Lengyelország fogadta be a bosszú elől menekülő olimpikont

A tokiói olimpia eddigi talán legnagyobb drámája nem a versenypályán, hanem azon kívül zajlik. A fehérorosz atléta, Kriszcina Cimanovszkaja kritizálta csapata vezetőségét, amire az volt a válasz, hogy még a saját versenyszáma előtt a tokiói reptérre vitték, és azt akarták, hogy azonnal hazautazzon. Ő azonban ezt nem akarta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) segítségét kérte és menekültstátusért folyamodott. Ezt Lengyelország meg is adta neki.

Magyar Nemzet
2021. 08. 02. 18:02
null
Kriszcina Cimanovszkaja belarusz futónő a japán repülőtéren. Forrás: TWITTER / Franak Viačorka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Humanitárius alapon és rendkívül gyorsan kapott menekült vízumot Lengyelországtól a véleménye miatt üldözött fehérorosz futónő, Kriszcina Cimanovszkaja. Erről a lengyel politikus, Franak Viačorka számolt be a saját Twitter-oldalán.

Cimanovszkaja üldöztetése vasárnap kezdődött, amikor akarata ellenére az olimpiai faluból a tokiói reptérre vitték, hogy azonnal hazautazzon Fehéroroszországba, ahol várhatóan büntetést szabtak volna ki rá. A „bűne” az volt, hogy az Instagramon kritizálta a fehérorosz csapatvezetőket, amiért azok hibáztak. Mint kiderült, a 4x400 méteres női váltó nem minden tagja léphetett pályára, ezért az utolsó pillanatban őt is benevezték a számba. Cimanovszkaja eredetileg 200 méteren indult volna egyéniben, nem is gyakorolt a váltóval.

A reptéren aztán Cimanovszkaja megmakacsolta magát, nem volt hajlandó felszállni a repülőre, s a NOB, valamint a helyi rendőrség segítségét kérte, elárulva, hogy akarata ellenére akarják kiutaztatni Japánból. Csehország és Lengyelország reagált a leggyorsabban, mindkét nemzet jelezte, hogy hajlandó befogadni a sportolót, aki végül a lengyeleknél köthet ki a legfrissebb hírek szerint.

A történet azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis Cimanovszkaja családja, közte a férje és gyermeke Fehéroroszországban volt. Ők amint megtudták, hogy mi történt, Ukrajnába menekültek. A futónő szülei azonban még mindig otthon voltak, és a nagymama beszámolója szerint már úton volt hozzájuk az állami rendőrség. Vélhetően nem barátkozni érkeztek.

(Borítókép: Franak Viačorka / Twitter)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.