Milák Kristófnak mentális segítségre is szüksége volt a sikerhez

Tavaly ősszel nemcsak a koronavírus-fertőzés döntötte le a lábáról Milák Kristófot, hanem az edzőjével, Selmeci Attilával való kapcsolatának kommunikációs nehézségeit is meg kellett oldania. Ekkor lépett be a kis csapat életébe Resch Mária sportpszichiáter, akinek a mentális segítségére is szüksége volt Miláknak ahhoz, hogy Tokióban a legjobbat tudja kihozni magából, s ma már olimpiai bajnoknak nevezhessük.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 08. 02. 14:14
null
20210731 MN TOKIO OLIMPIA 2020 Magyarország uszas Milák Kristóf válogatott MI Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Selmeci Attila nyolc éve irányítja szakmai felkészülését, az ő kezei alatt vált „gyerekúszóból” egy csapásra a magyar úszósport legnagyobb reménységévé a 2017-es budapesti vb-ezüst után. A sikerek azóta is töretlenek, világ- és Európa-bajnoki címek, világrekord és immáron olimpiai arany- és ezüstérem színezi a közös történetüket. Ahogy a Selmeci Attilával Tokióban készült cikkünkből kiderült, az olimpiai sikerekből húsz százalékot ír a saját számlájára. Azt nehéz lenne számszerűsíteni, hogy mennyi járna Resch Mária sportpszichiáternek, aki tavaly szeptember óta tagja Milák stábjának, mindenesetre a szerepe az úszó-edző viszony kiegyensúlyozottsága miatt is fontos volt.

Milák Kristóf nemcsak úszóként, hanem személyiségként is fejlődött Fotó: Mirkó István

– Soha nem néztem jó szemmel az edzőváltásokat, mert azok többsége elkerülhető lett volna, ha a sportolók és a mestereik megbeszélik, hogy mi nem működik, miért romlott meg a kapcsolatuk – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Resch Mária. – Ha ennek okát kettesben nem tudják megfejteni, akkor segítséget kell kérniük, mielőtt a bajok elhatalmasodnának. Amikor először találkoztam Kristóffal, majd Selmeci Attilával, arra jutottam, hogy kommunikációs problémák nehezítették meg a közös munkájukat. Ennek okát elsősorban abban láttam, hogy miközben Kristóf, aki a szememben egy mindent kipróbálni igyekvő, az új kihívásokat kereső, mostanában férfivá érő fiatal, a nála jóval idősebb mestere igyekszik mindig biztosra menni, kerülve a veszélyes vadászmezőket. Ennek ellenére is úgy érzem, hogy egymásnak teremtette őket az Isten, tehetségüket, erényeiket, kitartásukat összeadva jutottak fel a csúcsra.

Milák Kristóf tavaly ősszel nehéz időszakot élt meg. Alig voltunk túl a nyáron, amely minden Tokióba készülő sportolót rosszul érintett, hiszen a járvány miatt elhalasztottak az eredetileg 2020-ra kiírt olimpiát. Majd éppen lett volna egy kis versenyszellem a novemberben Budapestre érkezett Nemzetközi Úszóligával, amelynek komolyságáról mindent elmondott, hogy többek közt az amerikai is hazánkba jött miatta, ám Milák elkapta a koronavírust, így erről a viadalról is lemaradt. Ráadásul komolyan megviselte a fertőzés, nem csoda, hogy frusztráltabb volt, s ez feszültséget szült a környezetében. Resch Mária eleinte hetente látogatta meg Kristófot és az edzőjét, később ritkábban, olykor külön-külön, máskor pedig együtt foglalkozott velük.

Resch Mária, a Milákkal dolgozó sportpszichiáter Fotó: Mészáros Márk

– Óvakodtam attól, hogy a szakmai munkájukat csak egy szóval is érintsem – fogalmazott a sportpszichiáter. – Arra szorítkoztam, hogy kettejük viszonyát a pszichés oldalról közelítsem meg, beszámoltam a tapasztalataimról és igyekeztem rávezetni őket a jó megoldásra. Büszke vagyok arra, hogy együtt dolgozhattam velük, és nagyon örülök annak, hogy Kristófot Tokióban a váratlan nehézségek sem zökkentették ki. Elérte a célját, és a kamerák előtt is okosan, nyíltan és átgondoltan nyilatkozott. Aki a szavaira és a gesztusaira figyelt, az csak azt tapasztalhatta, hogy egy jó és felszabadult embert lát és hall, aki leeresztette a védőpajzsot, és aki a jövőben még magasabbra szeretné állítani a mércét maga előtt.

Resch Mária szerint Milák nemcsak mint úszó, hanem mint személyiség is komoly fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben. Korábban ugyanis voltak helytelenül előadott gondolatai, s az első találkozáskor a szakember is „kemény diónak” tartotta őt.

– Voltak korábban helytelenül megfogalmazott és aztán rosszul is értelmezett nyilatkozatai ennek a nagyszerű sportembernek, de ezeken átrágtuk magunkat, és azokat kivesézve adtam kommunikációs tanácsokat Kristófnak, akiről már az első találkozásunk után azt kellett megállapítanom, hogy ő bizony a kemény dió kategóriába tartozik. Kristóf mindig azt mondja, amit gondol, a szavai a szívéből jönnek, és ha éppen nyers, azzal nem bántani akar, csak az igazságérzetét kifejezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.