Kozák Luca egyéni rekordot repesztett 100 gáton

Kozák Luca 12.83 másodperces egyéni csúccsal a harmadik helyen végzett női 100 méter gáton a finnországi Paavo Nurmi Játékok elnevezésű atlétikai versenyen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 11. 21:14
Kozák Luca
Kozák Luca szenzációs országos rekordot ért el 100 méter gáton Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni sprintert a 2019-es glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokságon ismerhette meg az egész ország, ahol 60 méter gáton 7.97 mp-es országos csúccsal bejutott a döntőbe, de bokasérülés miatt ott már nem indulhatott el.

Versenyből, az országos bajnokságról két aranyéremmel a tarsolyában indult Turkuba, hiszen szombaton 100 síkon és gáton is győzött Budapesten. A keddi turkui verseny elődöntőjében úgy tűnt, kicsit megviselte az ob és az utazás, mivel önmagához képest visszafogottabban futott, igaz, 13.03 mp-es idejével és harmadik helyével így is biztosan került a döntőbe.

Már 12.83 mp egyéni rekordja 100 m gáton
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A fináléban lényegesen jobban kapott lábra, mint egy órával korábban, féltávtól pedig kiváló ritmusban vette a gátakat, így a 12.68 mp-es idővel célba érő holland Nadine Visser, illetve a 12.79-cel második olasz Luminosa Bogliolo mögött a harmadik helyen végzett.

Kozák idei legjobbján hét, egyéni csúcsán pedig három századot faragott, egyúttal a 12.84 másodperces olimpiai szintidőnél is jobbat futott, ugyanakkor a kvalifikációs időszak korábbi felfüggesztése miatt ezzel még nem biztosította helyét a jövő évre halasztott tokiói játékokra. Az országos csúcsot Siska Xénia tartja 12.76-tal még 1984-ből. Ettől az eredménytől Kozákot tehát már csupán 9 század választja el.

– Két éve futottam az egyéni csúcsomat, azóta szerettem volna megjavítani. Most meg is könnyebbültem, hogy végre sikerült. Remélem, lesz folytatása, mert úgy érzem, van még ebben jobb is – mondta a Kossuth rádió Sportvilág című műsorában Kozák Luca, hozzátéve: nem bánkódik, hogy nem szerzett kvótát, mert szerinte ha most sikerült, akkor jövőre is fog.

A többi magyar is jól teljesített

A verseny másik három magyarja is jól szerepelt. A világbajnoki kilencedik gerelyhajító, Rivasz-Tóth Norbert jó sorozatot produkált, s harmadjára elért 82,22 méteres eredményével a negyedik helyet szerezte meg, egyben közel másfél méterrel javította meg idei legjobbját (80,97 m). A számot a németek 2017-es vb-győztese, Johannes Vetter nyerte kiemelkedő, 91,49 méteres dobással, amivel toronymagasan vezeti a világranglistát.

Női távolugrásban Farkas Petra 6,34, Nguyen Anasztázia pedig 6,33 métert ugrott, amivel előbbi negyedik, utóbbi ötödik lett. A brit Jazmin Sawyers 6,54 méterrel végzett az élen, ami megegyezik Vaszi Tünde 1997-ben felállított versenycsúcsával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.