Megvan az első aranyérmünk, Szilágyi Áron ismét győzött!

Szilágyi Áron rendkívül magabiztosan, 15-7-re legyőzte az olasz Luigi Samelét a kardvívás tokiói döntőjében, és így olimpiai bajnok! Pályafutása során harmadszor, történelmi tettet végrehajtva elsőként triplázott a férfi vívók között. A rosszul indult nap végén megvan tehát az első tokiói aranyérmünk!

2021. 07. 24. 14:24
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Íme, a legfontosabb tudnivalók a két vívóról a döntő előtt.

  • 31 éves, Luigi Samele 33
  • Szilágyi 180 centi, Samele magasabb nála, 190 cm
  • Szilágyi jobb-, Samele balkezes
  • Szilágyi kétszeres olimpiai bajnok, Samele egyszeres bronzérmes
  • Ez utóbbi adat volt a legnyomósabb érv amellett, hogy a magyar kardvívót tekintsük a finálé esélyesének, de persze az olaszt hiba lett volna lebecsülni. Ő csapatban érte el a legjobb eredményeit, egyéniben világversenyen még csak érmet sem nyert, de rutinos sportoló, immár több mint egy évtizede ott van a kardvívás élmezőnyében, a tokiói versenyt a világranglista 11. helyezettjeként kezdte meg – Szilágyi a 4. a rangsorban.

    Fotó: Mirkó István

    Szilágyi Áron – miként megírtuk – történelmi tettre készült, ő lehetett az első férfi vívó, aki egyéniben három olimpiai aranyérmet szerez. Nem az a típusú versenyző, akit nyomaszt a tét. Szilágyi az első három asszóját nagy fölénnyel nyerte meg, az elődöntőben aztán megszenvedett a grúz Bazadzéval, nagy csatában 15-13-győzött. Luigi Samele nagy bravúrt végrehajtva 6-12-ről fordítva verte a koreai Kim Jung Hvant, így került a fináléba.

    Szilágyi Áron fergetegesen kezdett. A hivatalos óra szerint csupán egy másodperc telt el a vívóidőből, de ő már bevitt három találatot, s elhúzott 3-0-ra. S szinte ugyanígy folytatta. Egy pont az olasznak, majd négy Szilágyinak – már 7-1-re vezetett! Ezután jött a hullámvölgy, Samele feljött 7-5-re, de a szünetben a 8-5-ös vezetés így is megnyugtatónak tűnt.

    A magyar címvédő lehengerlően folytatta, ellépett 12-5-re, már-már kimondtuk, ez megvan. Meg is volt, némi olasz haláltusa után 15-7-re.

    Szilágyi Áron olimpiai bajnok!

    Megvan az első aranyérmünk Tokióban!

    Neki pedig már a harmadik pályafutása során, amire korábban egyetlen vívó sem volt képes.

    Gyorsan előkerült egy magyar zászló, Szilágyi azzal ünnepelt, majd összeölelkezett az edzőjével, Decsi Andrással. Majd következett a kellemes, boldog kötelezettség, az olimpiai bajnoki nyilatkozatok sora.

    Hamarosan ezzel jelentkezünk.

    A friss olimpiai bajnok egyik első nyilatkozata:

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.