Már két magyar edző dolgozik a szlovák élvonalban

Meglehetősen forró a miskolci kispad. Menesztették a DVTK Jegesmedvék csupán augusztusban kinevezett kanadai vezetőedzőjét, Dave Allisont, akinek a helyére a korábbi, 222-szeres válogatott hátvédet, a magyar jégkorong hőskorának egyik nagy alakját, Tokaji Viktort szerződtették. Így már két magyar tréner dolgozik a szlovák ligában, hiszen január közepén egy másik „szapporói hőst”, Majoross Gergelyt kértek fel az Érsekújvár (Nové Zámky) irányítására.

N. M.
2021. 01. 28. 12:31
null
Tokaji Viktor mostantól ellenfele lesz Majoross Gergelynek (a háttérben) Fotó: Porszász Áron Forrás: MAC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős anyagi áldozat mellett immár a harmadik idényét tapossa a DVTK Jegesmedvék a szlovák jégkorong-bajnokságban, ám nehezen tud megfelelni a vezetőség elvárásainak. Erről egyfelől az eredmények árulkodnak – első két évadában a csapat egyaránt a nyolcadik helyre futott be, jelenleg pedig csupán az utolsó előtti, azaz tizenegyedik –, másfelől a meglehetősen sűrű edzőváltások.

Forró a miskolci kispad

Az együttes a 2017–2018-as idényt még a svéd Mikael Tisell irányításával fejezte be, akit a kanada Glen Hanlon követett, ám a következő idényt nem tudta befejezni, 2019 áprilisában megváltak tőle. Következett a szlovén Marcel Rodman, őt is menet közben, 2020 januárjában küldték el, hogy Hanlon visszatérhessen. Ám májusban másodszor is megváltak tőle, akkor szerződtették honfitársát, Dave Allison.

Nézhetjük úgy is, hogy tíz év alatt a mostani már a tizenötödik edzőváltás a Jegesmaciknál, akiknél ezek szerint nehéz megmelegedni...

Bízzunk benne, Tokaji Viktor több sikerrel jár. A 44 éves trénert a magyar jégkorongban szinte szükségtelen bemutatni. Tokaji kereken húsz éven át, 1995 és 2014 között szerepelt a magyar válogatottban, szám szerint 222-szer, tehát részese volt 2008-ban a szapporói feljutásnak, s egy évvel később ott volt az A csoportos világbajnokságon is Svájcban.

Tokajinak van szlovákiai tapasztalata

Tokaji Viktor mostantól ellenfele lesz Majoross Gergelynek (a háttérben)
Fotó: MAC/Porszász Áron

Pályafutását 2016-ban zárta le, s edzőnek állt. Kevésbé ismert, hogy az előző két idényben Majoross Gergely segítőjeként a MAC-nál dolgozott, az újbudai csapat akkor szintén a szlovák ligában szerepelt. Ezt az idényt is a MAC alkalmazásában kezdte meg, ahol most Kangyal Balázs a vezetőedző. A „szlovák múlt” alapján már érthető, hogy miért esett Tokajira a miskolciak választása. Érdekesség, hogy pénteken éppen Majoross jelenlegi csapata, az Érsekújvár ellen debütál a DVTK kispadján.

Az új vezetőedző a következőképpen nyilatkozott a DVTK honlapjának:

– A szezon ezen szakaszában kissé váratlanul éri az embert egy ilyen komoly lehetőség. Sok tényezőt kellett figyelembe vennem, de a családom is támogat, így nyugodt szívvel mondhattam igent a felkérésre. Az elmúlt napokban sokan dolgoztak azon, hogy ez az ügylet létrejöjjön, ezúton is köszönöm minden érintettnek, hogy lehetővé tették a klubváltásomat. Ugyan a helyzet nem könnyű, de motiváltan várom az előttünk álló időszakot. A következő napokban a munkáé lesz a főszerep, izgatottan várom az első találkozást a csapattal.

Magyar játékosokhoz magyar edző

– Először is szeretném megköszönni Dave Allisonnak a munkáját – kezdett bele az edzőváltás indoklásába Egri István, a DVTK Jegesmedvék elnöke. – Úgy éreztük, hogy váltásra van szükség, új impulzusra, ami fel tudja rázni a játékosokat a következő 16 meccsre. Mivel keretünk java részét magyar játékosok alkotják, mindenképpen magyar szakembert szerettünk volna kinevezni, így esett a választásunk Tokaji Viktorra. Azon felül, hogy Viktor csodálatos játékos-pályafutást tudhat a magáénak, az utóbbi két évben másodedzőként dolgozott a MAC-nál, így ismeri a ligát, ismeri a csapatokat, és természetesen ismeri a mi csapatunkat is. Nem ismeretlen közegbe érkezik, reméljük, motiváltsága átragad a játékosokra is, és vissza tudunk találni arra a játékunkra, ami csapatunkat a korábbi időszakban jellemezte. Megállapodásunk egyelőre a szezon végéig szól, de bízom abban, hogy ez egy hosszabb távú együttműködés kezdete. Ezen felül köszönöm a MAC-nak, hogy Viktor klubváltását lehetővé tették.

Kulcspozíciókban

A magyar jégkorong legsikeresebb generációjából mind többen töltenek be kulcspozíciót a sportágban. Szélig Viktor a Fehérvár menedzsere, ahol Palkovics Krisztián is tagja a vezetőségnek. A Vasasnál Ladányi Balázs a vezetőedző, Szuper Levente sokáig szakosztályvezető volt, aztán pályázott szövetségi elnöknek (nem őt választották), s éppen a napokban ő lett a kapusedző. A MAC-nak, ahogy említettük, ettől az idénytől Kangyal Balázs a vezetőedzője, az FTC-t pedig immár harmadik éve Fodor Szabolcs irányítja. Majoross Gergely dolgozott már Miskolcon és a MAC-nál is, januárban pedig külföldön, Érsekújváron kapott munkát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.