A szolgálólány meséjének írója egy fillért sem kapott a sorozatért

A kanadai Margaret Atwoodnak azért nincs oka panaszra, a regényeiből rengeteg fogyott tavaly.

Földi Bence
2018. 02. 02. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Margaret Atwood, A szolgálólány meséje című regény szerzője azt állítja, a könyvéből készült 2017-es tévésorozat profitjából egyetlen fillért sem látott – írja a The Guardian. A sci-fi szerző 1990-ben eladta a regény megfilmesítési jogait az MGM stúdiónak, amely készített is egy mérsékelt sikerű filmet a kötetből.

Aztán az 1985-ös disztópikus regény megfilmesítési jogait eladta az MGM az MGM Televisionnek, amely a Hulu tévécsatornával közösen elkészítette belőle 2017 egyik legsikeresebb sorozatát. Atwood a Varietynek beszélt arról, hogy a tévésorozat bevételeihez semmi köze nem volt, nem is profitált belőle, csak tanácsadóként vett részt a készítésében, amiért kapott egy csekélyebb összeget.

„Az emberek azt hiszik, a sorozat sikere óta minden csupa csillogás körülöttem, de ez nem igaz. Ugyanakkor a sorozat miatt sokkal több fogyott a regényből”

– jelentette ki Atwood, aki nővérként szerepelt a sorozatban, amelynek második évada a regény utáni eseményeket öleli majd fel. A kanadai Margaret Atwoodnak nincs oka a panaszkodásra, hiszen 1996-os regényéből, az Alias Grace-ből a Netflix készít sorozatot, könyveit pedig csak az Egyesült Királyságban 2,8 millió font (egymilliárd forint) értékben vették – ezzel tavaly ő lett a legtöbb bevételt szerző író a szigetországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.