Megrendezhette a merényletet a szíriai filmes

Egy videó szerint csak a felhajtás kedvéért mondta, hogy megkéselték Isztambulban.

Lakner Dávid
2017. 11. 03. 19:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt állította a szíriai filmes, hogy a múlt hónapban túlélt egy isztambuli merényletet, de valószínűleg csak megrendezte az egészet – számolt be róla a The Guardian. Muhammad Bayazid korábban arról beszélt, hogy megkéselték, miközben a filmje potenciális befektetőjével való tárgyalásra igyekezett. A készülő mű egy politikai fogolyról szól, akinek Szíria hírhedt börtöneiben kellett töltenie éveket.

A most nyilvánosságra került videók szerint ugyanakkor Bayazid valójában megtervezhette az egészet. Az al-Araby al-Jadeed portálra feltöltött anyagokon az látszik, hogy Skype-on konzultál egy kollégájával, és a támadás részleteit egyeztetik. Az egyiken arról beszélnek, hogyan szerezzék be a fegyvert, a másikon azt fejtegetik, miként fogja a felhajtás segíteni a készülő filmet.

„Amikor ez megtörténik, negyvennyolc órára te és én leszünk a két leghíresebb ember a Közel-Keleten” – jelentette ki Bayazid az egyik felvétel tanúsága szerint. „Azok is hallani fognak a projektről, akik eddig nem, és én aztán közzé fogom tenni azt az előzetest, amit láttál” – mondta. 

Bayazid a Facebookon tagadta, hogy megrendezték volna az egészet, állítása szerint pedig a videók eleve a támadás után készültek, és a történtekről szóló kisfilmről egyeztettek. A rendező később deaktiválta az adatlapját. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.