Érettségivel és futással a melankólia és a pluszkilók ellen

Késely Ajnát szíven ütötte, hogy az idén nem lesz olimpia. Az Európa-bajnoki érmes gyorsúszó a karantén alatt krízisbe került, felszedett jó pár kilót, s nehezen talált motivációt. Aztán összekapta magát, leérettségizett, s most már Tokió lebeg a szeme előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: Képes Sport2020. 06. 16. 6:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon szíven ütött az olimpia elhalasztása. Azért is, mert nagyon jó volt a felkészülésem, és rossz volt, hogy ennek a sok munkának a nagy része most kárba vész. Ez az egész elvette a motivációmat, nem nagyon tudtam magam mással lekötni a karantén alatt, de azért kerestem, hogy mit tudnék csinálni. Öt hete edzünk újra közösen, a méterszámot igyekszünk tartani, de az intenzitás még messze van attól, ahogy márciusban az edzőtáborból hazajövet úsztunk – beszélt Késely Ajna a Képes Sportnak az újrainduló edzésekről, azt sem elhallgatva, hogy testileg-lelkileg megviselte a járvány okozta kihagyás, bezártság.

Megmutatta neki az élet, milyen az, ha nincs úszás

– A karanténnal probléma problémára jött, elmaradt az országos bajnokság, aztán az olimpia is, nem volt edzés, érettségire kellett készülni, így nem volt olyan jó dolog, ami kizökkentett volna abból, hogy nem vagyok elégedett a testemmel, és éreztem, hogy ez kezd elhatalmasodni rajtam. Ez a hat hét karantén volt kritikus, nem nagyon tudtam ezzel a helyzettel mit kezdeni. Örülök neki, hogy megmutatta nekem az élet, milyen az, ha nincs úszás. Hogyan tekintek majd magamra, mihez kezdek magammal, ha egyszer abbahagyom. Mindig úgy voltam vele, hogy sosem fog zavarni a súlyom az úszás után, de más egy női test, mint egy sportoló teste, és én most úgy néztem magamra, mint egy sportolóra, ezért zavart ennyire. Úgy éreztem, ezzel nem lesz gond az úszás után, csak most, hogy sportoló vagyok.

Úszás helyett is futás

Késely Ajna a kivételek közé tartozik az úszók között, szeret és jól is tud futni, a karantén alatt egyszerre 25 km-t is teljesített.

– Korábban heti háromszor futottam, utána még jött az úszás. Egy óra futás, majd két óra úszás. Agyban ez nehéz. Az állóképességemnek jót tett, a thaiföldi edzőtáborban is heti háromszor futottam, ilyen előedzettséggel tudtam lefutni a 25 kilométert.

Ám ez sem tudta meggátolni, hogy felszedjen néhány kilót, ami érthetően zavarta.

– Amikor hazajöttünk az edzőtáborból, már a versenysúlyomnál voltam, le voltam szálkásodva, ahhoz képest elég sokat kell leadnom, de az átlagos súlyomhoz képest mondjuk úgy négy kilót. Hatórás napi edzésekkel azért már nem lesz nehéz.

A karantén egyetlen haszna, hogy túl van az érettségin, amit az olimpia után akart csak letenni. Így, hogy leérettségizett, tényleg csak az úszásra kell összpontosítania.

Máris veretes eredménylista

15 éves sem volt, amikor a 2016-os londoni Európa-bajnokságon szerepet kapott az aranyérmes 4x200-as női gyorsváltó tagjaként az előfutamban. A budapesti világbajnokságon két egyéni számban is döntőt úszott, 2018-ban Glasgow-ban már egyéniben lett Eb-érmes: a 400, a 800 és az 1500 gyorsot is az olasz Simona Quadarella nyerte, Késely Ajna előbbi kettőn ezüstérmes lett mögötte, a leghosszabb távon pedig bronzérmet nyert. Októberben aztán a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiáról három győzelemmel tért haza. Tavaly a kvangdzsui világbajnokság 400-as döntőjében 4:01,31 perccel új országos csúcsot állított fel, de a dobogóról 2 századdal így is lemaradt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.