nappal később hozta nyilvánosságra, hogy 29 éves korában befejezi karrierjét. Schürrle a német nemzeti tizeneggyel világbajnoki, a Chelsea-vel angol bajnoki címet ünnepelhetett. Megfordult a Mainz, a Bayer Leverkusen, a Wolfsburg, a Fulham és a Szpartak Moszkva csapataiban is. 57 alkalommal öltötte magára a német válogatott mezét, fellépései során 22 gólt szerzett, és ő készítette elő Mario Götze győztes gólját a 2014-es világbajnokság döntőjében.

CLAUDIO PIZZARO

Claudio Pizzaro a Bayern München mezében 2012 novemberében
Fotó: MTI/EPA/Andreas Gebert

A Bayern Münchenben, a Chelsea-ben és a Kölnben is játszott huszonnégy éves profi pályafutása során Claudio Pizzaro, aki 41 korában, a Werder Bremen játékosaként döntött úgy, hogy visszavonul. A csatár legsikeresebb időszakát a Bayernnél élte meg, amellyel egyebek mellett hat bajnoki címet és egy Bajnokok Ligája-serleget nyert. Összesen 17 trófeát szerzett különböző csapataival, továbbá Pizzaro a Bundesliga történetének ötödik legeredményesebb játékosa (197 gól), és ő a legidősebb, aki valaha gólt szerzett a német élvonalban. A Werder Bremen góllövőlistájának éllovasa (153). Peru válogatottjában 85 mérkőzésen húsz gól a mérlege.

MARIO GÓMEZ

Mario Gómez, a Bayern München csatára (pirosban) 2012 decemberében
Fotó: MTI/EPA/Stefan Puchner

Pizzaróhoz hasonlóan Mario Gómez is a Bayern játékosaként ünnepelhetett a legtöbbször, szám szerint hét trófeát, köztük két bajnoki címet és egy Bajnokok Ligája-serleget húzott be a csapat tagjaként. A csatár a VfB Stuttgartnál, a Fiorentinánál, a Besiktasnál és a Wolfsburgnál is megfordult.

Gómez 78 alkalommal öltötte magára a német válogatott mezét, és ezeken a meccseken 31 gólt lőtt. Öt nemzetközi tornán vett részt hazáját képviselve, de a 2014-ben világbajnok csapat keretében nem volt ott, miután az idényben sérülései miatt alig játszott. A 35 éves labdarúgó idén júniusban jelentette be visszavonulását.

MILAN BAROŠ

A liverpooli Milan Baroš a Bajnokok Ligája 2005-ös döntőjében
Fotó: Action Images/Alex Morton

Milan Baroš legfényesebb sikerét a Liverpoollal aratta, hiszen a 2005-ös isztambuli csodadöntőn Bajnokok Ligáját nyert csapat támadója volt. Az Angliában eltöltött évei után a Lyonba igazolt, de megjárta az Aston Villát, a Portsmouth-t és a Galatasarayt is. 93 fellépése alkalmával 41 gólt szerzett Csehország válogatottjában, a 2004-es Európa-bajnokságon elhódította a legjobb góllövőnek járó aranycipőt. Júliusban, 38 éves korában mondott búcsút a profi labdarúgásnak.

DANIELE DE ROSSI

Daniele De Rossi az olasz válogatott edzésén 2016 júniusában
Fotó: MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro

Daniele De Rossi pályafutása során a klubhűség egyik mintapéldájának számított, hiszen tizenhét idényt töltött el nevelőklubjában, az AS Romában. Francesco Totti mögött ő lépett a legtöbbször pályára a csapat mezében (616 alkalommal). 2020 januárjában, 36 évesen jelentette be visszavonulását, előtte fél évig az Argentin Boca Juniorsban szerepelt. A középpályás 117 mérkőzésen 21 góllal ajándékozta meg az olasz válogatott szurkolóit, s a nemzeti tizenegy tagjaként 2006-ban világbajnoki címet is szerzett.

VINCENT KOMPANY

(11-es számú mezben) és Vincent Kompany (4) küzdelme a 2015-ös Barcelona–Manchester City BL-mérkőzésen
Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez

A Manchester City legendás védője, Vincent Kompany tizenegy évet töltött el az angol klubnál, amellyel négy bajnoki címet, két FA-kupát és négy Ligakupát nyert. 360 manchesteri mérkőzés után tért vissza nevelőegyesületéhez, az Anderlechthez, ahonnan 2020 nyarán visszavonult, hogy a csapat vezetőedzője legyen. A belga válogatott szerelését 89 alkalommal öltötte magára, és négyszer volt eredményes benne.

