időjárás 21°C Amália 2022. október 7.
logo

Magára ismert

Pilhál György
2022.09.03. 06:59 2022.09.03. 14:30
Magára ismert

Személyiségi jogi pert indított Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője a Megafilm Kft. ellen a tavaly októberben bemutatott ElkXrtuk című filmmel összefüggésben. Állítólag hárommillió forint sérelemdíj megállapítását kéri a bíróságtól. Azt sérelmezi a kutakodó, hogy a filmben szereplő Endrét, aki egy közvélemény-kutató intézet igazgatójaként hamis adatokkal manipulálja a közvéleményt, róla mintázták. Ismeretes, a Medián korábban több száz milliós megrendeléseket kapott a Gyurcsány-kormányoktól azok egyik legfontosabb tanácsadó és felméréseket végző partnereként – egy időben Karácsony Gergely volt a cég kutatási igazgatója. Kicsi a világ. (Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere is mérlegelte a bemutató után, milyen jogi lépéseket tehet az alkotókkal szemben, ugyanis „előnytelenül” ábrázolták a vásznon. Mellesleg nincs is megnevezve a filmben.)

A Megafilm Kft. tulajdonos-producere, Kálomista Gábor azt mondja, játékfilmről van szó, ami ugye fikciós műfaj, nem pedig oknyomozó dokumentumfilm. Játékfilmen még sosem kérték számon bíróság előtt a személyiségi jogok megsértését. Kálomista ezek után dokumentumfilmet forgat majd a perről, merthogy ez az eljárás filmtörténeti jelentőségű.

Emlékezetes, évekkel ezelőtt Farkasházy Tivadar is pert fontolgatott az Élet és Irodalom ellen, amiért a lap egy karikatúrán hat fal­loszként és egy vaginaként ábrázolta az őt is soraiban tudó Heti hetes szereplőit. Csak akkor tett le tervéről, amikor figyelmeztették: „Ha perelsz, az öngól. Annyit jelent, hogy fölismerted magad az egyik falloszban.” Ezen elmerengve gyorsan lekonyult.

Példátlan pert indított Hann Endre a Gyurcsány-film miatt

A korábbi baloldali kormányokat kiszolgáló közvélemény-kutató cég vezetője sérelmi díjat követel, de Kálomista Gábor producer szerint abszurd a személyiségi jogsértés számonkérése egy fikciós filmen, amilyen az Elkxrtuk.

Borítókép: Hann Endre (Forrás: Facebook)

Precedens-per: bíróságon az ElkXrtuk

Hogyan alakulhatott ki ez a vita?

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.