A színésznő, aki arcot adott Hollywoodnak

„Kezdetben még én voltam Julia, Eric Roberts húga, majd Julia Pizzavarázs Roberts lettem” – ötvenéves lett Julia Roberts.

Lakner Dávid
2017. 10. 28. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vele indultak a kilencvenes évek, széles mosolya pedig egy korszakot fémjelzett. Már a nyolcvanas évek legvégén jelentős szerepeket kapott ugyan, igazán fontos alakításai viszont az ezredfordulóhoz közeledve találták meg. Ma ötvenéves Julia Roberts, aki arcot adott Hollywoodnak: a törékeny, érzékeny szomszéd lányét, aki olyannyira tündérszerű jelenés tudott lenni, hogy még Giling-galangot is eljátszhatta az 1991-es Hookban. Nehézsége viszont akkor sem akadt, amikor a 2012-es Tükröm, tükrömben a Hófehérkétől megszabadulni akaró gonosz királynőt kellett megtestesítenie. 

Hogy Hollywood íratlan szabályait és elvárásait eközben helyette olyanok alakíthatták, mint mondjuk Harvey Weinstein? Hiába, ki szeretné a kellemes öncsalásokat, ha nem épp az amerikai tündérmesék rajongói?

Márpedig Julia Robertsnek bőven jutott szerep hasonlókban. A 90-es Micsoda nő! után közel tíz évvel később jött az Oltári nő, és végérvényesen Roberts lett az, aki a sármosan megnyerővé változó Richard Gere mellett megtestesíthette a szelíden mosolygó, intelligens, de nehéz helyzetbe került és mások előítéletének kitett nőt. A Telegraph szerint egyébként ő játszotta a filmtörténelem egyik legkevésbé meggyőző prostituáltját. Bár igyekezett minél kevésbé cizelláltan beszélni, ártatlan tekintetét és visszafogott, illedelmes stílusát nem tudta levetkőzni.

A nézők pedig egyként hördültek fel, mikor épp az Egy ágyban az ellenséggel című thrillerben bántalmazták, majd rajongtak érte olyan filmekben, mint A Pelikán-ügyirat, a Sztárom a párom, az Édesek és mostohák, az Álljon meg a nászmenet vagy az Erin Brockovich – Zűrös természet. Utóbbival végre a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat is elnyerte 2000-ben. Korábban egyébként jelölték az Acélmagnóliákért és a Micsoda nőért, négy éve pedig az Augusztus Oklahomábanért, de ezeket nem tudta szobrocskára váltani. 

Ahogy a Telegraph három évvel ezelőtt leszögezte: sztárságának egyik legékesebb bizonyítéka, hogy több filmcsillagot játszott el bármelyik másik pályatársánál. Az 1999-es Sztárom a páromban ő volt Anna Scott, „a legismertebb filmsztár a világon”, de híres színésznőt alakított A játékosban (1992), az Amerika kedvenceiben (2001) és a Szemből telibe (2002) című alkotásban is. 

A kétezres évek elején még olyan művekben láthattuk, mint az Ocean\'s Eleven vagy az Egy veszedelmes elme vallomásai, de aztán fogyatkozni kezdtek a szerepek, és elmondása alapján szívesebben tölti már a családdal az idejét. Azért ott volt még 2004-ben a Közelebb, amiben Natalie Portman és Jude Law oldalán művészkedhetett. Az utóbbi években főként az Ízek, imák, szerelmekhez és az Anyák napjához hasonló filmekben szerepelt. A változó színvonalból sajnos sokszor Roberts sem tudott kiemelkedni.

– Kezdetben még én voltam Julia, Eric Roberts húga, majd Julia Pizzavarázs Roberts lettem – utalt egyik első filmjére a beskatulyázódás veszélye kapcsán a színésznő a Guardian-nek adott nyolc évvel ezelőtti interjújában. Hozzátéve: a Micsoda nő pedig közel sem tartozik élete legrosszabb pillanatai közé. 

Hamarosan Stephen Chbosky drámájában, Az igazi csodában láthatjuk majd Robertset, de beszállt már a jövő évi Peter Hedges-filmbe, a Ben is Backbe is. Meglátjuk, sikerülhet-e az igazi csoda, és a színésznő fénye újra a régi lesz-e. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.