Haláleset miatt volt maga alatt Simone Biles az olimpián

Váratlanul elhunyt a nagynénje, miközben neki az olimpián kellett volna szállítania a fényes sikereket az Egyesült Államoknak. Fény derült arra, hogy miért volt lelkileg padlón Simone Biles Tokióban.

Magyar Nemzet
2021. 08. 05. 9:08
BILES, Simone
Tokió, 2021. augusztus 3. Az amerikai Simone Biles felkészül gerendagyakorlatára a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia nõi tornászbajnoksága szerenkénti döntõjében az Ariake Tornaközpontban 2021. augusztus 3-án. MTI/AP/Ashley Landis Fotó: Ashley Landis

Váratlanul elhunyt a nagynénje, miközben neki az olimpián kellett volna szállítania a fényes sikereket az Egyesült Államoknak. Fény derült arra, hogy miért volt lelkileg padlón Simone Biles Tokióban.

A legkülönbözőbb elméletek láttak napvilágot arról, hogy az olimpia egyik legnagyobb sztárjának tartott miért lépett vissza négy egyéni döntőjétől is mentális problémákra hivatkozva, s így végül aranyérem nélkül, „csupán” a csapattal elért ezüsttel és a gerendán megszerzett bronzzal zárta a tokiói játékokat.

Volt szó az elégtelen felkészüléséről és arról is, hogy a japán hatóságok nem engedték be az országba a figyelemzavarra szedett orvosságát. Ezekről a téves feltételezésekről itt írtunk, most azonban a tornasport élő legendája tegnap a CNN-nek elárulta a valódi, szomorú okot, amely a szereplése hátterében állt.

– Váratlanul elhunyt a nagynéném. Nem számítottam arra, hogy ilyesmi megtörténhet, amíg az olimpián vagyok. Nem ártana, ha a kommentelők jobban átgondolnák, miket írnak, mert úgy ítélkeznek, hogy nem tudhatják, min megy éppen keresztül a sportoló, akit szidnak – tért ki Biles a sok kritikára, amit a közösségi médiában kapott.

Az amerikai Simone Biles felkészül gerendagyakorlatára augusztus 3-án Fotó: MTI/AP/Ashley Landis

– Mindennap vizsgálatokon kellett átesnem, naponta kétszer beszéltem a sportpszichológussal, hogy fejben a megfelelő szintre kerüljek. Még a gerenda előtti estén sem gondoltam volna, hogy engedélyezni fogják az indulásomat – árulta el Biles, akit végül az utolsó pillanatban beneveztek a gerenda egyéni döntőjébe, amelyen bronzérmet szerzett.

– Egyáltalán nem úgy sikerült a második olimpiám, ahogy azt megálmodtam vagy elterveztem – vallotta be őszintén. – De hálás vagyok, hogy képviselhettem az Egyesült Államokat, és örökké emlékezni fogok erre az egyedülálló olimpiai élményre. Nem is olyan rossz, hogy újabb két éremmel hagyom el Tokiót!

Ezzel egyébként Bilesnak összességében már hét olimpiai érme van (Rióban négy arany és egy bronz volt a mérlege), így holtversenyben minden idők legtöbbször ötkarikás dobogós amerikai női tornásza az ugyancsak hét érmet szerzett Shannon Millerrel holtversenyben, akinek azonban kevesebb győzelme volt (kettő).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.