Ismét van magyar film az Oscar előszobájában

A Testről és lélekről a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában érhet a csúcsra, sorozatban ez a harmadik jelölésünk.

MN
2018. 01. 23. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint kedd kora reggel jelentette be a 90. Oscar-díj jelöltjeinek listáját az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Tiffany Haddish és Andy Serkis élő videoközvetítésben sorolta az egyes kategóriák jelöltjeit. A legfontosabb számunkra, hogy a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában jelölt lett Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről. A kategória további jelöltjei:

Így nézte a Testről és lélekről stábja a bejelentést (a videót a Hvg.hu találta):

Enyedi Ildikó filmjének két főbb versenytársa A négyzet Ruben Östlundtől, illetve a Szeretet nélkül a korábban a Leviatánnal már egy jelölést begyűjtő Andrej Zvjagincevtől. Folytatódhat tehát a szarvasos szerelmi dráma sikermenete, amely a tavalyi Aranymedvével indult, idén pedig egy legjobb női színésznek járó Európai Filmdíjjal folytatódott.

Utóbbi elismerés díjazottja, Borbély Alexandra nemrég lapunknak beszélt arról: „Mindenki mást hitt. Nekem fogalmam sem volt fesztiválokról, sem az egész helyzet dinamikájáról. Mi az, hogy A és B kategóriás fesztivál? Egy éve nem tudtam volna erre még válaszolni. Aztán a Berlinale előtt jött az üzenet, hogy bejutottunk a versenyszekcióba, bennem pedig még mindig ott voltak a kérdőjelek: mi is történik tulajdonképpen? Kicsit idegenként csöppentem bele az egészbe.”

Nemcsak a Testről és lélekről, de a magyar film újabb diadala az Oscar-jelölés, miután az elmúlt években több magyar alkotás el is tudta hozni az aranyszobrocskát. A Saul fia 2016-ban kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat, egy évvel később pedig a Mindenki lett a legjobb élő szereplős kisfilm.

A legjobb filmek listája a papírforma szerint alakult. A kilenc induló között találjuk a Dunkirköt, a Tűnj el!-t, a Lady Bird-öt, A legsötétebb órát, a Szólíts a nevedent, A víz érintését, a Három óriásplakát Ebbing határábant, a Fantomszálat és A Pentagon titkait. A legtöbb, tizenhárom jelölést Guillermo del Toro sellős-szerelmes filmje, A víz érintése kapta. A második helyre Christopher Nolan Dunkirkje érkezett nyolc jelöléssel, Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában című filmje szorosan követi a világháborús drámát hét jelöléssel. Ezeken kívül a Szárnyas fejvadász 2049 is nagy esélyekkel indul a februári díjátadón.

A jelölteket bejelentő Andy Serkis is örülhetett, hisz számos bejelentett produkcióban szerepel. A legjobb vizuális effektek kategóriájában egyszerre szoríthat például az új Csillagok háborúja-film, illetve A majmok bolygója – Háború sikeréért.

Az aprócska fekete komédiaként indult Tűnj el! is diadalmenetet mutathat be, hiszen a főkategória mellett a rendező és a főszereplő is izgulhat. Direktorként egyébként az alkotást jegyző Jordan Peele mellett a legjobb öt között van Christopher Nolan (Dunkirk), Greta Gerwig (Lady Bird), Paul Thomas Anderson (Fantomszál) és Guillermo del Toro (A víz érintése). A legjobb férfifőszereplők közt Gary Oldman (A legsötétebb óra) és Daniel Day-Lewis (Fantomszál) lehet nagy esélyes, a női színészek kategóriájában jelölték Sally Hawkinst (A víz érintése), Frances McDormandet (Három óriásplakát Ebbing határában), Margot Robbie-t (Én, Tonya), Saoirse Ronant (Lady Bird) és Meryl Streepet (A Pentagon titkai). Greta Gerwig a filmakadémia történetében az ötödik nő, akit legjobb rendezőként jelöltek Oscar-díjra. A Lady Bird egyébként a bemutatkozó alkotása volt a színésznek, ahogy a Tűnj el! Jordan Peele-nek. A legnagyobb meglepetés pedig a Fantomszál bőkezű jelölése lehet, amire előzőleg kevesen fogadtak volna.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.