Véglegesek a vb-selejtezős kalapok, elkerüljük az oroszokat

Az utolsó kérdések is eldőltek, kialakult a teljes kalapbeosztás a 2022-es, Katarban rendezendő labdarúgó világbajnokság európai selejtezőire. Oroszországnak itt is sokba került a gyenge Nemzetek Ligája-zárás.

Magyar Nemzet
2020. 11. 19. 11:55
SZALAI Ádám
Moszkva, 2020. október 14. Szalai Ádám (j) és az orosz Fjodor Kudrjasov a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziója 3. csoportjának negyedik fordulójában játszott Oroszország-Magyarország mérkőzésen Moszkvában 2020. október 14-én. MTI/AP pool/Pavel Golovkin Fotó: Pavel Golovkin Forrás: MTI/AP pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a Törökország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt biztos volt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott a harmadik kalapban kap helyet a katari vb-selejtezőjének december 7-i sorsolásán. Néhány válogatott számára azonban még ilyen szempontból is volt tétje az utolsó NL-fordulónak.

Ezek közé tartozott Oroszország, amely simán, 5-0-ra kikapott Szerbiában. A szbornaja ezzel nemcsak a feljutást bukta el a magyar válogatott ellen, hanem a selejtező második kalapját is, így potenciálisan nehezebb csoportba kerülhet, a mieinket viszont biztosan elkerüli.

Persze a kalapbeosztás nem szentírás a válogatottak erősorrendjére nézve, hiszen a második kalapban kapott helyet a Nemzetek Ligájában szintén a magyarok (és az oroszok) mögött záró Szerbia és Törökország, valamint a C ligába a törökökhöz hasonlóan kieső Szlovákia is.

Az első kalapból Dánia szerepelhet sokak kívánságlistáján, esetleg a 2018-as vb-ezüst után visszaeső Horvátország. A második kalapban viszont már bőven akadnak olyan csapatok, akik ellen az elmúlt hónapok eredményei alapján akár esélyesnek is számíthat Magyarország.

A negyedik kalapból a 2014-es vb-résztvevő Bosznia-Hercegovina és a 2021-re halasztott Eb-re kvalifikált Észak-Macedónia emelhető ki, és meglepetésre innen várhatja a sorsolást Luxemburg is, a B divízióba való feljutása ellenére az ötödik kalapba szoruló Örményország kárára.

A december 7-i sorsoláson öt ötcsapatos és öt hatcsapatos csoport alakul ki. A Nemzetek Ligája négyes döntőjébe jutott négy válogatott (Franciaország, Belgium, Olaszország, Spanyolország) mindenképp ötcsapatos csoportba kerül, hogy felszabaduljon számukra két játéknap, amelyeken az NL-trófeáért vívnak 2021 októberében.

A selejtezőcsoportok meccseit 2021. március 24. és november 16. között rendezik. A győztesek kijutnak a 2022-es világbajnokságra, a csoportmásodikok pótselejtezőn vehetnek részt 2022 márciusában. Utóbbiakhoz csatlakozik az a két válogatott, amely a Nemzetek Ligája csoportgyőzteseinek rangsorában a legelőkelőbb két helyet foglalja azok közül, akik a hagyományos selejtezőcsoportban lemaradtak az első két hely valamelyikéről. A tizenkét csapat az idei Eb-rájátszás során megismert elődöntő-döntő formátumban dönt a maradék három európai vb-hely sorsáról.

A 2022-es világbajnokság európai selejtezőjének kalapbeosztása

1. kalap: Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Dánia, Németország, Hollandia.

2. kalap: Svájc, Wales, Lengyelország, Svédország, Ausztria, Ukrajna, Szerbia, Törökország, Szlovákia, Románia.

3. kalap: Oroszország, MAGYARORSZÁG, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország, Finnország.

4. kalap: Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia, Bulgária, Izrael, Fehéroroszország, Grúzia, Luxemburg.

5. kalap: Örményország, Ciprus, Feröer-szigetek, Azerbajdzsán, Észtország, Kazahsztán, Koszovó, Litvánia, Lettország, Andorra.

6. kalap: Málta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltár, San Marino.

A Nemzetek Ligája csoportgyőzteseinek rangsora

1-4. Franciaország, Belgium, Olaszország, Spanyolország (köztük a Nemzetek Ligája négyes döntője állapítja meg a sorrendet), 5. Wales, 6. Ausztria, 7. Csehország, 8. MAGYARORSZÁG, 9. Szlovénia, 10. Montenegró, 11. Albánia, 12. Örményország, 13. Gibraltár, 14. Feröer-szigetek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.