Önleleplező és cinikus e-mailek ásták meg a City sírját

Ahogy azt pénteken megírtuk, az UEFA a soron következő két idényre kitiltotta a Manchester City angol futballklubot az Európai Labdarúgó-szövetség égisze alá tartozó sorozatokból, így a Bajnokok Ligájából, továbbá 30 millió eurós (mintegy 10 milliárd forint) pénzbüntetéssel sújtotta a Premier League címvédőjét a pénzügyi fair play szabályainak súlyos megsértése miatt. A City vezetősége természetesen tagadja a vádakat és jelezte: jogorvoslatért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul.

Ch. Gáll András
2020. 02. 15. 8:36
FILE PHOTO: Premier League - Manchester City v Leicester City
Foghatják a fejüket Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor 2018 novemberében a Der Spiegel című hamburgi hetilapban leleplező cikksorozat jelent meg a Manchester City pénzügyi fair play-t sértő gyakorlatáról, sokan azt hitték, ennek a bravúros oknyomozó szériának sem lesz következménye, ahogy az már megszokott a világfutballban; a kutya ugat, a karaván halad.

De nem így történt. Az UEFA tavaly márciusban jelezte, hogy a Klubok Pénzügyi Kontrollját Végző Testülete (CFCB) megbízta a szövetség nyomozó hatóságát, a Vizsgálati Kamarát (Investigatory Chamber, a továbbiakban IC), hogy derítsen fényt a 2008 óta az abu dzabi uralkodócsalád sarja, Manszur bin Zajed al-Nahjan tulajdonában lévő klub kreatív könyvelési gyakorlatára, amely a gyanú szerint szembemegy az UEFA által 2011-ben meghirdetett pénzügyi fair play-jel. (Ennek lényege lecsupaszítva: a klubok ne költhessenek többet, mint amennyi a piaci eszközökkel megszerzett bevételük, magyarul: dúsgazdag, milliárdos tulajdonosok ne boríthassák fel az európai futballban évtizedek alatt kialakult status quót.)

Időközben kiderült, hogy a Der Spiegel által eredetileg csak „John” néven emlegetett forrás – ahonnan a leleplező cikksorozat alapját képező e-mailek származtak – valójában egy Rui Pinto nevű portugál számítógépes guru, aki ellen hazájában büntetőeljárás folyik. Mindez azonban – jóllehet a City jogásza azonnal lecsaptak a hírre – nem vonhatja kétségbe a kiszivárogtatott e-mailek leleplező erejét.

Foghatják a fejüket
Fotó: Reuters

Vegyük például a City akkori pénzügyi vezetője, Jorge Chumillas által küldött elektronikus levelet, melynek fejléce „Cashflow” volt, és amely egy állítólagos, 65 millió font összegű, a 2013/2014-es pénzügyi évre vonatkozó könyvelésben szereplő szponzori bevételt ekképpen részletez: „ebből 57 millió font az Abu Dhabi United Group (ADUG) hozzájárulása a költségvetésünkhöz, és csak 8 millió az Etihad légitársaság szponzorációja.”

Mármost, az ADUG Manszur sejk saját cége, még közérthetőbben: a klubtulajdonos saját zsebéből finanszírozta a Manchester City futballklubot, ahogy az a Guardianben (tehát egy brit lapban!) publikált e-mailből egyértelműen kiderül.

A klubtulajdonos cinikus hozzáállását az UEFA által 2011-ben bevezetett pénzügyi fair play-hez egyéb, kiszivárgott dokumentum is illusztrálja. Amikor 2014-ben elhunyt a héttagú IC akkori elnöke, Jean-Luc Dehaene belga exminiszterelnök, a City belső levelezésében egy ilyen e-mail keringett: „One down, six to go...” Magyarul, szabad fordításban: „Egy már elpatkolt, hat még hátravan”.

Szóval, nem áll jól a City szénája, és az az igazság, a futball világában nem sok rokonszenvre, részvétre számíthat az angol óriás. Javier Tebas, a Spanyol Labdarúgó Liga elnöke például – értesülvén az UEFA eltiltó határozatáról – azonnal twitterüzenetben jelezte egyetértését: „Végre határozott lépéseket tesz az UEFA! A pénzügyi fair play szabályainak betartatása és a pénzügyi dopping büntetése létfontosságú a labdarúgás jövője szempontjából. Évek óta kérjük, hogy foganatosítsanak szigorú intézkedéseket a Manchester City és a Paris Saint-Germain ellen. Jobb későn, mint soha.”

Tényleg így van. Jobb későn, mint soha.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.