Russell beült Hamilton helyére, és kétszer leverte Bottast

A még csak 22 éves George Russell a harmatgyenge Williamsből átült a Mercedesbe, a Formula–1-es Szahíri Nagydíjon ő helyettesíti a koronavírussal megfertőződött Lewis Hamiltont, és pénteken kiválóant tette: mindkét szabadedzésen ő volt a leggyorsabb. Ami persze nem jelenti azt, hogy az időmérőn és majd a futamon is neki áll a zászló.

Magyar Nemzet
2020. 12. 04. 20:17
Russell
Szahír, 2020. december 4. George Russell, a Williams brit versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szahíri Nagydíjának második szabadedzésén a szahíri pályán 2020. december 4-én. A futamot december 6-án rendezik. MTI/AFP pool/AP/Giuseppe Cacace Fotó: Giuseppe Cacace Forrás: MTI/AFP pool/AP/Giuseppe Cacace
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szahíri Nagydíjon a koronavírusos Lewis Hamiltont a partneri együttműködés jegyében a Williamstól kölcsönvett George Russell helyettesíti a Mercedesnél, de a 22 éves brit versenyzőt nem volt könnyű betuszkolni a hétszeres világbajnok autójába. Russell 185 centi magas, tizeneggyel több, mint honfitársa, ám az igazi problémát a nagyobb cipője okozta. Hamilton lábmérete a szigetországi szabvány szerint 9-es (nálunk ez 43-nak felel meg), a W11-es modellben a lábteret ennek megfelelően alakították ki; Russell pedig a 11-es (45,5-es) cipőjével nem fért oda a pedálokhoz. Nem volt mit tenni, 10-es (44,5-es) lábbelit húzott fel – mindent a siker érdekében. Tegnap az első szabadedzés nem is sülhetett volna el jobban a számára, mert ezen ő volt a leggyorsabb 54,546 másodperces köridővel. Nem ilyen időkhöz vagyunk szokva, azonban Szahírban a múlt hétvégi futam után most új vonalvezetésen száguld a mezőny, és a 3543 méteres aszfaltcsík a Formula–1 történetének hetedik legrövidebb pályája. Ugyanakkor a háromnegyedén padlógázzal lehet menni, s így meg is dőlt az eddigi leggyorsabb F1-es körrekord, amit Niki Lauda az 1974-es Francia Nagydíj időmérőjén, az ugyancsak megrövidített dijoni pályán állított fel 58,79 másodperccel.

Szahírban az első szabadedzésen Russell mögött (Red Bull) végzett a második, Alexander Albon (Red Bull) a harmadik, Valtteri Bottas (Mercedes) pedig a negyedik helyen. Bottas még csütörtökön a sajtótájékoztatón elismerte, hogy kínos lenne, ha a beugró Russell jobban teljesítene nála a hét végén.

George Russell 63-as rajtszáma a Williamsről átkerült a Mercedesre, a fiatal pilóta pedig remekelt az első két szabadedzésen
Fotó: MTI/AFP pool/AP/Giuseppe Cacace

Nos, a második szabadedzésen is Russell volt a leggyorsabb, ezúttal 54,713 másodperces köridővel, megelőzve Verstappent és Sergio Pérezt (Racing Point), Bottas pedig most csak 11. lett. A történethez hozzátartozik, hogy Bottasnak volt egy 54,506-os köre, vagyis ez lett volna a nap legjobb eredménye, de ezt érvénytelenítették, mert a finn pilóta a 8-as kanyarban mind a négy kerékkel elhagyta a pályát. S a folytatásban is meggyűlt a baja ezzel a kanyarral. Ám a történtek nem jelentik azt, hogy az időmérőn s majd a futamon is Russell lenne a favorit. Az első két szabadedzésből soha nem érdemes messzemenő következtetést levonni, annyit azonban lehet: George Russell remekül helytállt.

Kétséges Grosjean indulása a szezonzárón

Romain Grosjean nem akar mindenáron rajthoz állni az idény utolsó futamán, a jövő vasárnap sorra kerülő Abu-Dzabi Nagydíjon. A Haas 34 éves francia pilótája múlt vasárnap, a Bahreini Nagydíjon három kanyarral a rajt után a szalagkorlátba csapódott, az autója kettétört, a kiömlő üzemanyag pedig azonnal meggyulladt, és hatalmas lánggal égett. Grosjeannak ki kellett szabadítania magát az üléséből, 28 másodpercet töltött a lángok között, míg végül ki tudott mászni a roncsból, és a mentőcsapat tagjainak segítségével elhagyta a baleset helyszínét. Grosjean kisebb égési sérülésekkel megúszta a történteket, és három éjszakát töltött a kórházban, ahonnan szerdán távozhatott. Az utolsó Formula–1-es idényét teljesítő versenyző pénteken elmondta, szeretné a pályafutását úgy befejezni, hogy leintik a kockás zászlóval, de nem ragaszkodik ehhez. Az orvosok egyelőre nem tudják megmondani, rajthoz állhat-e jövő vasárnap, mert lehetséges, hogy bőrátültetésre lesz szükség a súlyosabban megégett bal kezén.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.