LÚCIO

Lúcio (a levegőben) az Internazionale mezében 2012 februárjában
Fotó: MTI/EPA/Stephane Reix

Lucimar Ferreira da Silvát, vagy ismertebb nevén Lúciót fénykorában a világ egyik legjobb középhátvédjének tartották. A brazil játékos pályafutása során megjárta többek között a Bayer Leverkusent, a Bayern Münchent, az Internazionálét és a Juventust is. Csapataival karöltve tizenkilenc trófeát hódított el, például a José Mourinho féle Interrel triplázott (bajnokság, Olasz Kupa, Bajnokok Ligája), hazája válogatottjával 2002-ben világbajnok lett. Brazíliát négy gólt szerezve, 105 alkalommal képviselte. Idén januárban, 41 évesen mondott búcsút a futballnak.

DAVID VILLA

David Villa 2011 januárjában az FC Barcelona mezében
Fotó: MTI/EPA/ALEJANDRO GARCIA

Ahogy Lúcio Brazília egyik legkiválóbb védőjének számított, David Villát Spanyolország egyik legjobb támadójának tekintették. A Valencia játékosaként hívta fel magára a figyelmet, de a Barcelonával érte el klubszinten a legnagyobb sikereit, amellyel két bajnoki címet és egy Bajnokok Ligája-trófeát ünnepelhetett. A spanyol válogatottban 98 fellépésén 59 gólig jutott, és tagja volt a 2008-ban Európa-bajnokságot, 2010-ben világbajnokságot nyert csapatnak.

Megfordult még – egyebek mellett – az Atlético Madridnál és a New York Citynél is, utolsó klubja pedig a japán Vissel Kope volt, amelytől idén februárban, 38 éves korában köszönt el.

ALEKSZANDR HLEB

Korhut Mihálynak (fehérben), a Debreceni VSC és Aljakszandr Hlebnek (kékben), a Bate Boriszov játékosának küzdelme a Bajnokok Ligája selejtezőjében 2012 augusztusában
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Alekszandr Hleb több mint húszéves karriert zárt le márciusban, amikor 38 évesen szögre akasztotta a cipőt. Bár trófeákat (spanyol bajnoki cím, Bajnokok Ligája-győzelem) a Barcelonával nyert, megbánta, hogy a katalánok kedvéért otthagyta korábbi klubját, az Arsenalt. A két említett gárda mellett számtalan csapatban szerepelt, többek között a Wolfsburg, a Stuttgart és a Bate Boriszov is alkalmazta. A fehérorosz válogatottban 81 mérkőzésen hét gólt lőtt.

STEPHAN LICHTENSTEINER

Yacine Brahimi, a Porto (feketében) és Stephan Lichtsteiner, a Juventus játékosa (fehérben) a BL-ben 2017 februárjában
Fotó: MTI/EPA/Estela Silva

A koronavírus vetett véget Stephan Lichtsteiner pályafutásának. A jobbhátvéd a 2020-as Európa-bajnokság után szeretett volna visszavonulni, de a járvány miatt egy évvel elhalasztott tornán már nem kívánt részt venni, így idén augusztusban, 36 évesen búcsút mondott a futballnak. A svájci játékos 108 alkalommal képviselte hazáját, ezeken a mérkőzéseken nyolc gólt szerzett. Klubszinten legemlékezetesebb időszakát a Juventusnál töltötte, Torinóban hét bajnoki címből vette ki részét. Emellett játszott az Arsenal, a Lazio és a Lille csapatainál is.

HUSZTI SZABOLCS

Huszti Szabolcs a MOL Vidi játékosaként 2018 augusztusában
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Idén júniusban hagyta abba profi karrierjét Huszti Szabolcs, a MOL Fehérvár szélsője. A 37 éves játékos korábban műtött térde nem jött teljesen rendbe, ezért a visszavonulás mellett döntött. Két-két magyar és orosz bajnoki címmel büszkélkedhet, illetve a Zenittel Orosz Kupát is nyert. A felsoroltak mellett a Ferencváros, a Hannover és a Frankfurt mezében is pályára lépett. A magyar válogatottban 2004 és 2010 között szerepelt, 51 fellépésén hét gólig jutott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.