James Cameron: Jacknek meg kellett halnia

Így volt megírva.

Lakner Dávid
2017. 11. 27. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz évvel a film megjelenése után kellett elmagyaráznia James Cameron rendezőnek is, miért kellett Jacknek (Leonardo DiCaprio) meghalnia az 1997-es Titanicban. Két évtizede ugyanis rendre azt a kérdést teszik fel a rajongók: miért kellett a hősszerelmesnek odavesznie, miért nem tudta Rose (Kate Winslet) csak úgy simán megosztani vele a menedékéül szolgáló ajtót.

Mint Cameron most a Vanity Fairnek adott interjújában elmondta, erre nagyon egyszerű a válasz: azért, mert a 147. oldalon az áll, hogy Jack meghal. A rendező szerint egyébként kiábrándító, hogy még most is magyarázkodnia kell emiatt. „Elég hülye dolognak tartom, hogy húsz évvel később is még itt tartunk. De ez mutatja azt is, hogy a film olyan sikeresen lopta be Jacket a nézők szívébe, hogy valóban fájt nekik látni meghalni” – tette hozzá Cameron.

A Titanic készítője úgy látja, ha Jack karaktere tovább élt volna, a lezárásnak nem lett volna semmi valódi jelentése. „A film a halálról és az elválásról szól; meg kellett halnia” – hangsúlyozta. Megjegyezte azt is, ezt hívják művészetnek, ami a dolgok eredője egy alkotásban.

Cameron idén már beszélt egy Állítólag - (Mythbusters-) epizódban is az elképzelésről, hogy Jack és Rose is felfért volna az ajtóra. Mint kifejtette, a gyakorlatban sem működne, hogy a férfi leveszi a mentőmellényét, elkezd úszkálni a jéghideg vízben, és megpróbál felkapaszkodni, miközben a kóros lehűlés már elérte az agyát is. Szerinte a legjobb döntés az volt Jack részéről, hogy igyekezett a felszínen maradni, hátha egy a közelben járó csónak kimenti.

Kate Winslet és James Cameron egyébként újra együtt dolgozik, az Avatar egy folytatásán, amely részben a víz alatt fog játszódni. 

A rendező egyébként beszámolt arról is, hogy azon az estén, amikor a Titanic tarolt az Oscar-gálán, majdnem megütötte a saját szobrocskájával Harvey Weinsteint. Mint mondta, a vita tárgyát az képezte, hogy milyen rosszul bánt a Miramax a Mimicet leforgató Guillermo del Toróval. Weinstein vigyorogva ment oda kifejteni, mennyire a művész érdekeit szolgálják, mire Cameron a fejére olvasta, amit a saját barátja elbeszéléseiből hallott mindennek kapcsán. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.