Visszatért a Bundesliga, Gulácsiék nem bírtak Sallaiékkal

A labdarúgó Bundesligában több mint két hónap kényszerszünet után zárt kapuk mögött folytatódott a játék, a topligák közül elsőként. A 26. forduló szombat délutáni programja rögtön rangadót és ezen kiütést hozott: a Dortmund 4-0-ra verte a Schalkét. Az RB Leipzig hazai pályán a kapujában Gulácsi Péterrel 1-1-re végzett a Freiburg ellen, a vendégeknél Sallai Roland kezdőként hatvan percet töltött a pályán.

2020. 05. 16. 17:52
GULÁCSI Péter
Lipcse, 2020. május 16. Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa véd az SC Freiburg elleni mérkõzésen a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 26. fordulójában 2020. május 16-án. A találkozó 1-1-es döntetlennel ért véget. A koronavírus-járvány miatt több mint két hónap után, a nagy európai labdarúgó-bajnokságok közül elsõként folytatódik a játék a Bundesligában. MTI/EPA-DPA/Pool/Jan Woitas Fotó: Jan Woitas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bundesligában legutóbb március 11-én rendeztek mérkőzést, de a 21. fordulóból elhalasztott Mönchengladbach–Köln (2-1) találkozót a koronavírus-járvány miatt már zárt kapuk mögött játszották, utána pedig leállt az élet a bajnokságban. Április elején azonban szigorú biztonsági előírások közepette több csapatnál is újra edzésbe álltak, majd megszületett a verdikt, hogy május 16-án az élvonalban és a másodosztályban folytatódik a játék. Természetesen zárt kapuk mögött, és mivel attól még messze vagyunk, hogy teljesen normalizálódjon a helyzet, a Német Labdarúgó-liga 35 oldalas rendkívüli szabálykönyvet küldött a kluboknak. Pénteken este az egyik ponton módosítottak: a kispadon a vezetőedzők esetében feloldották a maszkviselési kötelezettséget. Mindenesetre David Wagneren, a Schalke vezetőedzőjén már korábban láthattuk, hogy gelsenkircheni klub milyen egyedi, a címerével ellátott maszkot készíttetett az alkalmazottjainak.

A 26. forduló legnagyobb érdeklődéssel várt meccsét szombaton délután éppen a Schalke játszotta, mégpedig Dortmundban, ahol a Ruhr-vidéki rangadón a tabella második helyezettje a hatodikat fogadta. A Dortmund csapatán szinte meg sem látszott a hosszú szünet, Erling Håland és Raphaël Guerreiro góljaival már a szünetben 2-0-ra vezetett. Fordulás után Thorgan Hazard is betalált, majd jött újra Guerreiro, így Dortmund 4-0-ra kiütötte a Schalkét. Az első gólt szerző Haaland 12. tétmérkőzésén a 13. alkalommal volt eredményes új csapatában, ilyen bravúrt Németországban csak Klaus Matischek tudott bemutatni még 1965-ben a Werder Bremen játékosaként.

Lipcsében nem lehetett kérdéses, hogy áll a kapuban, és a magyar válogatott szempontjából az is jó hír, hogy térdsérüléséből felépülve a cserék között már helyet kapott. Az nem mondhatjuk, hogy leült a kispadra, mert a cserejátékosok az új módi szerint a nézőtér első sorában ültek egymástól másfél méterre, maszkban.

A vendég Freiburgban kezdett, és a 4. percben már aktivizálta magát, a hazai védők üggyel-bajjal nyomták el a 16-os előterében. Majd ő harcolta ki csapata első szögletét, ami után Gulácsi magabiztosan húzta le a labdát, és indította Timo Wernert, aki majdnem megszerezte a vezetést az RB Leipzignek. Ám a 34. percben a Freiburg jutott előnyhöz, egy szöglet után Manuel Gulde piszkált bele a labdába, ami Gulácsi kapujának bal alsó sarkában kötött ki. Sallai Rolandot – aki az első félidőben begyűjtött egy sárga lapot – a 60. percben lecserélték. A lipcseiek sorra dolgozták ki a helyzeteket, de sokáig eredménytelenül, az egyik célt tévesztett lövés a kapu mögötti operatőrt találta fejen. Meg is szédült szegény, még az egészségügyi személyzet is szaladt hozzá.

A 77. percben aztán megtört a jég, Yussuf Poulsen fejessel egyenlített, beállítva az 1-1-es végeredményt. Ugyan a hosszabbításban, a 93. percben a freiburgiak Robin Koch révén még egyszer bevették Gulácsi kapuját, de a videobíró lesállást állapított meg, így a játékvezető nem adta meg a gólt. Az RB Leipzig egy pontot megmentett, de a dobogóért folytatott harcban még nagyon hiányozhat neki az a kettő, amit most elhullajtott. Már csak azért is, mert este a Mönchengladbach 3-1-re nyert Frankfurtban, és ezzel a lipcseiek visszacsúsztak a negyedik helyre a tabellán.

Bundesliga, 26. forduló:

Szombati eredmények:

Dortmund–Schalke 4-0

RB Leipzig–Freiburg 1-1

Augsburg–Wolfsburg 1-2

Düsseldorf–Paderborn 0-0

Hoffenheim–Hertha 0-3

Eintracht Frankfurt–Mönchengladbach 1-3

Vasárnap játsszák:

Köln–Mainz 15.30 (tv: Sport 1)

Union Berlin–Bayern München 18.30 (tv: Sport 1)

Hétfőn játsszák:

Werder Bremen–Bayern Leverkusen 20.30 (tv: Sport 1)

A Bundesliga élcsoportjának állása: 1. Bayern München 55 pont/25 mérkőzés, 2. Dortmund 54/26, 3. Mönchengladbach 52/26, 4. RB Leipzig 51/26, 5. Leverkusen 47/25, 6. Wolfsburg 39/26.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.