Több mint egy éve veretlen a Liverpool

Egymás után döntik meg a rekordokat Kloppék: az öt euró­pai elitliga történetében még nem fordult elő, hogy egy csapat 21 kör után ilyen jól álljon, mint most a Vörösök.

2020. 01. 13. 15:09
Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
Firmino rúgta a Vörösök győztes gólját a Tottenham ellen Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Mourinho, azaz hát a Tottenham sem bírt a Liverpoollal. Nem állíthatjuk, hogy az idény leglátványosabb játékával, de Jürgen Klopp együttese Firmino találatával 1-0-ra nyert a White Hart Lane-en, és 21 meccs után is veretlen a Premier League 2019–20-as idényében. Sőt, a Bajnokok Ligája címvédője az angol bajnokságban immár több mint egy esztendeje nem kapott ki, legutóbb 2019. január 3-án a Manchester City otthonában maradt alul. Azóta harmincnyolc bajnokit játszott.

Fokozhatjuk még a Mersey-parti gárda méltatását. A csapatnak 21 forduló után 61 pontja van, és a statisztikusok kimutattak egy érdekességet: az öt euró­pai elitliga (angol, német, olasz, spanyol, francia) történetében még nem fordult elő, hogy egy csapat 21 kör után ilyen jól álljon. Jürgen Klopp azonban nincs különösebben meghatódva ettől. – Nyilván kivételes dolog egy euró­pai rekordot megdönteni, de egy másodpercre sem gondoltunk erre a mérkőzés során. Sőt, be kell vallanom, hiába próbálok valami ideillőt mondani, nem igazán tudok, mert nem vált ki belőlem semmilyen érzelmet – reagált az egyébként rendkívül emocionális tréner a kissé erőltetett csúcs megdöntésére.

Valamennyi sorozatot tekintve is csupán kétszer kapott ki a Liverpool az évadban. Szeptember 17-én BL-csoportmeccsen Nápolyban 2-0-ra, illetve december 17-én a Ligakupában 5-0-ra az Aston Villa vendégeként, igaz, utóbbi találkozón még csak nem is a B, hanem a C csapattal állt ki. Közben megnyerte a klubvilágbajnokságot, és menetel az FA-kupában – nem is kérdés, hogy momentán a Liverpool tekinthető a földkerekség legjobb klubcsapatának.

Firmino rúgta a Vörösök győztes gólját a Tottenham ellen
Fotó: Reuters

A Vörösök mögött már csak a második hely lehet a cél a többieknek a Premier League-ben, és ebben a versenyben a Leicester szombaton érzékeny vereséget szenvedett, hazai pályán bukott el a Southamptonnal szemben. A Manchester City tegnap az Aston Villa otthonában kiütéses, 6-1-es győzelmet aratott, s megelőzte a Leicester. A Chelsea és a Manchester United, és megszilárdította a helyét a negyedik, illetve az ötödik helyen, utóbbi persze fabatkát sem ér, a BL-induláshoz legalább negyediknek kell befutni. Furcsa leírni, de a nyolcadik Tottenham, illetve a tizedik Arsenal lényegében már lemondhat arról, hogy jövőre az európai futball fő színpadán szerepeljen. Az Ágyúsok frusztráció­járól árulkodik, hogy Aubameyang előbb vezetést szerzett, majd már 1-1-nél lekönyökölte az ellenfelét, amiért kiállították.

Premier League, 22. forduló, érdekesebb eredmények: Tottenham–Liverpool 0-1, Leicester–Southampton 1-2, Chelsea–Burnley 3-0, Everton–Brighton 1-0, Manchester United-Norwich City 4-0, Crystal Palace–Arsenal 1-1, Aston Villa–Manchester City 1-6. Az élcsoport: 1. Liverpool (21 meccs) 61 pont, 2. Manchester City 47, 2. Leicester 45, 4. Chelsea 39, 5. Manchester United 34.

Második milanos korszaka második mérkőzésén megszerezte első gólját Zlatan Ibrahimović. A 38 éves svéd center állította be a Milan 2-0-s győzelmét jelentő végeredményt a Cagliari vendégeként. Az olasz bajnokság 19. fordulójának egyik rangadóján az egyaránt a támadófutballt előnyben részesítő Atalanta és Internazionale 1-1-es döntetlenre végzett Milánóban. A bergamóiak hátrányba kerültek, utána azonban érvényesült az akaratuk, nem csupán egyenlítettek, meg is nyerhették volna a meccset, de a hajrában büntetőt hibáztak. A másik, Roma–Juventus szereposztású rangadót a torinóiak nyerték 1-2-re.

Serie A, az élcsoport: 1. Internazionale 46, 2. Juventus 45, 3. Lazio 42, 4. Roma 35, 5. Atalanta 35.

Spanyolországban kupameccsekkel indult az év, több fronton és több országban is. A szaúd-arábiai Dzsiddában a szuperkupa döntőjében a két madridi gárda, a Real és az Atlético összecsapása a rendes játékidő és a hosszabbítás után 0-0-ra állt, majd tizenegyesekkel a Real győzött. A Barcelona nemcsak azért nyalogatja a sebeit, mert lemaradt a fináléról, hanem mert Luis Suá­rezt újra megműtötték. Ugyanúgy a jobb térdét kellett operálni, mint tavaly májusban. Az uruguayi csatárnak legalább négy hónapot kell kihagynia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.