„Volt magyargyűlölő, soviniszta edzőm”

Szkukalek Igor a kétezres évek elején érkezett Magyarországra a Felvidékről, a Ferencvárossal bajnoki címet és két Magyar Kupát nyert, 2009-ben, 33 évesen vonult vissza a labdarúgástól. A futball után profilt váltott, ma egy ingatlanokat forgalmazó cégben dolgozik. A csütörtöki Eb-selejtező előtt az egykori ballábas futballista felidézte a szlovákiai futballélményeit, és elmondta, mi a legnagyobb különbség a magyar és a szlovák mentalitás között.

2019. 03. 20. 15:47
null
Az egykori Fradi-védő (zöldben) élete nem volt fenékig tejfel Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csank János és Garami József is alapemberként számított rá a Ferencvárosnál, de László Csaba nem kényeztette el a játékpercekkel Szkukalek Igort. A felvidéki játékosnak komoly rálátása van a magyar és a szlovák futballra, utóbbi közegben szocializálódott, a legnagyobb sikereit pedig az NB I-ben érte el. A bal oldali védőként és középpályásként is bevethető korábbi labdarúgó szerint mindkét országban a sztenderdek szerint zajlott a felkészülés, ám égbekiáltó a különbség a két közeg között.

„A magyar fociban túl sok a nyafogás; ugyanezt nem tudom elmondani a szláv nemzetek képviselőiről. Őket csak a győzelem érdekli, nem nyafognak, nem fáj semmijük, ők nyerni akarnak mindenáron” – vont mérleget a magyar bajnok, kétszeres kupagyőztes nemesócsai labdarúgó.

Szkukalek Igor elmondása szerint nem volt fenékig tejfel az élet, amikor magyarként kellett érvényesülnie a szlovák klubjaiban. Olykor tehetetlennek érezte magát a hátrányos megkülönböztetésekkel szemben.

„Rimaszombatban volt magyargyűlölő, soviniszta edzőm, aki – nem is titkoltan – a származásom miatt nem játszatott. Az ő nevét nem szeretném megmondani. De akad ellenpélda is: Dunaszerdahelyen a szlovák labdarúgás legendája, Jozef Adamec sem kedvelte a magyarokat, de ő bízott bennem, magyar származásom ellenére betett a csapatba, és én ezt komolyan értékeltem is” – emlékezett szép és kevésbé szép élményeire a fénykorát a Ferencváros csapatában élő Szkukalek.

Az egykori Fradi-védő (zöldben) élete nem volt fenékig tejfel
Fotó: Nemzeti Sport

A csütörtöki szlovák–magyar Eb-selejtező kapcsán megjegyezte: két azonos képességű csapat mérkőzésén a lelkesedés dönthet, a hazai pálya kétségkívül a szlovákok mellett szól, de előny lehet, hogy a dunaszerdahelyi korszakából jól ismeri a szlovák mezőnyt, Pavel Hapal viszont sohasem dolgozott az NB I-ben.

„Nehéz megmondani, hogy mi dönthet Nagyszombatban. Talán a szív, a lelkesedés. A magyar szurkolókon biztosan semmi sem fog múlni. Véleményem szerint hasonló szintet képvisel a két csapat, igaz, hogy a szlovákoknál vannak olyan, komoly nemzetközi klubokban edződött játékosok, mint például Martin Skriniar, az Internazionale védője, akiért vagyonokat fizetnének a nyugati egyesületek, de ezt csapategységgel tudják ellensúlyozni a magyarok” – jelezte Szkukalek Igor, aki az aktív sportpályafutása után új vizekre evezett, és ma már az ingatlanértékesítés világában próbálja megtalálni a számításait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.