Rasszista trollok támadják a Fekete párducot

Többen is állították, hogy a moziban dühös feketék támadták meg őket, miközben ilyen nem történt.

Lakner Dávid
2018. 02. 18. 19:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rasszista trollok kitiltásába kezdett a Twitter, miután többen is azt híresztelték a Fekete párduc bemutatása után, hogy a moziban feldühödött feketék támadtak rájuk – közölte az Independent. A Marvel produkciója ugyanis az első szuperhősfilm, amit fekete férfi rendezett, és a stáb is jórészt feketékből állt. Az alkotásnak egyébként sikerült kasszát robbantania, hiszen a csütörtök esti bemutató során 25,2 milliárd dollár folyt be a pénztáraknál. 

Ennek viszont láthatólag nem örültek azok, akik a közösségi médiában igyekeztek elterjeszteni: rasszista indíttatásból bántalmazták őket a vetítések előtt. Egy Twitter-felhasználó például egy véres zsebkendőről tett ki fotót, állítva: egy csapat fekete fiatal azzal támadt rá, hogy ez a film nem neki készült. Hamar kiderült ugyanakkor, hogy ilyen nem történt, a most kitett kép pedig valójában kilenc évvel ezelőtt készült. 

Egy másik troll azt írta: a barátnőjével ment el egy vetítésre, ahol egy fekete férfi azt üvöltötte, hogy rossz moziba érkeztek. Ezután pedig hozzávágott egy üveget a nő arcához – közölte a felhasználó, képet is mellékelve egy vérző arcú fehér lányról. Ez a fotó is jóval korábban egy svéd éjszakai klubban készült. Megint más nemcsak egy régi képet, de hamis személyazonosságot is használt: a Twitterről kitiltott fehér nacionalista, Paul Ehlen neve alatt posztolva. Állítása szerint az általa közölt fotón egy ohiói nő látható, akit a Fekete párduc vetítése előtt támadtak meg. Valójában pedig egy a családon belüli erőszak ellen szóló, 2013-as szerb kampányból vette a képet.

A Twitter ezek után elkezdte felfüggeszteni azok profiljait, akik valótlan sztorikat híreszteltek. A rasszista álhírekre pedig hamar meg is születettek a humoros válaszok: a The Walking Deadből vett képeket tettek ki többen, azt írva ezekhez, hogy egy csapat fekete fiatal okozta a sérüléseket. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.