Oscar-díj: Gyllenhaal és Nolan is a legesélyesebbek között

A nagyobb nemzetközi filmfesztiválok után megindult a találgatás, kik kaphatnak a következő évben aranyszobrocskát.

Lakner Dávid
2017. 09. 25. 17:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A velencei és a torontói mustra végeztével túl vagyunk a legfontosabb fesztiválokon, így pontosabban látjuk már, melyik filmek számítanak Oscar-esélyesnek. Ahogy nemrég beszámoltunk róla, eldőlt az is: Magyarország a Testről és lélekről-t nevezi a legjelentősebb tengerentúli szakmai díjra. Persze, a jelöltek rövid listáját nem jelentették még be, így bőven lesz alkalmunk izgulni Enyedi Ildikó szarvasos szerelmes filmjéért.

Igaz, akár már januárban is megtehettük tétjeinket, miután a Sundance-en több kimondottan erős filmet mutattak be. Azóta az Oscar-esélyesek között emlegetik Luca Guadagnino romantikus drámáját, a Szólíts a neveden című alkotást, amit a miskolci Cinefesten láthatott nemrég a magyar közönség is. Kérdéses ugyanakkor, hogy a nyolcvanas évek elején játszódó, férfiszerelmet a középpontba állító munkát nem értékelik-e túl egyes kritikusok. Jellemző például, hogy az egymás társaságát kereső fiatal oktatót és tizenéves tanítványát ugrándozó tinédzserekként ábrázolja a mozi, mintha az infantilizmus mutatná meg a legpontosabban a felhők közt szárnyaló boldogságot. Máskor a giccs csordul túl, és hosszú percekig figyelhetjük, amint kibuggyannak az épp csalódott srác könnyei.

De hiába csak középszerű a film, az állóvizet máris felkavarta: James Woods színész a Twitteren kelt ki, mondván, a 24 és 17 éves férfiak románcát ábrázoló mozi lebontja az „illendőség utolsó gátjait” is. Többen bírálták őt ezért, felhozva, hogy Woods 59 évesen a 19 éves Ashley Madisonnal kezdett találkozgatni. Ugyanez a vita felmerült egyébként a női szerelmet középpontba helyező Adele életénél is. A különbség, hogy az valóban egy kiemelkedő film lett. Guadagnino alkotása esetében mindkét férfi főszereplő esélyes lehet a legjobb színész kategóriában, de mellékszereplőként Michael Stuhlbarg neve is felmerült már. Őt a Szólíts a neveden egyik legérzelmesebbnek szánt, valójában leginkább giccses jelenetéért díjaznák sokan.

A Sundance-en debütált egy második világháborús, az etnikai ellentéteket középpontba állító Dee Rees-film, a Mudbound is. Ha ez az alkotás lenne a befutó, a direktort az első fekete nőként köszönthetnénk, aki rendezői Oscart nyert. (Sőt, már a jelöltek közül is ő lehet az első.) A Netflix 12,5 millió dollárért vette meg a film forgalmazási jogait, így izgulhatnak, hiszen a legnagyobb gálán eddig nem sikerült még tarolniuk. Kumail Nanjiani vígjátéka, az ugyancsak a Sundance-en bemutatott The Big Sick szintén jó esélyekkel száll harcba. A kultúrákon átívelő szerelmet bemutató filmért Holly Hunter mellékszereplői jelölésben reménykedhet, de a forgatókönyvet is lehetséges befutónak tartják.

Cannes a The Guardian szerint idén visszafogottabb mezőnnyel rukkolt elő: Todd Haynes drámája, a Wonderstruck a várakozások ellenére nem aratott elsöprő sikert. A hatéves kislány útját követő The Florida Project viszont érdemesebb lehet a figyelemre: Willem Dafoe mellékszereplői alakítását sokan méltatták.

A Velencei Filmfesztivál annál izgalmasabban alakult. Mind Alexander Payne műve, a Downsizing, mind a Guillermo del Toro-féle The Shape of Water jó esélyekkel indulhat az Oscar-szobrokért is. Utóbbi megkapta Velencében az Arany Oroszlánt, később pedig Torontóban is nagy figyelmet érdemelt ki. A különös tengeri teremtménnyel szerelembe eső néma takarítónő megformálásért többen már most Sally Hawkins legjobb színésznői jelölésére fogadnak.

A színházi világból jött Martin McDonagh szintén új filmmel jelentkezett, a különös című Three Billboards Outside Ebbing, Missouri-ért Frances McDormand reménykedhet jelölésben. Mi mindenesetre már annak is örülnénk, ha az Erőszakik és A hét pszichopata és a si-cu után normális magyar címet kapna végre egy McDonagh-film. Darren Aronofsky sötét, szürreális drámája, az Anyám! szintén nagy figyelmet kapott. A kritikusok maguk sem tudták, mit gondoljanak a filmről, így kérdéses, hogy a különös alkotás megismételheti-e a Fekete hattyú diadalmenetét. Jennifer Lawrence fő- és Michelle Pfeiffer mellékszereplői alakítása mindenesetre jelölést érhet. George Clooney öröme viszont nem lehet felhőtlen: rendezése, a Suburbicon közepes kritikákat kapott, annak ellenére, hogy parádés, Matt Damont, Julianne Moore-t és Oscar Isaacet is felvonultató szereposztással állt elő.

Nagy esélyesnek tűnik még Christopher Nolan világháborús drámája, a Dunkirk, ahogy a Tűnj el szokatlan, etnikai témájú horrorja is okozhat meglepetést. A bostoni robbantásról szóló Stronger pedig Jake Gyllenhaalnak hozhat jelölést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.