Spanyolország nyerte az Eb-döntőt a holtfáradt Horvátország ellen

Megvédte a címét a spanyol válogatott a férfikézilabda Európa-bajnokságon. A stockholmi fináléban 22-20 győzött Spanyolország az elképesztően nagyot küzdő Horvátország ellen.

2020. 01. 26. 18:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvédte a címét a spanyol válogatott a férfikézilabda Európa-bajnokságon. A stockholmi fináléban 22-20-ra győzött Spanyolország az elképesztően nagyot küzdő, a norvégok elleni elődöntő után az utolsó erőtartalékait felhasználó Horvátország ellen.

Ahogy azt várni lehetett, a Norvégia elleni kétszeres hosszabbításba torkolló elődöntő rengeteget kivett a horvátokból. Spanyolországnak jóval könnyebb dolga volt a másik ágon Szlovénia ellen, többet is pihenhetett, így a címvédő számított a férfikézilabda Eb-döntő esélyesének.

Ehhez képest Horvátország remekül kezdett, Lino Červar csapata már három góllal is vezetett, ekkor kért időt Jordi Ribera spanyol kapitány, s ez olyannyira hatott, hogy utána több mint hat percig gólképtelenek voltak a horvátok. Spanyolország a ma is ihletett formában védő Perez de Vargas, valamint a szegedi Jorge Maqueda vezérletével egygólos előnnyel mehetett szünetre.

A folytatásban kijött a fizikális fáradtság, az emberhátrányban játszó horvátok kétszer is labdát vesztettek támadásban, ezt természetesen góllal büntették a spanyolok. 16-12-es vezetésüknél kért időt Červar, s utána egycsapásra megváltozott a játék: az Eb MVP-jének választott Domagoj Duvnjak bombagólt lőtt, az utolsó erőtartalékaikat mozgósító horvátok feljöttek mínusz kettőre, majd mínusz egyre.

Közelebb akkor még nem, Alex Dujsebajev emberelőnyben vágott be egyet a spanyol oldalon. Felsejlett, hogy esetleg megismétlődik a csoportkörben látott 22-22-es végeredmény. 18 gólnál érte utol a poraiból feltámadt Horvátország a spanyolokat. Tombolt a stockholmi Tele2 Aréna, elképesztő füttykoncertet rendeztek a horvát drukkerek minden egyes spanyol támadásnál. Stepančić technikai hibát vétett két kulcsfontosságú támadásnál, ezért nem tudta átvenni a vezetést a nagyot küzdő trónkövetelő. De aztán kegyetlenül bevarrta a Paris SG-től Szegedre igazolt jobbátlövő. Bő öt perccel a vége előtt 19-18-ra vezetett Horvátország.

De még volt egy-két csavar a történetben: Spanyolország hétméteresből egyenlített, sőt, Sarmiento lövése és Šego bakija után a vezetést is átvette, körülbelül három másodpercig örülhetett, mert a középkezdés után Brozovic rögtön a kapuba ívelt.

A változatosság kedvért a spanyolok hetesből vették vissza a vezetést, majd a horvát támadás akadt el egy játékvezetői ítélet miatt. Alex Dujsebajev talpról lőtt alsó sarkos gólja zárta le a meccset huszonöt másodperccel a vége előtt. Červar mindent megpróbált, időt kért, de Stepančić lövése elakadt Perez de Vargasban.

Spanyolország 22-20-ra nyert, ezzel megvédte címét az Európa-bajnokságon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.