Nyerhet a Tour de Hongrie a Giróval

Jövő májusban, két nappal a Giro d’Italia harmadik, egyben utolsó magyarországi szakasza után rajtol a Tour de Hongrie. Ebből a legnagyobb hazai országúti kerékpárverseny is profitálhat, mert így World Tour-csapatok is indulhatnak nálunk.

Magyar Nemzet
2019. 11. 20. 14:48
Dina Márton
Dina Márton jövőre talán már a menők közt tekerhet Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) elfogadta a Tour de Hongrie szervezőinek kérését, s a magyar körverseny kiváló időponttal került be a nemzetközi versenynaptárba: 2020-ban május 13. és 17. között rendezik meg. Az már korábban eldőlt, hogy május 9-én Budapesten rajtol a Giro d’Italia, és az olasz körverseny első három napján Magyarországon teker a mezőny.

– A háttérben hosszú hetek óta megfeszített erővel dolgoztunk azon, hogy megtaláljuk a legjobb időpontot a versenyünknek – mondta el Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke. – A nemzetközi naptárban a tokiói olimpia miatt olyan hagyományos versenyek is szokatlan időpontra kerültek, mint a Tour de France vagy a Vuelta. Nekünk nemcsak az volt fontos, hogy minél kevesebb nagy versennyel ütközzünk, hanem az is, hogy a távolabbi céljainkhoz közelebb kerüljünk.

Dina Márton jövőre talán már a menők közt tekerhet
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A nemzetközi szövetség jövőre indítja el a Pro Series nevű kiemelt sorozatot, amelybe a Tour de Hongrie is szeretne is bekerülni. Ehhez legalább tizennégy World Tour- vagy prokontinentális csapatot kell beszerveznie, de a májusi időpont erre nagy esélyt kínál.

– A Giro rajtjára a világ legjobb csapatai érkeznek Magyarországra a teljes eszközparkukkal. A nagykanizsai befutó után repülővel utaznak tovább Szicíliába, a felszerelésük azonban itt marad. Több nagy csapattal egyeztettünk arról, hogy részt vennének-e a két nappal később kezdődő magyarországi körversenyen, ha már ez a helyzet. Kedvező visszajelzéseket kaptunk.

A Girón induló csapatok Szicíliába külön eszközparkot telepítenek, a többtucatnyi versenyzőjük közül pedig a második vonalukat – ez is minőségi szintet jelent – elindíthatják nálunk. Eisen­krammer hozzátette: van kormányzati támogatásuk, mert a Tour de Hongrie vissza nem térő lehetőséget kapott.

– Az egész magyar kerékpársport fejlődése szempontjából óriási lehetőség előtt állunk. A Giro magyarországi rajtját hatalmas érdeklődés övezi szerte a világon, s mi azokban a napokban Magyarország más részeit is megmutathatjuk a világnak az Eurosport közvetítésein keresztül.

A Tour de Hongrie-t 1925-ben rendezték meg először, a történelem viharai azonban sokszor nem kímélték az eseményt, amelynek tavaly rendezték meg a 40. kiírását. A 2019-es magyar körverseny során hat nap alatt 890 kilométert teljesített a mezőny, az összetett győzelmet a lett Krists Neilands szerezte meg, két ragyogóan szereplő magyar fiatal, Dina Márton és előtt. Ám meglehet, hogy ők jövőre már a Girón állnak rajthoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.