Az erő Kincsemmel volt

Összeszedtük, hogyan teljesítettek Magyarországon a hazai és a nemzetközi alkotások.

Balogh Roland
2018. 01. 08. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig érdekesek azok a statisztikák, amelyek egy-egy témakörben összegzik egy-egy év fogyasztói szokásait. Egyrészt mert így szépen lehet látni, a nagy számok tükrében mely filmek voltak sikeresek egy-egy országban. Másrészt így azt is meg lehet figyelni, milyen a lakosság ízlése, milyen termékek, alkotások mozgatnak meg nagyobb tömegeket. Persze ez is viszonyítás kérdése, például a moziba vagy színházba járási szokásokat nagyban befolyásolja a promóció, egy-egy művészeti, szórakoztatóipari alkotás marketingje, hogy mit kapnak fel (és sulykolnak a fogyasztóknak unos-untalan) a médiumok. Viszont ennek ellenére is le lehet vonni következtetéseket arra vonatkozólag, mi volt az adott évben népszerű, milyen alkotásokra váltottak a legtöbben jegyet. Két infografikában összeszedtük azt, melyek voltak a legnézettebb hazai és nemzetközi filmek 2017-ben Magyarországon.

Ami a teljes képet illeti, a „legnépszerűbb” tizenkét alkotás listájára tavaly két magyar film – a Kincsem és A Viszkis – fért fel. Előbbire 452 ezer jegyet váltottak, s ezzel a harmadik legnézettebb film volt tavaly, míg az Ambrus Attila hírhedt bankrablói „karrierjét” feldolgozó alkotás 271 ezer jegyével a lista 11. helyére ért oda. Hozzá kell tenni, hogy míg a minden idők egyik legkomolyabb, mintegy hárommilliárd forintos költségvetéséből készült Kincsemet március 16-tól lehetett megtekinteni, addig A Viszkis premierje november 22-én volt. Így utóbbi bő egy hónap alatt hozta a felét a Kincsemnek, ami azért ezt figyelembe véve nem rossz szám. Ami viszont nem meglepő, a trónra a Csillagok háborújának legújabb epizódja került: Az utolsó Jedikre 749 ezer jegyet váltottak, és 1,13 milliárd forint bevételt termelt nálunk. A listát böngészve az is szembeötlő, hogy a tavalyi „sikerfilmek” szinte egytől egyig habkönnyű, az egyszerű szórakoztatásra, poénokra vagy épp akciókra építő alkotások voltak, egyedül az Az című film lóg ki ebből a nyolcadik helyen a 303 ezer jegyével, vagy esetleg az egyből utána következő A szépség és a szörnyeteg a maga 289 ezer megtekintésével, meg persze a korábban emlegetett A Viszkis. A magyar filmek esetében is látszik, a szakma vagy épp a kritikusok ízlése nem feltétlenül vág egybe a lakosságéval. A Pappa Pia például úgy lett harmadik 227 ezer nézővel, hogy szinte minden kritika szétcincálta, miközben Enyedi Ildikó elismerést elismerésre halmozó, a berlini Arany Medvét is elhódító Testről és lélekről-je 92 ezer látogatóval lett negyedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.