Nyolc év után elválnak Diego Simeone és a „Majom” útjai

Elképzelhetetlen volt egymás nélkül az Atlético edzője és az egykori remek kapus.

Ch. Gáll András
2020. 06. 03. 19:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozik a spanyol labdarúgó-bajnokságban szereplő Atlético Madridtól Germán Burgos, aki 2011 decembere óta volt Diego Simeone vezetőedző segítője. Az 51 éves korábbi kapus – aki a La Ligában a Real Mallorca és az Atlético csapataiban védett, korábban pedig az argentin Ferro Carril Oeste és a River Plate együttesében, s 35 alkalommal az argentin válogatott kapuját is védte – , elmondta, az idény végeztével vezetőedző lesz, azt azonban nem árulta el, melyik klubnál folytatja karrierjét.

Az argentin szakember az olasz Catania együttesénél kezdte a közös munkát honfitársával, 2014-ben bajnoki címet nyertek a La Ligában, kétszer diadalmaskodtak az Európa-ligában, két alkalommal pedig Bajnokok Ligája-döntőt játszottak.

Burgos – akire trabális termete és kócos, kissé elhanyagolt külseje miatt ragadt a beceneve, az „El Mono”, vagyis „Majom” – már játékosként legenda lett. 2003. január 19-én a Santiago Bernabéu Stadionban a városi rangadón az Atlético kapusaként az orrával (!) hárította Luis Figo bombaerejű tizenegyesét. Percekig feküdt félájultan a gyepen, dőlt az orrából a vér, majd tampont dugtak az orrába, és védett tovább. 2-2 lett a végeredmény.

Néhány héttel később, mikor egyszerű megfázással orvoshoz ment, kiderült, hogy az nem megfázás, hanem veserák. Burgos azt mondta, szó sem lehet az azonnali műtétről, a hét végén bajnokija van, azon muszáj védenie. Védett, majd megoperálták, és legyőzte a rákot. Immár az Atlético másodedzőjeként 2014. március 2-án megint egy Real Madrid elleni rangadón nekirontott a bírónak, csak nyolcan tudták lefogni, persze kiállították.

Két évvel korábban, ugyancsak a Real Madrid ellen történt, hogy José Mourinho, az ellenfél edzője valami félreérthetőt mutatott Burgosnak az ujjával. A Majomnak több se kellett, felugrott a kispadról, és még a saját térfeléről mennydörgő hangon odakiáltotta Josének: „Yo no soy Tito, yo te arranco la cabeza!” Vagyis magyarul: „Én nem Tito vagyok, letépem a fejedet!” És közben a jobb mutatóujjával a szeméhez bökött. Az utalás félreérthetetlen volt, másfél évvel korábban egy Real–Barcelona rangadón Mourinho a hüvelykujját belenyomta Tito Vilanova, a katalánok másodedzője szemébe...

Burgos bosszúja 2018. augusztus 15-én jött el Tallinban, mikor Simeone eltiltását töltötte, és a Majom volt az Atlético vezetőedzője a Real Madrid elleni UEFA Szuperkupa-mérkőzésen. És a „matracosok” 4-2-re legyőzték Zinedine Zidane BL-győztes legénységét!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.