Másodosztályú elszívóhatás

Sosem látott figyelem közepette kezdődik a hét végén a labdarúgó NB II 2020–21-es évadja. Olyan résztvevőkkel, mint a Vasas, a Debrecen, a Kaposvár, a Haladás, a Győr, a Pécs vagy éppen a Szeged. Az első osztályba közülük azonban csak kettő kerülhet vissza – erre toronymagasan előbbi kettő a legesélyesebb.

2020. 08. 01. 14:44
null
Damásdi Alex és Varga Kevin a két debreceni csapat előkészületi meccsén Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Molnár Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatjuk, tökéletes a másodosztályú rajt időzítése. (Megkezdődik az NB III is, három csoportban, húsz-húsz csapattal, első osztályú tartalékcsapatokkal dúsítva.) Véget ér az olasz Serie A is, de a lényeges kérdések ott már eldőltek. Angliában csak a kupadöntő van hátra, a Bajnokok Ligája viszont csak jövő hét végén folytatódik, az NB I-es nyitányra pedig további egy hetet kell várnunk.

Az NB II önmagában is érdekes. „Az elmúlt 15-20 év legnehezebb bajnoksága lesz ez” – jelentette ki Bene Ferenc, a Vasas vezetőedzője az Origónak. Maximálisan egyetérthetünk vele. Ott van a mezőnyben az NB I-ből frissen kiesett Debrecen és Kaposvár, a feljutásról az angyalföldiek szerint csak a tavaszi szezon törlése miatt lecsúszó Vasas, az egy éve ide csúszott Haladás, az NB I-be visszavágyó Győr, a többéves száműzetés után legalább az NB II-be visszakapaszkodott Pécs, a nagy terveket szövögető Szeged. S akkor a szintén első osztályú múlttal rendelkező Nyíregyházáról, Békéscsabáról nem is szóltunk.

Damásdi Alex és Varga Kevin a két debreceni csapat előkészületi meccsén
Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Molnár Péter

A DVSC és a Vasas e felsorolásból is kiemelkedik. Nemcsak a hagyománya, hanem játékosállománya miatt is. Korhut Mihály, Varga József, Pintér Ádám, Tischler Patrik, Poór Patrik, illetve Radó András, Litauszki Róbert, Pekár László, Silye Erik – csak a nyári igazolások, Bódi Ádámról, Varga Kevinről, illetve Feczesin Róbertról, Vernes Richárdról nem is szólva. Mindkét klubnál első osztályú a keret, amellyel az NB I-ben még csak nem is a bennmaradás lenne a cél.

– Az első osztályban több a játék, a másodosztályban inkább a küzdelem dominál – jegyezte meg Kondás Elemér, a Loki mestere arra utalva, hogy az NB II-ben másképp kell futballozni. Hozzátette, hogy bár valóban erős a DVSC kerete, Korhut és Varga szinte az utolsó pillanatokban esett be. Az is tény, hogy a debreceniek szinte semmit sem pihenhettek. Az NB I-ben az utolsó fordulóban is még küzdöttek a bennmaradásért, és egy hét múltán egyből edzésbe kellett állniuk. A többi gárda viszont – még a Kaposvár is – hónapokon át készülhetett eltervezett menetrend szerint.

Az NB II-nek azért is illik nagyobb figyelmet szentelni, mert miközben – a klubok igényének engedve – az MLSZ az NB I-ben az új idénytől megszünteti a légiósok számának korlátozását, a másodosztályban kizárólag magyarok szerepelhetnek. Ahogy utaltunk rá a Vasas és a Debrecen példáján, ez különös mozgást generált a magyar labdarúgásban: a másodosztályú klubok magyar játékosokat szívnak el az első osztályúaktól! Azért, hogy egy év múlva maguk is igazolhassanak külföldről…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.