Egyre többen sajnálják, hogy Woody Allennel dolgoztak

Tovább gyűrűzik a molesztálással vádolt rendező körüli botrány.

Lakner Dávid
2018. 01. 12. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zaklatási botrányok nyomán újra felszínre került az elmúlt hetekben Woody Allen esete is, és úgy tűnik, ezúttal már nem a teljes hallgatás a válasz a történtekre. Közismert, hogy a rendezőt évek óta vádolja szexuális abúzussal nevelt lánya, Dylan Farrow. Az Annie Hall és a Manhattan alkotója viszont tagadja ezeket az állításokat, karrierjében pedig nem is okoznak olyan törést a vádak, mint a Kevin Spacey-vel szemben nemrég megfogalmazottak.

Úgy tűnik viszont, mégsem mindenki büszke rá, hogy az elmúlt évek során együtt dolgozott a rendezővel. Közéjük tartozik Greta Gerwig színésznő-rendező is, akit a 2012-es, Rómának szeretettel című filmben láthattunk, nemrég pedig elkészítette rendkívül pozitív kritikai fogadtatásban részesült Lady Birdöt. Az alkotás egyébként négy jelöléséből kettőt díjra tudott váltani a Golden Globe-díjátadón.

Mint egy keddi kerekasztal-beszélgetésen Gerwig elmondta, „ha tudtam volna, amit most tudok, nem szerepeltem volna a filmben”. Pár nappal korábban pedig megjegyezte: nem volt lehetősége olyan mélyebb beszélgetésre, ami segítette volna, hogy egyik vagy másik oldalon állást foglaljon. Mindenesetre azóta sem dolgozott Allennel, és állítása szerint a jövőben sem fog már. Dylan Farrow egyébként név szerint említette is a színésznőt egy 2017 októberi szövegében, amiben a rendezővel együttműködő A-listás sztárokat sorolt. Közöttük említette Kate Winsletet és Blake Lively-t is, akik bár kiálltak a Me too hashtaggel felszólalók mellett, mégis eközben közreműködtek a zaklatással vádolt Allen filmjeiben.

Greta Gerwiget így is többen kritizálták, amiért vasárnap kikerülte a kérdést, míg mások sajnálatosnak nevezték, hogy megint csak a nőket veszik elő e tekintetben. Az Allennel dolgozó férfiakat viszont eközben senki nem kérte számon, miért is működnek együtt a filmessel. 

„Dylan Farrow 2014-es és 2017-es szövegei rádöbbentettek arra, hogy én is csak növeltem egy másik nő fájdalmát, ettől a felismeréstől pedig majd’ megszakadt a szívem” – jelentette ki kedden a Lady Bird alkotója. Gerwig különleges esteként írta le az átpolitizált Golden Globe-díjátadót, és úgy vélte, fordulópontot jelenthet a nők számára. 

Eközben az 1995-ös Hatalmas Aphrodité sztárja, Mira Sorvino is üzent. A színésznő nyílt levelet írt Dylan Farrownak, kijelentve, hogy sajnálja korábbi szerepvállalását, és többé nem fog Woody Allennel dolgozni. Sorvino egyébként egy prostituáltat játszott a filmben, alakításáért pedig Oscar-díjat kapott. „El sem tudom képzelni, hogyan érezted magad az elmúlt években, mikor láttad, miként ünneplik azt a férfit, aki elmondásod szerint akkora fájdalmat okozott neked gyerekkorodban” – tette közzé a filmsztár a Huffington Poston. Sorvino hozzátette, nőként és anyaként is megszakad emiatt a szíve.

Decemberben a Los Angeles Timesnak írt cikkében tette föl Farrow a kérdést: a szexuális zaklatási botrányokkal kapcsolatos hullám miért is kímélte meg mindeddig nevelőapját, Woody Allent. Sorvino levelére válaszul egyébként a nő azt írta a Twitteren: megrendítették az együttérző sorok.

Decemberi hír egyébként, hogy Peter Jackson beismerte: Harvey Weinstein szexuális zaklatással vádolt producernek, a Miramax filmcég menesztett vezetőjének nyomására korábban feketelistára tette mind Sorvinót, mind a producer által zaklatott Ashley Juddot. A rendező szerint a Miramax javasolta, hogy ne szerződtesse egyik filmsztárt sem A Gyűrűk Ura-szériába, mondván, rémálom velük dolgozni. Sorvino elmondása szerint azok között volt, akik visszautasították Weinstein közeledését, ezek után pedig úgy érezte, a filmszakma kilöki őt magából. Jackson interjúja után azt írta: könnyekben tört ki. Korábban csak sejtette, ami bizonyítást nyert: valóban Weinstein siklatta ki a karrierjét. 

Tavaly a Rómának szeretettel másik színésznője, Ellen Page is sajnálatát fejezte ki a közös munka miatt, de így tett a Wonder Wheel (Az óriáskerék) színésze, David Krumholtz is.

Allen következő filmjét, az A Rainy Day in New York-ot idén mutatják be, Elle Fanninggel, Jude Law-val, Diego Lunával és Selena Gomezzel a főszerepben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.