Visszatért a légió: Sallai gólt lőtt, Varga gólpasszt adott

Véget a világbajnoki selejtezők első hármas sorozata, a légiósok visszatértek a klubjaikhoz, és a hét végén már ott kellett helyt állniuk. Szokásos összeállításunkban nemcsak azokra térünk ki, akik Lengyelország, San Marino és Andorra ellen március második felében pályára léptek, hanem azokra is, akik a következő etapban ott lehetnek Marco Rossi keretében.

2021. 04. 04. 8:05
Varga_Kevin
ISTANBUL, TURKEY - MARCH 15: Kevin Varga (21) of Kasimpasa in action against Diomande (Rear) of Ittifak Holding Konyaspor during the Turkish Super Lig week 30 closing soccer match between Kasimpasa and Ittifak Holding Konyaspor at Recep Tayyip Erdogan Stadium in Istanbul, Turkey on March 15, 2021. Elif Ozturk / Anadolu Agency (Photo by Elif Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: ELIF OZTURK Forrás: ANADOLU AGENCY_AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatértek a magyar légió tagjai a klubjaikhoz, ám nem szerepelt magyar futballista a Dunaszerdahely összeállításában, ilyenre 2017. május 27-e óta nem akadt példa. Vida Máté már régebb óta sérült, a válogatott edzésén esett ki a sorból, és bár az ő esete nem súlyos, ezen a hétvégén nem számíthatott rá a Zilina otthonában Bernd Storck, a DAC vezetőedzője. A harmadik magyar kiesése a legnagyobb veszteség: Kalmár Zsolt Andorrában fogott rosszul talajt, és bár napokig élt a remény, hogy keveset kell kihagynia, szombaton este kiderült, sajnos nem ez a forgatókönyv valósul meg. Kalmár Zsoltnak a térdében elszakadt egy szalag, a felépülése több hónapot vesz igénybe, és a futballista így nem léphet pályára a júniusban kezdődő Európa-bajnokságon. A korábbi magyar szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak beszélt a sérült magyarokról, akik nélkül a DAC 3-3-at játszott Zsolnán a szlovák bajnokság rájátszásában:

– Andris szerencsére csak könnyebben sérült meg. A MOL Akadémiánkon készül, nemsokára visszatérhet. Lehet, hogy már a jövő héten. Kalmár Zsolt sajnos más eset. A sérülése óriási sokk. Neki és a klubnak is. Tudjuk, milyen fontos játékos Kalmár Zsolt. A Fortuna Liga legjobbja, ott vannak a statisztikai mutatói is. Nagy tervei voltak úgy a DAC-cal, mint a magyar válogatottal. Pár hónap múlva a nemzeti csapatban játszhatott volna az Európa-bajnokságon Németország, Portugália és Franciaország ellen. Ma meg arról kell döntenie, hogy műteni fogják, vagy konzervatív módon fogják őt kezelni. Ma beszéltem vele. Szeretne még egy kivizsgáláson részt venni. Az első MRI alapján nem voltak elszakadva a szalagok, a másik alapján igen. Valószínű, hogy miután felszívódik a vér a térdében, még egy alapos kivizsgáláson vesz részt.

 

a gólját ünnepli, de végül a Mönchengladbach örülhetett
Fotó: Europress/AFP/Tom Weller

 

Németországban főszerepet játszottak a magyar légió képviselői a Bundesliga 27. fordulójában. A Freiburg Sallai Roland góljával szerzett vezetést a Mönchengladbach otthonában, ám a házigazda fordítani tudott, 2-1-re nyert, Sallait pedig a 76. percben lecserélték. Ezzel a találattal egyébként a harmadik leghatékonyabb magyar gólszerző a Bundesligában.

Sallai Roland gólja

 

csak a 76. percben állt be a Mainzba, amely hazai pályán csupán 1-1-re volt képes a kiesés ellen vívott harcban nagy riválisnak számító Bielefeld ellen. A csapat így sincs jelenleg végzetes helyen, de még nem dőlhet hátra. Az RB Leipzig viszont csúcsrangadót játszott Gulácsi Péterrel a kapuban és Orbán Willivel a védelemben, a második helyezett lipcseiek vendége az éllovas Bayern München volt. A bajorok nagy csatában nyertek 1-0-ra Goretzka hatalmas lövésével, a gólról nem tehetett.

A Bayern München győztes gólja

 

A német sajtó szerint a Leipzig legjobbja volt, aki így nyilatkozott a mérkőzés után:

– Nagyon jól játszottunk a második félidőben, csak a gól hiányzott. Így persze csalódottak vagyunk. Dominánsan léptünk ma fel, és megtaláltuk az üres helyeket, viszont, ha nem lősz gólt, nem nyersz. Most arra törekszünk, hogy biztosítsuk a második helyünket a tabellán és a kupában jól teljesítsünk.

Az angol másodosztályban a Bristol pénteken játszott, nem meglepő módon nem nevezte a Stoke City elleni keretbe a szerdán még a válogatottban pályára lépett Nagy Ádámot. A csapat akkor hazai pályán kikapott 2-0-ra, hétfőn a Coventry vendége lesz, remélhetően már a magyar középpályással a fedélzeten. Egyébként ugyancsak hétfőn lesz a belga Leuven bajnoki meccse Bese Barnabással, a ciprusi rájátszásban ezen a napon vendégeskedik csapata, az Omonia Nicosia az Apollónnál, és Törökországban is ekkor rendezik meg a Fenerbahce–Denizlispor mérkőzést, a hazai együttesben várhatóan Szalai Attilával, azaz a magyar légió hétfőn is kiérdemelheti a figyelmet.

A horvát bajnokságban viszont lement a soros forduló, és az Osijek úgy nyert 2-0-ra Istra otthonában, hogy a magyar légió tagjai közül Kleinhesler Lászlót csak a 70. percben vetette be, Gyurcsó Ádámot pedig a kispadon jegelte. Az eszékiek ezzel a győzelemmel pontszámban utolérték a listavezető Dinamo Zagrebet, ám az egy meccsel kevesebbet játszott. Szerbiában a Partizan Beograd Belgrádban simán, 3-0-ra legyőzte a Metalacs együttesét, Holeneder Filip, aki sérülés miatt nem jöhetett el a válogatottba, ezúttal végigjátszotta a találkozót. A holland Heracles Szőke Adriánt nélkülözve kapott ki 3-0-ra Eindhovenben, a svájci Lugano pedig a Servette otthonában játszott 1-1-et Kecskés Ákos nélkül.

A török bajnokság legnagyobb meglepetését Varga Kevin csapata, a Kasimpasa szolgáltatta, amely 1-0-ra legyőzte az aranyéremre hajtó Besiktast, a gólpasszt éppen a magyar támadó adta a 19. percben, aki aztán az utolsó húsz percet már a pályán kívül izgulta végig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.