A Netflix mutatja be Enyedi Ildikó filmjét az Egyesült Államokban

Először forgalmaz magyar filmalkotást az internetes szolgáltató.

MTI
2017. 11. 07. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Netflix internetes műsorszolgáltató mutatja be Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve díjas alkotását az Egyesült Államokban – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A film amerikai premierje november 12-én lesz a Los Angeles-i AFI Festen, ezt követően a Testről és lélekről – első magyar alkotásként – februártól lesz látható a Netflix hálózatában.

A filmalap támogatásával készített dráma versenyben van az Európai Filmdíjakért és Magyarország hivatalos nevezettjeként a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért is. November 16-án Los Angelesben a Golden Globe-díjazottakról döntő szervezet, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) tagjainak vetítik le a filmet.

A tizennyolc év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (Fipresci) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. A magyar filmek közül elsőként júniusban elhozta a sydney-i filmfesztivál fődíját is.

Az alkotást azóta számos országban megvették a filmforgalmazók, és világszerte több díjat nyert jelentős filmfesztiválokon. Németországban, Nagy-Britanniában és Svédországban szeptember végén, Norvégiában, Franciaországban és Svájcban októberben, Kanadában pedig novemberben mutatják be Enyedi Ildikó filmjét.

A fanyar humorú szerelmesfilm két zárkózott emberről szól, akik az álmaikban szarvasként találkoznak. A női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót. Szerepel a filmben mások mellett Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is.

A Testről és lélekről az Inforg-M&M Film gyártásában készült, producerei Mécs Mónika, Muhi András, valamint Mesterházy Ernő, operatőre Herbai Máté volt. Enyedi Ildikó filmje március óta folyamatosan látható a magyar mozikban, eddig 85 ezren váltottak rá jegyet – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.