Lőrincz Viktor ezüstérmes lett a tokiói olimpián

Lőrincz Viktor elvesztette a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának szerdai döntőjét a tokiói olimpián, így bátyja, Tamás keddi aranyérme után ő ezüstöt nyert. A BHSE 31 éves versenyzője 5-1-re kikapott a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenjuktól.

Magyar Nemzet
2021. 08. 04. 13:49
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy tegnap olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózás 77 kg-os súlycsoportjában, ma öccse, a 31 éves, Európa-bajnok és vb-2. is az aranyéremért léphetett szőnyegre Tokióban, ő a 87 kg-ban. Tudhattuk, hogy nagyon nehéz dolga lesz a regnáló világbajnok, a riói olimpián másodikként zárt ukrán Zsan Belenjukkal, aki nem mellékesen hazájában parlamenti képviselő. A legutóbbi, 2019-es világbajnokságon a kazahsztáni Nur-szultanban is ők meccseltek az aranyéremért, és azt az akciókban nem bővelkedő mérkőzést 2-1-re nyerte meg a 30 éves ukrán.

A Lőrincz fivérek nagy álma volt, hogy mindketten érmesek legyenek Tokióban, és ez már tegnap megvalósult azzal, hogy Viktor bejutott a 87 kg fináléjába. Így bátyja után ő is az aranyra törhetett.

– Tamás sikeréből Viktor is erőt merített, kedden talán jobb formában birkózott, mint a nur-szultani világbajnokságon, amelyen a második helyen zárt. Megfontolt és okos volt. Belenjukot még soha nem győzte le, azt hiszem, eljött az ideje! – nyilatkozta a Magyar Birkózószövetség szakmai igazgatója, a kétszeres kötöttfogású világbajnok Bácsi Péter a szervezet hírlevelében.

A tokiói olimpia utolsó kötöttfogású összecsapásán óvatosan kezdtek a felek, egy perc után a mérkőzésvezető először az ukránt sürgette, hogy csináljon valamit. Nem tette, így kisvártatva kapott is egy intést, Lőrincz pedig egy pontot (1-0), és lenti helyzetben próbálkozhatott akciót végrehajtani. Az ellenfele azonban a fordított emelésből kibújt, villámgyorsan felállt, megúszta a parterhelyzetet. Ám az első menet mégiscsak 1-0-s magyar vezetéssel zárult. A második menetben Belenjuk már ment előre, most Lőrinczet intették (1-1), és az ukrán a lenti helyzetben kétszer is megpörgette versenyzőnket, így 5-1-re elhúzott. A hátralévő másfél percben Lőrincz Viktor már nem tudott mit kezdeni vele, maradt az 5-1 az ukrán javára, versenyzőnk pedig olimpiai ezüstérmes lett, ami hatalmas siker – még ha a döntő utáni percekben ennek a vesztes érthetően még nem tud tiszta szívből örülni.

– Nagyon szerettem volna nyerni… Ez életem eddigi legjobb eredménye, de sajnálom, hogy nem tudtam győzni. El kell telnie néhány napnak, amíg ezt meg tudom emészteni… Az volt a taktika, hogy állásból elfárasztom az ellenfelemet, s készültem a lenti támadásaira, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült kivédekeznem. Rióból ötödikként jöttem haza, azóta azért dolgoztam, hogy itt, Tokióban érmet szerezzek. Azért jó érzés, hogy ez sikerült, s persze az, hogy Tomi nyert. A vége nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, de összességében annak örülök, hogy hazavihetek egy ezüstérmet a kislányomnak – fogalmazott Lőrincz Viktor az M4 Sport kamerája előtt.

A magyar birkózóválogatott tehát egy arany- és egy ezüstéremnél, valamint egy ötödik helynél (Szőke Alex, kf., 97 kg) jár Tokióban, a vb-3. Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) pénteken és szombaton javíthat tovább a már így is nagyszerű mérlegen, súlycsoportja sorsolására csütörtökön kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.